Inalt functionar european candideaza pentru Romania: Nu mai pot sa rabd! Stiu ca se poate si altfel! Proiectul 2020 Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Februarie 2019, ora 09:51
71071 citiri
Inalt functionar european candideaza pentru Romania: Nu mai pot sa rabd! Stiu ca se poate si altfel! Proiectul 2020 Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanul care va vota Alianta 2020 USR-PLUS a trecut de faza in care asteapta sa i se dea si vrea ca statul sa ofere cadrul in care dezvoltarea individuala sa decoleze. Societatea vrea sa se exprime politic, iar noi contam pe o societate treaza, care doreste sa joace politic, afirma Dragos Tudorache, candidat pe locul al cincilea al listei USR-PLUS pentru europarlamentare, fost ministru de Interne in Guvernul Ciolos, inalt functionar in cadrul Comisiei Europene.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dragos Tudorache a avertizat ca "PSD-ALDE incearca sa ne scoata din proiectul european, sunt disperati sa-si salveze pielea si sunt dispusi la orice", iar menirea Aliantei 2020 USR-PLUS este sa-i impiedice si sa ofere Romaniei un alt parcurs care sa o pastreze in UE.

Iata principalele declaratii ale lui Dragos Tudorache:

* Proiectul meu actual si de viitor e Romania. Sunt la Bruxelles si vreau sa ma intorc in tara, iar primul pas politic este sa candidez la aceste alegeri.

* Stiu ca se poate si altfel, stiu ca, daca discuti cu competenta, cu credibilitate cu acesti oameni, poti sa castigi respect la nivel european sau global.

* Vrem sa preluam guvernarea in 2020, avem o foarte buna sansa sa guvernam singuri. PNL trebuie sa isi asume acel trecut, sa treaca printr-un catharsis intern pentru a putea discuta cu ei in mod serios o colaborare politica.

* Cred in continuare in capacitatea societatii de a se trezi in momente importante si a sanctiona derapajele politice. Dar oamenii asteapta solutii politice.

* Societatea vrea sa se exprime politic, iar noi contam pe o societate treaza, care doreste sa joace politic.

* Romania poate fi tratata in contextul european si altfel, nimeni la Bruxelles nu e dusmanul Romaniei, care conspira impotriva romanilor cu state paralele sau perpendiculare.

* Nu am colaborat cu vreun serviciu secret, familia mea a suferit mult din cauza aparatului represiv comunism. In '89 aveam 14 ani.

* Cred ca dna Kovesi are o sansa mare sa fie procuror-sef european.

Experiente repetate au creat suspiciunea ca in spatele unei candidaturi e dorinta de capatuire sau lipsa perspectivelor profesionale. Vreti sa va imbogatiti sau va paste somajul la Bruxelles, unde lucrati acum?

E simplu si e invers. Eu nu plec la Bruxelles, pentru ca sunt deja aici. Nu castig financiar din postul de parlamentar, ci pierd fata de venitul actual. Sunt seful Unitatii de migratie ilegala si politica de returnare la Directia generala de Afaceri Interne a CE.

Inainte de guvernarea tehnocrata eram in aceeasi Directie si ma ocupam de coordonare strategica. Nu duc lipsa de perspective profesionale, sunt functionar permanent, deci nu perspectiva somajului ma impinge catre aceasta asumare.

Si, totusi, ati plecat din Romania la finalul mandatului de ministru de Interne in Guvernul Ciolos, fara a vadi vreun interes pentru viata politica partinica. Ce s-a schimbat?

Dar nu a fost vorba despre un dezinteres. Noi, adica premierul Ciolos si echipa din jurul lui, am ales sa pornim de jos in sus, am plecat cu Platforma Romania 100, pentru ca voiam sa vedem daca romanii asteapta o solutie politica din partea unora ca noi. Am avut un plan de la inceput, am fost mereu acolo, poate mai putin vizibili, dar aceasta a fost o alegere.

