Primele trei minute din interviul acordat de Ion Iliescu pentru Le Figaro: Partidul trece printr-o perioada complicata

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 11:58
10500 citiri
Primele trei minute din interviul acordat de Ion Iliescu pentru Le Figaro: Partidul trece printr-o perioada complicata
Foto: Mediafax/Hepta.ro

"Partidul trece printr-o perioada destul de complicata, de dificila, de confuza", poate fi auzit Ion Iliescu declarand in debutul interviului acordat jurnalistilor de la Le Figaro, conform primelor trei minute din inregistrarea obtinuta de Ziare.com.

Pe scurt, lucrurile au stat in felul urmator:

Pe data de 7 noiembrie 2018, Thierry Portes si Paul Cozighian obtin un interviu exclusiv cu Ion Iliescu, prin intermediul lui Gelu Voican-Voiculescu. Interviul a avut loc in biroul lui Ion Iliescu de fost presedinte al tarii.

"Anticamera e plina de fotografii reprezentand aspecte din activitatea lui Ion Iliescu in fruntea tarii. Poze cu aproape toti liderii importanti din lume. Impresionant chiar si pentru doi jurnalisti trecuti bine de prima tinerete...", ne-a relatat Paul Cozighian.

Cei doi au asteptat mai bine de o ora pana cand musafirii precedenti vor fi parasit incinta.

"Presedintele Iliescu este surazator, relaxat si incantat de vizita. Discutia va dura aproximativ 70 de minute. Secretara lui Iliescu serveste tuturor cate un ceai", ne-a mai povestit Paul Cozighian.

Jurnalistul a instalat un telefon pe masa si le-a comunicat lui Iliescu si Voican-Vociulescu ca va inregistra interviul, "fiindca ocazia este unica si importanta momentului, posibilitatea de a trece in revista o parte din istoria Romaniei, o cer din plin".

Iata transcrierea primelor 3 minute ale conversatiei:

Ion Iliescu: Vous savez? Je suis, maintenant, pas assez actif dans ma vie publique.

Le Figaro: Vous etes toujours le president d'honneur du PSD?

Ion Iliescu: Non, non!

Le Figaro: Ah bon? Je croyais que vous etiez encore le president d'honneur.

Gelu Voican-Voiculescu: On a change le statut!

Le Figaro: Mais il y a encore quelques annees vous etiez le president d'honneur!

Ion Iliescu: Il y a quelques annees que je ne suis plus entre dans aucune activite du parti

Le Figaro: D'accord, mais je croyais que vous aviez encore un titre. Puisque vous etes le fondateur du parti!

Ion Iliescu: Bien sur, mais pas de titre. C'est seulement une liaison sentimentale avec ceux qui ont travaille avec moi. (...) Autrement, le parti passe une periode assez compliquee, assez difficile, assez confuse. C'est une des faiblesses et c'est malheureux, parce que, quand meme, c'est le principal parti, le plus fort, c'est le parti qui a des liaisons assez larges dans la population.

Le Figaro: C'est le vrai seul parti! Les autres c'est pas des partis!

Ion Iliescu: C'est le seul parti fort et serieux. Le deuxieme parti, le Parti Liberal, qui fait l'opposition, il est faible en general. Comme position, comme theorie, comme pratique politique mais aussi comme personnages qui font l'ensemble... Donc le seul parti serieux c'est le parti social-democrate. Mais, quand meme, lui-meme passe une periode pas assez facile. Il y a pour cette motivation, meme dans les relations interieurs du parti, je pense, une situation pas assez simple. Meme pour le leader du parti et pour les autres aussi. Je ne sais pas quelle sera l'evolution ulterieure mais, autrement, c'est le seul parti serieux du pays! Qui encore est credite d'un support assez large.

Le Figaro: Ils ont gagne les elections locales et nationales.

Ion Iliescu: Et dans la population c'est le seul parti qui a vraiment une position serieuse, solide, et les gens sont confiants.

Le Figaro: Ils sont toujours confiants n'est-ce pas?

Ion Iliescu: Oui mais malheureusement c'est une periode pas assez facile. Meme pour le leader du parti qui passe une periode pas assez commode comme vous l'avez vu...

Traducerea in limba romana:

Ion Iliescu: Stii? Acum nu mai sunt prea activ in viata publica.

Le Figaro: Sunteti inca presedintele de onoare al PSD?

Ion Iliescu: Nu, nu!

Le Figaro: Bine? Credeam ca inca mai sunteti presedinte de onoare.

Gelu Voican-Voiculescu: Au schimbat statutul!

Le Figaro: Dar au fost cativa ani in care ati fost presedinte de onoare!

Ion Iliescu: Cativa ani, dar nu m-am implicat in nicio activitate de partid.

Le Figaro: Bine, dar am crezut ca mai aveti un titlu. Din moment ce sunteti fondatorul partidului!

Ion Iliescu: Bineinteles, dar fara titlu. Este doar o legatura sentimentala cu cei care au lucrat cu mine. (...) De altfel, partidul trece printr-o perioada destul de complicata, destul de dificila, destul de confuza. Este unul dintre punctele slabe si este regretabil, pentru ca, cu toate acestea, este principalul partid, cel mai puternic, partidul are sustinere larga in randul populatiei.

Le Figaro: Este principalul partid! Celelalte partide?

Ion Iliescu: Este singurul partid puternic si serios. Al doilea partid, Partidul Liberal, cel care reprezinta Opozitia, este slab in general. Ca pozitie, ca teorie, ca practica politica, dar si personajele care-l reprezinta ... Deci singurul partid serios este Partidul Social Democrat. Dar, chiar si asa, el nu trece printr-o perioada destul de usoara.

Din acest motiv, chiar si in relatiile interne ale partidului, cred ca exista o situatie care nu este atat de simpla. Chiar si pentru liderul partidului, dar si pentru ceilalti. Nu stiu care va fi evolutia ulterioara, dar este singurul partid serios din tara! Care, inca, este creditat cu un sprijin destul de larg in tara.

Le Figaro: A castigat alegerile locale si nationale.

Ion Iliescu: Si populatia il percepe ca pe un partid care este serios, solid, iar oamenii sunt increzatori.

Le Figaro: Sunt inca increzatori, nu-i asa?

Ion Iliescu: Da, dar din pacate acum nu este o perioada usoara. Chiar si pentru liderul partidului, care nu trece printr-o perioada usoara asa cum ati vazut ...

Citeste aici:

Interviul integral va fi difuzat la Realitatea TV, marti seara la ora 21:00, in cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", unde realizatorul si jurnalistul Paul Cozighian va povesti amanunte de la aceasta intalnire precum si alte aspecte legate de relatiile sale cu Voican-Voiculescu si Ion Iliescu din perioada 22 decembrie 1989 - 2 ianuarie 1990.

Le Figaro a publicat un articol in care Ion Iliescu se plange de situatia in care a ajuns PSD, insa fostul presedinte a dezmintit propriile afirmatii intr-o postare pe blog.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#inregistrare iliescu Dragnea Le Figaro , #PSD