EXCLUSIV Suntem pregatiti pentru o noua catastrofa? Interviu video (II) cu ministrul de Interne

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Septembrie 2016, ora 14:54
10871 citiri
EXCLUSIV Suntem pregatiti pentru o noua catastrofa? Interviu video (II) cu ministrul de Interne
Foto: Ziare.com

Soarta lui Raed Arafat ar putea fi decisa la sfarsitul lunii octombrie, cand va avea loc un mare exercitiu in conditii reale pentru testarea schimbarilor facute la nivelul ISU dupa tragedia de la Colectiv, spune ministrul de Interne, Dragos Tudorache.

"Este esential sa vad la niste simulari in conditii reale daca acest sistem de comanda, aceste proceduri functioneaza. Daca exercitiile ma conving, imi pastrez increderea in actuala comanda a Departamentului pentru Situatii de Urgenta, daca nu, voi lua decizia la acel moment", a aratat ministrul de Interne intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com.

Dragos Tudorache regreta ca s-a mutat in apartamentul RA-APPS, insa afirma ca este o utilizare in conditii legale, pentru care plateste in fiecare luna aproximativ 2.000 de lei.

Citeste si prima parte a interviului: Ministrul de Interne, despre alegeri, imunitatea lui Oprea, secretele DIPI si documentele care l-au doborat pe Toba: "Obiectivul meu e sa sustin ancheta DNA"

A fost vara cozilor la permise, pasapoarte etc. Aveti o explicatie si, mai ales, o solutie sa nu se mai repete?

A fost furtuna perfecta. Am adoptat OUG de simplificare cu noile reguli chiar inainte de perioada vacantelor, cand planificarile pentru concedii a personalului de la permise si pasapoarte fusese facuta si era dificil de regandit realocarea de resurse umane.

Pe de alta parte, a fost o vara mai intensa la nivelul cererilor. In iulie - august am ajuns la 6000 de pasapoarte /zi. Diaspora numeroasa vine in vacanta acasa si prefera sa isi rezolve atunci problemele administrative. Trebuia sa stim lucrul acesta, sa fi fost pregatiti, da.

Eu nu inteleg cum o simplificare poate amplifica aglomeratia in loc sa o diminueze.

S-au simplificat anumite aspecte privind plata taxelor, am introdus foarte multe mecanisme noi de interactiune on-line intre administratie si cetatean care nu au fost suficient explicate. Pe toata perioada verii utilizarea platii on line a taxelor era sub 1% si la permise si la pasapoarte.

Nu a fost timp sa popularizam aceste mijloace de plata, care nu sunt nici foarte inradacinate la nivel national. Aici trebuie sa lucram. Sa largim cat mai mult sfera posibilitatilor alternative de plata, altele decat venitul la ghiseu, si sa le popularizam. Deja se discuta la nivelul ministerului de Finante posibilitatea ca taxele sa poata fi platite la orice banca, oriunde.

Nici prefecturile nu au fost pregatite pentru aceasta noua sarcina. Si asta era in sarcina guvernului, da, ne asumam aceasta carenta a planificarii intregii secvente. Suntem mai bine pregatiti, ne-am invatat lectiile, dar trebuie spus ca problemele nu au fost decat punctuale, in cateva orase.

Exista o moda a delegarilor pentru 6 luni, un an, pe functii de conducere, un surubel bun de control al celor in cauza. Va ganditi sa organizati concursuri pentru posturile fara titulari?

Principiul va fi concursul. Scot la concurs posturile care sunt libere. Multe au fost ocupate chiar anul acesta prin concurs. Am dat drumul in ultima saptamana si altor concursuri. Cand apar noi posturi vacante la nivel de conducere principiul va fi concursul.

Deci nu mai prelungiti moda delegarii?

Nu.

A cazut un guvern dupa Colectiv, dar a ramas omul cel mai implicat in elementele dinainte si dupa tragedie. A venit un raport foarte critic al Corpului de control al premierului si omul acela a ramas in functie. Ma refer la secretarul de stat Arafat. Sunteti multumit de activitatea domniei sale in fruntea IGSU?

Sunt prea proaspat in acest post pentru a emite judecati de valoare in privinta conducerii departamentelor din minister. Raportul Corpului de control a aratat carente ale raspunsului la acea tragedie.

Ele au tinut si de modul in care s-a raspuns efectiv la fata locului, dar derularea evenimentelor, modul in care sistemul spitalicesc era pregatit sa preia victimele au contat mult, in opinia mea, in numarul mortilor.