Sunteti, asadar, un om realizat. De ce candidati, in loc sa va vedeti de cariera si confortul vietii de acum?

Am ajuns la punctul in care vreau sa fac ceva asumat politic pentru tara mea si pentru romani. La fel ca pentru Dacian Ciolos, proiectul meu actual si de viitor e Romania. Este un patriotism care isi asuma intelegerea nevoilor si intereselor romanilor pe care incearca sa le promoveze inteligent si competent.

Dupa acesti doi ani de guvernare nebuna PSD-ALDE, am ajuns intr-o fundatura. Oamenii acestia incearca sa ne scoata din proiectul european, iar eu simt ca menirea intrarii noastre in politica e sa-i impiedicam si sa oferim Romaniei un alt parcurs, care sa o pastreze in proiectul european.

Scoaterea Romaniei din parcursul european este un scop asumat al acestei guvernari?

E consecinta incompetentei si a disperarii. Acesti oameni sunt disperati sa-si salveze pielea si sunt dispusi la orice, iar, daca cred ca pot castiga printr-un mesaj antieuropean, o vor face fara sa se gandeasca la consecinte.

Care sunt nevoile romanilor pe care vreti sa le promovati din si in PE?

In general, perceptia este ca politicianul roman pleaca in PE unde ia un salariu frumos si uita cine l-a votat si de ce. Pentru mine este in sens invers. Eu sunt la Bruxelles si vreau sa ma intorc in tara, iar primul pas politic este sa candidez la aceste alegeri.

Intentia mea este sa fiu atat de prezent in Romania cat imi va permite mandatul si agenda din PE. Avantajul e ca stiu foarte bine cum lucreaza PE. Vreau sa fiu cat mai mult in tara pentru ca aici e proiectul.

Concret, vreau sa intorc perceptia actuala despre Romania la nivelul institutiilor europene, vreau sa fac din delegatia USR-PLUS una dinte cele mai relevante la nivelul politicii europene si, in primul rand, sa ma asigur ca nevoile si interesele Romaniei sunt bine valorificate in contextul european.

Jucand intr-o familie europeana, veti putea sustine interesele Romaniei cand ele vor fi diferite de ale celorlalti membri ai familiei?

Cine intra intr-un asemenea conflict nu intelege cum functioneaza politica europeana sau nu are argumente si credibilitate suficiente pentru a continua sa promoveze interesele nationale in familia europana.

E drept ca fiecare familie europeana are o disciplina interna, dar nu stiu vreo delegatie nationala serioasa, cu oameni politici seriosi, care sa nu fi reusit sa-si acopere interesele chiar atunci cand trebuia sa se alinieze unei politici de familie.

In ce familie va vedeti?

Suntem in analiza pentru ca vrem sa facem o alegere buna si din punctul de vedere al alinierii ideologice, dar si pentru ca vrem sa avem un cuvant serios de spus in ea.

Si socialistii ar fi o varianta?

Nu. In niciun caz. Dar deocamdata nu se poate spune cu precizie cum va arata zona de centru-dreapta in viitorul PE.

Am avut rezolutia in privinta statului de drept din Romania, dupa unii o rezolutie impotriva Guvernului Dancila si, de aceea, au votat-o, dupa altii impotriva Romaniei si, de aceea, au respins-o. Eurodeputatul Dragos Tudorache cum ar vota?

Eu sper sa nu mai trecem printr-o asemenea situatie. Si, tocmai de aceea, tocmai pentru ca proiectul nostru este Romania, aceste alegeri europarlamentare sunt doar un pas. Obiectivul nostru politic este inclus in denumirea aliantei noastre cu colegii din USR - Alianta 2020.

Noi vrem sa preluam guvernarea in 2020 si pentru a ne asigura ca nu vom mai ajunge vreodata in postura de a avea de ales intre a vota sau nu o asemenea rezolutie in PE.

