DNA a cerut din nou desecretizarea documentelor in dosarul DIPI. Ministrul de Interne: Exista cadru legal (Video)

Sambata, 01 Octombrie 2016, ora 10:40
7706 citiri
DNA a cerut din nou desecretizarea documentelor in dosarul DIPI. Ministrul de Interne: Exista cadru legal (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a declarat ca exista cadrul legal pentru desecretizarea documentelor referitoare la activitatea DIPI, documente din cauza carora fostul ministru Petre Toba si-a dat demisia.

Dragos Tudorache a precizat ca solicitarea DNA pentru desecretizarea documentelor a fost formulata oficial, iar acum se deruleaza procedurile legale, informeaza Mediafax.

"Din punctul meu de vedere exista cadru legal pentru desecretizarea documentelor. Trebuie parcursi anumiti pasi in desecretizare. Exista, tocmai ca exista un cadru legal foarte bine definit raportat la etapele care trebuie urmate. Suntem acum in lucru, ne-a venit in mod formal cererea din partea DNA pentru desecretizare. Suntem acum in lucru urmand aceste etape care trebuie parcurse si eu sper ca in cel mai scurt timp sa fim in masura sa raspundem cererii DNA", a declarat Dragos Tudorache intr-un interviu acordat Mediafax si care va fi difuzat integral sambata la pranz.

Explicatiile au venit dupa ce Petre Toba a fost acuzat de DNA de favorizarea infractorului pentru ca a refuzat sa desecretizeze documente referitoare la activitatea Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), documente ce il vizau si pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

In plus, Petre Toba este suspectat de procurori ca ar fi incercat sa impiedice DNA in dosarul in care sunt cercetati 24 de angajati ai Serviciului Secret al Ministerului de Interne. Astfel, acesta ar fi refuzat sa desecretizeze documente referitoare la achizitiile facute de DIPI, dupa ce s-a aflat ca din banii serviciului secret s-au cumparat casute de papusi, tobogane, jocuri darts sau benzi de alergare.

Intr-un interviu acordat in urma cu 10 zile pentru Ziare.com, ministrul Dragos Tudorache declara ca in asteptarea solicitarii DNA de desecretizare a documentelor s-a uitat peste ele.

"Eu am cerut sa vad documentele a caror desecretizare a cerut-o Parchetul, astfel incat sa-mi pot forma propria opinie. Lasati-mi timpul necesar. (...) Exista si o procedura bine definita in lege asupra modului in care instanta poate dispune o astfel de desecretizare sau accesul partilor, avocatilor chiar fara ORNISS. Este o procedura care se intampla in fata instantei, nu suntem in aceasta procedura, de aceea, analiza pe care va trebui sa o fac tine de cadrul legal in care se face aceasta desecretizare.

Obiectivul meu e de a fi cat mai transparent si de a sustine ancheta penala a DNA. In nicun caz, nu voi actiona intr-un mod care sa obstructioneze activitatea si nevoia lor de a-si lucra dosarul. Doar ca trebuie sa vad temeiul pe care DNA il foloseste in cerere si in baza lui voi lua decizia", declara atunci ministrul de Interne.

Petre Toba a demisionat la data de 1 septembrie dupa ce DNA a cerut inceperea urmaririi penale pe numele sau.

Dupa demisie, Petre Toba a ramas consilier in MAI, urmand ca ministrul de Interne sa ia alte masuri in functie de evolutia anchetei penale.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Dragos Tudorache desecretizare documente DIPI, #documente DIPI Toba Oprea , #ministru Interne