Ion Tiriac reactioneaza dur dupa ce Ministerul Transporturilor vrea sa construiasca o cale ferata catre Aeroportul Otopeni pe terenul sau: "Sunt iresponsabili, complet rupti de realitate"

Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 12:37
17196 citiri
Ion Tiriac reactioneaza dur dupa ce Ministerul Transporturilor vrea sa construiasca o cale ferata catre Aeroportul Otopeni pe terenul sau: "Sunt iresponsabili, complet rupti de realitate"
Foto: Hepta.ro

Ion Tiriac a reactionat dur dupa ce Gica Popescu a anuntat ca Ministerul Transporturilor va construi o linie ferata ce va lega Gara de Nord si Aeroportul Otopeni pentru a primi suporterii ce vin in tara noastra la EURO 2020 si nu numai.

Conform spuselor lui Tiriac, calea ferata ar urma sa treaca pe terenul sau, unde intentioneaza sa construiasca o universitate privata non-profit, in preajma Aeroportului Otopeni, in valoare de 300 de milioane de euro.

Mai mult, calea ferata va trece si prin proximitatea patinoarului si a salii de gimnastica pe care le-a construit recent in aceeasi locatie.

Tiriac afirma ca patinoarul, sala de gimnastica si universitatea nu-si vor putea desfasura activitatea la parametrii normali din moment ce in zona vor trece trenuri.

Omul de afaceri ameninta ca va sista toate proiectele in cazul in care Ministerul Transporturilor nu se va razgandi.

Redam integral comunicatul de presa transmis de Ion Tiriac:

Decizia complet rupta de realitate a Ministerului Transporturilor de a construi o cale ferata care sa lege Gara de Nord de Aeroportul International 'Henri Coanda' va obliga Fundatia Ion Tiriac sa renunte la doua proiecte non-profit majore, de interes national, derulate in orasul Otopeni. Primul proiect se refera la Patinoarul Tiriac - Telekom Arena din orasul Otopeni, dezvoltat de Fundatia Ion Tiriac, si inaugurat in anul 2016 in urma unei investitii de peste 3,6 milioane de euro.

Acest proiect este singurul patinoar din zona Bucuresti-Ilfov dezvoltat conform celor mai recente norme olimpice internationale si in acord cu indicatiile Federatiei Internationale de Hochei (FIH) . Principalul sau scop este incurajarea practicarii sportului in randul copiilor, tinerilor si sprijinirea echipelor sportive in atingerea celor mai inalte performante in domeniu.

Aceste obiective au fost deja indeplinite prin angrenarea a mii de copii in practicarea sporturilor pe gheata, rezultatele obtinute la concursurile nationale si internationale depasind toate asteptarile initiale.

Activitatea patinoarului a fost completata prin eforturile comune ale Fundatiei Ion Tiriac si ale Fundatiei Nadia Comaneci, care au permis lansarea recenta a salii de gimnastica GymNadia, in urma cu doar o luna. Sala de gimnastica este dispusa la etajul superior al patinoarului si pune la dispozitia copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani cursuri gratuite de initiere in gimnastica si educatie fizica. Peste 150 de copii au calcat pragul salii GymNadia in numai cateva saptamani de la lansare.

Proximitatea actualului traseu propus de oficialii de la Ministerul Transporturilor va face imposibila continuarea activitatii patinoarului si a salii de gimnastica in conditii optime.

Cel de-al doilea proiect se refera la o initiativa aflata in stadii avansate de concretizare, menita sa creeze o universitate privata non-profit, in Otopeni, care sa ofere educatie la cele mai inalte standarde internationale in domeniile: business, IT si sport, pentru studenti din Romania si din regiunea Europei Centrale si de Est. Investitia totala este estimata in jurul valorii de 300 milioane EUR, urmand a fi create peste 1,000 de noi locuri de munca.

Conform planurilor, campusul universitar se intinde pe o suprafata de peste 40 de hectare, oferind, printre altele, urmatoarele facilitati: sali de studiu dotate cu echipamente de ultima generatie, bazin olimpic, pista de atletism, sala multifunctionala de 3.500 de locuri, teren de fotbal, terenuri de baschet, terenuri de volei, terenuri de tenis.

Proiectul universitatii este, de asemenea, compromis de aceasta noua cale ferata care ar urma sa traverseze campusul intr-un mod care l-ar face complet inutilizabil, atat din perspectiva accesibilitatii, cat si din cea fonica.

Pe parcursul etapelor de dezvoltare ale proiectului caii ferate care urmeaza sa lege Gara de Nord de Aeroportul International 'Henri Coanda', reprezentatii Grupului Tiriac au propus o serie de variante alternative care ar fi permis desfasurarea in continuare, cu succes, a celor doua proiecte amintite mai sus.

Cu toate acestea, solutiile rationale nu au fost luate in considerare, optandu-se in schimb, intr-un mod total nefundamentat si tendentios, pentru varianta actuala. De asemenea, ridicam semne de intrebare in legatura cu utilitatea dezvoltarii a doua proiecte, metroul si calea ferata, care sa deserveasca in paralel acelasi traseu: Gara de Nord - Aeroportul International 'Henri Coanda'.