Suntem constienti la nivelul ministerului de responsabilitatile pe care le-am avut si le avem. La momentul raportului ministerul trecuse printr-o analiza interna si venise cu foarte multe dintre concluziile, cu care venise si raportul, iar corpul de control si departamentul dlui Arafat au elaborat un plan de masuri pe care il implementam din martie si care acopera zonele ramase neacoperite.

Vorbim despre cadrul de reglementare, in primul rand. Existau ordine peste ordine, adunate de ani si ani incat era aproape imposibil pentru un pompier, un lucrator SMURD sa stie toate regulile. Deci am facut o simplificare a cadrului de reglementare.

Structura de comanda intr-o astfel de tragedie este esentiala. E bine clarificata si trebuie bine testata. Au fost multi ani in care din lipsa de fonduri, exercitiile, simularile, au fost facute sub optim. Anul acesta s-au facut cateva exercitii si simulari. I-am cerut dlui Arafat si vom organiza pana la sfarsitul lui octombrie un exercitiu cat se poate de real.

Nu va fi anuntat dinainte pentru ca vrem sa testam in conditii cat se poate de reale capacitatea noului mecanism pus la punct.

Aveti incredere ca dl Arafat poate face asta, cat timp Colectiv a venit dupa Siutghiol, care a venit dupa accidentul din Apuseni care a impus reorganizarea si aducerea dlui Arafat in MAI tocmai pentru a face reorganizarea si optimizarea. Dupa sirul de esecuri de ce ar fi acum mai bine?

Nu am istoria acestor incidente la-ndemana si suficent de bine detaliate, incat sa judec pe baza lor. Judec pe ce am gasit acum doua saptamani cand am venit. Si daca judec pe munca din timpul acestei guvernari a dlui Arafat, a noii conduceri ISU, pe modul in care s-a destelenit aceasta legislatie care statea in spatele modului lor de operare, pe modul in care au fost pregatite dotarea, noi achizitii pentru serviciile de urgente, pe noua procedura pe care am vazut-o si in care cred, toate acestea imi dau incredere in capacitatea dlui Arafat de a gestiona aceasta zona.

Este esential sa vad in niste simulari in conditii reale daca acest sistem de comanda, aceste proceduri funtioneaza. Daca exercitiile ma conving, imi pastrez increderea in actuala comanda a Departamentului pentru Situatii de Urgenta, daca nu, voi lua decizia la acel moment.

Regretati ca v-ati mutat in apartamentul RAPPS?

Da, da, regret. Pentru mine a fost limpede ca nu pot sta intr-un apartament pe care sa nu-l platesc.

Cat platiti chirie la RAPPS?

M-am uitat si eu pe facturi, am rugat colegii de la echipa de presa sa puna dosarul cu chitante la dispozitia cui vrea sa-l vada. Un total am platit 20 de mii de lei de la inceputul mandatului, deci peste 2000 de lei pe luna. Fluctueaza pentu ca e chiria, cu amortizarea mobilei, si intretinerea. Ma duc in apartament seara la ora 10 si ma trezesc dimineata la 6. Sa fie clar, eu imi achit apartamentul asa cum as fi achitat oriunde.

Am fost intrebat care e situatia mea locativa pentru ca aterizasem de la Bruxelles in ziua investiturii, am spus ca am un apartament in Bucuresti in care nu pot sa stau si imi caut o solutie. Mi s-a spus ca fiind ministru, in virtutea rugulilor de securitate, pot cere o locuinta de serviciu, dar avand un apartament in Bucuresti va trebui sa achit toate cheltuielile.

Demnitarii au dreptul la locuinta de serviciu de la RAPPS cu cheltuielile acoperite de stat doar daca nu au locuinta in Bucuresti. Eu avand un apatament, am platit.

De ce nu puteti locui in apartamentul dvs?

Pentru ca e dat cuiva gratuit, unui prieten. Sunt de 10 ani plecat din Bucuresti, nici nu aveam timp sa ma ocup de inchiriere.

Cu cat s-au diminuat veniturile dvs prin renuntarea la salariul de la Bruxelles?

Castigam undeva la 11 mii de euro pe luna, acum castig salariul de ministru din care platesc chiria si imi tin familia la Bruxelles.

Candidati?

Nu. Si nici nu am absolut niciun fel de simpatie politica.

Daca dl Ciolos ar ramane premier dupa alegeri, ati ramane ministru?

Familia e la Bruxelles, am doua fetite mici, care ma asteapta. Nu voi ramane si, intr-un fel, abia astept sa ma intorc la familia mea in luna decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Dragos Tudorache ministru Interne, #Tudorache casa RAPPS, #Arafat ISU Colectiv , #ministru Interne