Dar nu evit intrebarea. Daca era in PE, europarlamentarul Dragos Tudorache ar fi votat pentru aceasta rezolutie, deoarece ea reprezinta o oglinda pusa in fata actualei guvernari. Dar as fi explicat foarte clar acest vot de la tribuna PE. As fi spus ce a facut Romania ca tara, sacrificiile si meritele societatii civile din Romania in lupta anticoruptie si nebuniile actualei guvernari.

In 2016 am avut certuri mari cu colegii de la CE, pe care le-am platit apoi, pentru ca militam pentru incheierea MCV, argumentand ca am mare incredere in evolutia pozitiva a Romaniei pentru ca avem o societate care s-a trezit si va reactiona daca o guvernare va dori sa deraieze. Demonstratiile din 2017 au confirmat lucrul acesta.

Cred in continuare in capacitatea societatii de a se trezi in momente importante si a sanctiona derapajele politice. Si as fi spus asta de la tribuna PE.

Societatea nu pare foarte treaza acum. A obosit sau momentul nu e important?

Eu n-as spune ca a obosit, ci a inteles ca solutiile pe care le cauta nu mai pot veni din demonstratii. Societatea s-a maturizat foarte mult si a inteles ca solutiile vin din politica. De aceea, am decis sa facem acest pas. Oamenii asteapta solutii politice.

Studiile sociologice facute anul trecut au aratat ca dorinta de vot a romanilor a depasit orice procent vazut in ultimii peste 20 de ani.

Societatea vrea sa se exprime politic, iar noi contam pe o societate treaza care doreste sa joace politic.

Cum ii vedeti dvs pe romanii de la care asteptati votul. Nu ma refer aici la portretul robot rezultat din cercetarile sociologice, ci la portretul subiectiv. Cum il vedeti dvs pe romanul care sa va voteze?

Romanul care asteapta sa voteze USR-PLUS, fie ca e de la tara sau de la oras, ca e fermier sau angajat in multinationala, a trecut de faza in care asteapta sa i se dea. Romanul care ne va vota asteapta ca statul sa-i creeza sansele de dezvoltare pe care el e pregatit sau se pregateste activ sa le ia. Are o mare dezamagire ca, atunci cand se pregatea sa isi intinda aripile ca sa zboare, ele i-au fost taiate.

El vrea ca statul sa ofere cadrul in care dezvoltarea individuala sa decoleze. Si acestea sunt politicile pe care le vom promova. Vom merge pe motivatia individuala legata de motivatia comunitatii. Portretul subiectiv al romanului care asteapta sa se poata dezvolta e legat de un portret colectiv. Daca oamenii se gandesc doar la ei, nu si la comunitate, dezvoltarea se va produce mai incet.

Ce faceti cu romanii care cred ca de la Bruxelles vin dictate antiromanesti, ca UE umileste romanii tratati ca rude sarace? Ii considerati pierduti sau cum vreti sa-i recuperati?

Noi nu vrem sa existe categorii de romani cu care sa incetam sa vorbim sau carora sa nu incercam sa le oferim solutii. Dar nu cred ca putem construi un mesaj cu vorbe care sa-i convinga rapid pe romanii la care va referiti. Ei pot fi convinsi doar cu fapte, dupa ce vom reusi sa castigam parghiile politice pentru a guverna, dupa ce vom avea majoritatea parlamentara care sa ne permita sa legiferam cum trebuie.

Atunci sunt convins ca vom reusi sa le demonstram ca toate fantasmagoriile care le-au fost vandute nu sunt nimic altceva.

Le vom demonstra ca Romania poate fi tratata in contextul european si altfel, ca nimeni la Bruxelles nu e dusmanul Romaniei, care conspira impotriva romanilor cu state paralele sau perpendiculare.

Ati fost judecator inainte de a opta pentru o cariera de functionar european, ati fost si ministru de Interne. Ati intalnit statul paralel?

Depinde ce intelegem prin el. Statul paralel ca extensie a securitatii a existat o buna parte a anilor '90. Securitatea a fost o rana deschisa lasata de comunism pe care noi, ca societate, inca n-am reusit sa o inchidem complet. E atat de usor sa ne jucam cu vorbele si cu societatea folosind aceasta umbra.

