Marile incercari ale ministrului de Interne, Dragos Tudorache

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 19:09
6676 citiri
Marile incercari ale ministrului de Interne, Dragos Tudorache

Alegerea facuta de premierul Dacian Ciolos pentru Ministerul de Interne este, in opinia mea, una foarte buna.

Dragos Tudorache mi se pare cat se poate de potrivit pentru aceasta pozitie, prin CV, profesionalism si indiferenta fata de politicul partinic.

Personaj discret care a condus foarte eficient cancelaria premierului, dl Tudorache a fost judecator in Galati (1997-2002), apoi a lucrat pentru OSCE si ONU in Kosovo, din 2005 Task Manager, Justitie si Anticoruptie, la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, iar din mai 2007 la Comisia Europeana in Bruxelles, coordonator la Facilitatea Schengen, Justitie, Libertati si Securitate din Directia Generala pentru Afaceri Interne din Comisia Europeana. Un autentic tehnocrat scolit, cu experienta si fara atractie politica.

Asadar, domnia sa este probabil exact ce ii trebuie si exact ce ar fi trebuit de la inceput acestui minister atat de greu si de nereformat. Iar prima aparitie publica a ministrului in care si-a anuntat prioritatile nu a facut decat sa-mi intareasca aceasta convingere. Pentru prima data vad vigoare si luciditate la MAI.

Am vazut ca premierul si presedintele i-au dat deja drept sarcina buna organizare a alegerilor. Sigur ca este sarcina cea mai importanta la nivel vizibil a viitorului minstru de Interne.

Dar, daca dl Tudorache se va limita la atat in scurta fereastra de oportunitate pe care o mai are, ma tem ca va fi prea putin. Chiar si sub mandatul lui Petre Toba alegerile au fost destul de corecte pentru ca schimbarile legislative si teama de DNA au limitat foarte mult din apetiul pentru frauda.

Deci nu cred ca dl Tudorache are de facut mari acte de eroism din acest punct de vedere, e suficient sa nu faca mari erori.

Altele cred ca sunt marile incercari ale noului ministru de Interne si ele incep cu DIPI, cel mai opac si mai necontrolat serviciu de informatii din Romania. Si nu pot decat sa salut faptul ca dl Tudorache a anuntat ca aceasta va fi una dintre prioritatile mandatului domniei sale.

DIPI nu are niciun fel de control extern, nici macar bruma pe care o vedem la SRI si SIE. Un serviciu secret la dispozitia Ministerului de Interne, fara control parlamentar oricat de firav. Un serviciu secret dotat cu aparatura pentru supraveghere tehnica despre care habar nu avem cum e folosita. Un serviciu care are pe mana fonduri operative de 2 milioane de euro anual, pe care le verifica exclusiv o comisie interna. Cum sunt ele folosite incepem sa aflam din dosarele DNA.

Un serviciu secret ai carui ultimi doi sefi sunt anchetati penal. Un serviciu secret despre care nu stim cati angajati descoperiti are. Nu nominal desigur, ci numeric. Spunea la un moment dat dl Blaga ca in mandatul domniei sale erau vreo 3.200, dar daca intri pe site-ul DIPI nu afli nimic.

Un serviciu secret care in acelasi timp are cea mai larga baza de culegere de informatii din tara, pentru ca acolo unde exista un sef de post exista, implicit, si o sursa de informatii pentru DIPI.

Si, mai nou, acest serviciu a mai capatat o pleasca, indirecta. De cand cu decizia CCR care a eliminat SRI din supravegherea tehnica realizata in dosarele penale, absolut toate interceptarile realizate de DIICOT, Parchetul General si parchetele teritoriale trec pe la Ministerul de Interne, adica pe la DOS, adica prin baza de culegere de informatii pentru DIPI.

Singurul care scapa acestui filtru al DOS este DNA, care a lucrat de la inceput cu politistii proprii. Anticoruptia este singurul parchet care a primit de la ministrul Toba suplimentarea de politisti dupa decizia CCR. Restul sunt dependente de DOS.

Deci a fost o mare usurare ca ofiterii SRI nu mai au acces la interceptari, dar nu ingrijoreaza pe nimeni ca poate avea acces nelimitat la ele cel mai netransparent, chiar dubios serviciu, as zice.

Ei bine, eu cred ca principala sarcina a noului ministru de Interne, si inca intr-un timp record, ar trebui sa fie o autentica schimbare de substanta in interiorul DIPI, inclusiv cu promovarea unor modificari legislative care sa-l faca unul controlabil.

Si cu adevarat acest lucru il poate face doar un tehnocrat fara sfori si ambitii politice, adica un ministru care isi poate permite sa nu plece urechea la interesele subterane de partid si de grup.

Iar ca prima masura sanitara, dl ministru ar trebui sa termine ce a inceput CCR, adica sa elibereze parchetele de monopolul DOS, prin transferul politistilor necesari.

Si daca DIPI este, daca vreti, urgenta zero, pericolul cel mare, eu cred ca dl Tudorache ar trebui sa deschida cat de larg geamurile unui minister intepenit si plin de mucegai, plin de varani care au sforile in mana, un minister in care s-au petrecut grozaviile care au dus la moartea lui Bogdan Gigina.

In trei luni nu se pot face minuni, dar pot fi facute primele operatiuni majore de drenaj la nivelul functiilor cheie.

Daca dl Tudorache va face cateva miscari decisive in directia acestei reforme atat de necesare, va putea spune ca a lasat cu adevarat ceva in urma. Si nu uit ca intr-o discutie de la inceputul anului imi spunea ceva care mi-a placut foarte mult (citez aproximativ): eu sunt omul care fac lucrurile sa mearga.

Sper sa fie la fel si de aceasta data. Nu am nicio indoiala ca este pe deplin capabil, totul e sa existe vointa reala necesara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dragos Tudorache ministru de Interne, #DIPI DNA deturnare fonduri , #ministru Interne