Bolnavii cu HIV, carne de tun pentru razboiul Iohannis-Guvern: Presedintia o acuza pe Pintea de manipulare

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 16:37
3562 citiri
Bolnavii cu HIV, carne de tun pentru razboiul Iohannis-Guvern: Presedintia o acuza pe Pintea de manipulare
Foto: Arhiva Ziare.com

Administratia Prezidentiala critica declaratiile ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, care a afirmat ca programele nationale de sanatate au fost intarziate de promulgarea tardiva a bugetului pe 2019.

Potrivit presedintiei, este exclusiv vina PSD ca bugetul de stat pentru 2019 a fost adoptat de Guvern si trimis Parlamentului cu 3 luni mai tarziu decat ar fi trebuit.

"In urma declaratiilor ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, referitoare la faptul ca intarzierile programelor nationale de sanatate ar fi cauzate de data promulgarii bugetului de stat pe anul 2019, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:

Ministerul Sanatatii este singurul responsabil de coordonarea, controlul si implementarea programelor din domeniul sanatatii. Este exclusiv vina PSD ca bugetul de stat pentru anul in curs a fost adoptat de Guvern si trimis Parlamentului pentru dezbateri cu trei luni mai tarziu fata de termenul prevazut de lege.

Incercarea de a-i imputa presedintelui Romaniei intarzieri ale programelor de sanatate reprezinta doar o tehnica extrasa din manualul de manipulare al PSD, tehnica menita sa abata atentia de la problemele reale cu care se confrunta acest domeniu", se arata intr-un comunicat de presa transmis miercuri de Administratia Prezidentiala.

Presedintia a facut referire si la medicatia pentru pacientii cu HIV/SIDA, subliniind ca este o "problema veche si nerezolvata" de MS.

"De altfel, asigurarea functionala a medicatiei pacientilor cu HIV/SIDA este o problema veche si nerezolvata de Ministerul Sanatatii. Administratia Prezidentiala s-a opus prorogarii termenelor de aplicare a programelor de sanatate, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, dupa ce legea bugetului de stat fusese promulgata, motiv pentru care prorogarea nu se mai justifica.

Prin toate actiunile si mesajele sale publice, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a manifestat intotdeauna preocuparea pentru sistemul de sanatate si asigurarea nevoilor pacientilor", mai precizeaza sursa citata.

Reactia vine dupa ce ministrul Sorina Pintea a spus, miercuri, la Techirghiol, ca programele nationale de sanatate pot avea intarzieri pentru ca bugetul tarii a fost aprobat destul de tarziu, dupa multe ezitari.

"Ii aduc aminte domnului presedinte ca bugetul Romaniei, implicit bugetul Ministerului Sanatatii, a fost aprobat destul de tarziu, dupa multe ezitari. A fost publicat in Monitorul Oficial in 15 martie, prin urmare programele nationale de sanatate pe preventie, printre care si programul HIV - SIDA, pot sa aiba intarzieri.

Din punct de vedere al Ministerului Sanatatii, spitalele ar fi trebuit sa se asigure cu medicatia necesara acestor pacienti, dar, pe de alta parte, repet, ieri (marti-n.r.), in sedinta de Guvern, am prorogat termenele de aplicare a noilor programe de sanatate, pentru ca bugetul a fost aprobat tarziu", a declarat Sorina Pintea, citata de Agerpres.

Afirmatia a fost o replica la declaratia de marti a presedintelui Klaus Iohannis referitoare la lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV.

Intrebat marti, la dezbaterea "Presedinte sau cetatean/om politic si societate civila", despre lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV, seful statului a sustinut ca acesta este un "exemplu revoltator de incapacitate guvernamentala".

A.D.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#replici Iohannis Sorina Pintea, #programe sanatate buget 2019 , #presedinte
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5