Lucrurile au evoluat mult, au fost reforme, nu terminate, care au scos serviciile din zona de comunism. Esential este ca serviciile noastre de informatii functioneaza dupa un cadru legislativ din 1991, completat doar pe ici, pe colo cu legislatie noua.

Cand vom ajunge la guvernare, va fi o prioritate o reforma legislativa bazata pe o dezbatere serioasa despre rolul serviciilor de informatii si felul in care sa-si poate duce menirea constitutionala, asumat, transparent, cu un real control parlamentar. O reforma pe o baza solida, nu pornind de la fatasmele izvorate din interesele individale ale unora sa scape de puscarie.

Ati colaborat sau ati fost ofiter al unui serviciu de informatii roman sau strain?

Nu. Familia mea, din partea ambilor parinti, a suferit mult din cauza aparatului represiv comunism si am dezvoltat de mic adversitatea fata de tot ce insemna securitate si reprimare. In '89 aveam 14 ani, iar adversitatea asta a ramas multa vreme.

Ma intristeaza si ma amuza cum multi striga strident ca avem un partid de securisti. Poate ar tebui sa-i dam in judecata ca sa spuna pe ce se bazeaza.

Se bazeaza pe un inceput cu scandal al PLUS, pe niste informatii ramase cumva in aer despre un fondator fost tortionar. Considerati ca momentul a fost bine gestionat?

Nu, in mod evident. A fost o eroare initiala, dar nimeni nu s-a gandit cand am interactionat cu firma de avocatura sa verificam trecutul unor juristi profesionisti. Fondatorii nici nu aveau niciun interes sa continue sa faca politica dincolo de momentul crearii partidului. Si apoi a fost o gestiune nefericita a primelor mesaje, dar am fost luati prin surpindere.

Codul nostru etic are prevederi stricte privind orice colaborare cu orice fel de serviciu din trecut sau actual. Oamenii isi asuma acel cod etic, iar cine se va dovedi ca a mintit va fi exclus.

Revenind la candidatura dvs, a existat o rumoare legata de faptul ca, desi pe lista initiala a PLUS erati pe locul 13-lea, ati ajuns brusc pe locul al treilea, iar acum pe locul al 5-lea al listei comune cu USR. Cum se explica salturile?

De la inceput au fost anuntate trei etape pentru constituirea listei, fiecare cu scorul ei. Prima a fost a popularitatii in randul membrilor - 30%, a doua a fost analiza unei comisii independente de experti a activitatii profesionale si a programului politic pentru PE - 40%, iar a treia a fost activitatea depusa pentru infiintarea partidului si greutatea politica a candidaturii in economia prezentei partidului la alegeri - 30%.

In prima etapa am iesit pe locul al 13-lea, un risc asumat pentru ca am ales sa nu fiu foarte vizibil, am fost singurul candidat care nu avea un profil de Facebook activ. Celelalte doua etape insa m-au ajutat sa urc. Deci nu e nimic misterios.

Istoria aliantelor in Romania, ca vorbim de CDR, DA sau USL, e una trista. Le-a facut tandari componenta umana, dincolo de principii. De ce credeti ca Alianta 2020 USR-PLUS va avea alta soarta?

Eu cred ca diferenta fundamentala este ca aliantele din trecut au pornit pe baza unor interese mici si a negocierilor mercantile, pe cand obiectivele noastre sunt mari. Dar da, sunt de acord, organizatiile pot sa scartaie sau sa se prabuseasca din cauza componentei umane.

Avem o aliniere foarte buna de personalitati, multi dintre noi am lucrat impreuna, am decis sa facem pasul spre politica din aceleasi motive si in USR, si in PLUS, iar aceste motive sunt suficient de puternice ca sa anime un spirit de echipa care sa se mentina si dincolo de dificultatile care vor aparea, nu sunt naiv.