Consideram ca necesitatile actuale de dezvoltare ale Romaniei, de exemplu, spitale si autostrazi nu ne permit luxul dezvoltarii unor proiecte paralele si inutile. Cei aproape 200 milioane de EUR aferenti dezvoltarii proiectului de cale ferata ar putea fi directionati catre construirea unui spital sau catre finalizarea unei autostrazi vitale pentru Romania. Am aprecia daca Ministerul Transporturilor ar da dovada de aceeasi tenacitate si in implementarea proiectului metroului care ar trebui sa lege Gara de Nord de Aeroportul 'Henri Coanda', proiect care pe langa finantare europeana beneficiaza si de finantare nerambursabila din partea Japoniei.

Studierea modelului prin care alte capitale europene au reusit sa rezolve problema transportului inspre si de la aeroport ne arata ca nu exista solutii paralele, tren si metrou, conform modelului propus pentru Aeroportul 'Henri Coanda'. Dezideratul de a finaliza acest obiectiv de investitii pana in anul 2020 ni se pare unul fantomatic avand in vedere durata medie de implementare a proiectelor majore de investitii in Romania. De multe ori reusim sa ne impotmolim, ani de zile, in implementarea unor proiecte mai simpliste decat acesta.

De asemenea, consideram ca numarul asteptat de 150,000 de suporteri care vor vizita tara noastra cu ocazia EURO 2020 este supraestimat, avand in vedere ca se vor disputa doar 4 meciuri la care vor participa, cu siguranta, si foarte multi suporteri romani. Totodata, pretextul vehiculat in spatiul public conform caruia linia de tren Gara de Nord - Aeroportul 'Henri Coanda' reprezinta o conditie obligatorie din partea UEFA pentru organizarea meciurilor la CE 2020 este unul fals.

Conditiile obligatorii tin doar de componentele de infrastructura sportiva. Toate aceste argumente indica faptul ca proiectul caii ferate care sa lege Gara de Nord de Aeroportul International 'Henri Coanda' este unul inutil pentru Romania, care prin modul discretionar in care a fost dezvoltat pana acum impiedica operarea si dezvoltarea proiectelor de interes public ale Fundatiei Ion Tiriac.

Mii de copii vor fi lasati fara posibilitatea de a practica sporturi pe gheata in singurul patinoar la standarde internationale din regiunea Bucuresti - Ilfov. De asemenea, fenomenul exodului de creiere din Romania va persista, tinerii studenti continuand sa nu beneficieze de o alternativa locala credibila la universitatile de prestigiu din Europa si Statele Unite al Americii.

Ne exprimam speranta ca, macar in al doisprezecelea ceas, oficialii Ministerului Transporturilor sa aiba deschiderea pentru a identifica solutii de minimizare a impactului negativ asupra proiectelor de interes public ale Fundatiei Tiriac din orasul Otopeni, in perspectiva noilor evolutii legate de traseul liniei feroviare care va lega Gara de Nord de Aeroportul International 'Henri Coanda'.

Dorim sa precizam ca pozitionarea Fundatiei Ion Tiriac nu este, sub nicio forma, o critica adresata domnului Gheorghe Popescu, un sportiv emblematic, fata de care ne manifestam respectul si aprecierea. Unicul interes al Fundatiei Ion Tiriac, in acest context, consta in dorinta de a contribui, prin proiectele prezentate mai sus la dezvoltarea invatamantului universitar si a sportului din Romania.

Cu deosebita consideratie, Ion Tiriac

Gica Popescu a anuntat ca vom face 16 minute de la Aeroport pana la Gara de Nord

Saptamana trecuta, fostul fotbalist Gica Popescu, consilier al premierului Viorica Dancila, anunta constructia liniei ferate si faptul ca o calatorie de la Aeroport la Gara de Nord va fi facuta in doar 16 minute.

"Nu stiu daca s-a obtinut, dar suntem foarte aproape cu obtinerea autorizatiei de constructie. Pe durata anului care a inceput, aproape se vor finaliza lucrarile. Lucrarile vor dura opt luni.

Exista si proiectul, exista si traseul. Va fi suprateran. Trebuie sa mergem la EURO pe calea ferata, sa fie gata in mai 2020. Trebuie sa avem mai multe posibilitati de a scoate oamenii din aeroport si de a-i duce catre Bucuresti.

Ne facem de mare ras, nu de ras (daca nu e gata - n.red.), de bascalie ne facem. Primaria Capitalei este pregatita cu autobuze, exista un plan de mobilitate. Nu stim ce echipe vor veni la Bucuresti, dar noi trebuie sa fim pregatiti pentru scenariul cel mai negativ sau cel mai pretentios din punct de vedere al suporterilor care vor veni la Bucuresti", spunea Popescu la Digi Sport.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ion Tiriac cale ferata aeroport, #cale ferata Gara Aeroport , #stiri Ion Tiriac