Vor aparea momente tensionate, vor fi alegeri, vor fi discutii complexe in care va trebui sa invatam unii de la altii sa lasam, sa dam, sa oferim, sa cerem. Plecam de pe alte baze, pornim de la competenta fiecaruia si personalitatea pe care fiecare o aduce in acest proiect. Eu sunt foarte optimist.

In 2020 vreti sa guvernati. Realist ar fi mai degraba ca nu veti putea guverna singuri...

... Cred ca avem o foarte buna sansa sa guvernam singuri. Prima masuratoare va fi in mai anul acesta, dar pana la alegerile din 2020 vom creste.

Daca totusi nu, ar ramane ca varianta alianta cu PNL, cu care insa relatiile sunt mai degraba tensionate. Ati putea totusi guverna impreuna daca va fi nevoie?

Noi speram ca pana in 2020 PNL sa faca efortul pe care l-am cerut si in 2016, si 2017. Ei au tot dat vina pe tehnocrati, ca din cauza noastra s-au pierdut alegerile in 2016. Nu am auzit insa de la PNL o asumare a propriului trecut si a enormitatii pe care a reprezentat-o USL. O buna parte din dezechilibrul institutional si democratic actual pleaca de la USL.

PNL trebuie sa isi asume acel trecut, sa treaca printr-un catharsis intern pentru a putea discuta cu ei in mod serios o colaborare politica, pe care o dorim pentru ca vrem sa adunam Opozitia intr-un proiect solid.

Putem discuta si despre asumarile pentru rezultatul alegerilor datorate de guvernarea tehnocrata.

Noi nu ne-am asumat participarea la alegeri, noi doar ne-am tinut cuvantul, ceea ce e rar in politica romaneasca, stiu. Ca unii sau altii au asteptat sa capitalizeze pe spatele nostru la alegeri e altceva, dar noi ne-am tinut de cuvant.

Dar mai devreme de 2020 ati fi dispusi la o alianta de guvernare? Daca PSD ar intra in criza dupa alegerile din mai, de exemplu?

E o chestiune pe care trebuie sa o discutam in partid si in cadrul aliantei. E greu de dat un raspuns acum. Sentimentul meu este ca noi nu vrem sa facem un compromis doar pentru a ajunge la o guvernare schioapa.

Interesul romanilor e mai presus de orice, dar intre a intra intr-o alianta in care sa facem negocieri mici si rabat de la obiective si a astepta momentul unor alegeri in care sa ne asezam legitim pe guvernare, eu prefer varianta a doua.

Asteptare cu Dragnea?

Daca ar exista o noua majoritate in Parlament, ea trebuie sa fie pentru alegeri anticipate, cat mai repede, nu pentru o guvernare schioapa. Alegerile anticipate ar fi cel mai cinstit mod de a ajunge la guvernare.

Va asteptati ca dna Kovesi sa devina procuror sef european?

Da. A fost prima pe lista de evaluare a competentei, cred ca si in PE audierea va decurge bine si cred ca dna Kovesi are o sansa mare sa ocupe aceasta functie.

Cum a inceput presedintia romaneasca a ConsUE?

Echipa tehnica a reprezentantei se descurca foarte bine. La nivel politic, nu ai cu cine.

Cum se uita lumea in care evoluati dvs la guvernarea Romaniei? Mirare, dispret, mila, furie? Cam astea se vad de la Bucuresti.

Toate la un loc. La fiecare pas facut de aceasta guvernare, navaleste peste tine unul dintre sentimentele despre care ati vorbit, in functie de tipul postiei facute. Sunt lucruri care se asaza peste niste prejudecati cu care noi trebuie sa luptam.

Asta ma motiveaza sa intru in politica si sa las confortul vietii de acum: nu mai pot sa rabd! Stiu ca se poate si altfel, stiu ca, daca discuti cu competenta, cu credibilitate cu acesti oameni, poti sa castigi respect la nivel european sau global.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragos Tudorache candidat PLUS USR , #stiri Ioan Dragos Tudorache