Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce am invatat din simularea de cutremur: Puncte slabe si puncte forte

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 17:41
4994 citiri
Ce am invatat din simularea de cutremur: Puncte slabe si puncte forte
Foto: captura Youtube/Guvernul Romaniei

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a prezentat, miercuri, punctele forte si cele slabe constatate in urma simularii de cutremur din cadrul exercitiului "Seism 2016".

Per total, ministrul s-a declarat multumit ca a reusit sa puna in practica un astfel de exercitiu care sa scoata in evidenta zonele care trebuie sa fie puse la punct, astfel incat intr-o situatie reala autoritatile sa fie pregatite.

Oficialul a atras atentia asupra lipsurilor din sistem, mentionand, printre cele mai grave, faptul ca in Romania exista un singur echipament de detectare a victimelor in ruinele unei cladiri.

Vezi si Cum ar arata Romania dupa un cutremur de peste 7 grade? Mii de morti si raniti doar in Bucuresti

Iata punctele slabe ale exercitiului evidentiate de ministru:

1. Dotari proaste

Ministrul a fost intrebat ce s-ar intampla daca printre victimele initiale s-ar afla si angajati ISU sau ai MAI, avand in vedere ca insitutiile functioneaza in cladiri vechi.

"Daca s-ar lua in calcul ca o parte dintre echipamente ar putea fi indispobile daca sediul se prabuseste, asta este o realitate careia va trebui sa ii facem fata. Asta nu poate fi prevazuta. Ideea este sa putem sa compensa. (...) Le compensez din alte parti si le aduc acolo. Dotarile sunt departe de a fi insa cele pe care le-am dorit", a spus Tudorache aratand ca exista un singur echipament de detectare in ruinele unei cladiri a victimelor si ca acest lucru trebuie schimbat.

Citeste Cum ar arata Romania la 24 de ore de la un cutremur de peste 7 grade: Bilantul mortilor creste, explozii peste noapte

"Va trebui sa avem. Cu un singur echipament va fi foarte greu. (...) Oricat de multa bunavointa ar avea ISU - si eu cred in competenta pompierului roman - daca nu are dotari, nu va putea face fata", a incheiat el.

2. Coordonare si comunicare proaste

Ministrul s-a declarat nemultumit si de modul de interactiune intre autoritatile centrale si cele locale si judetene in ceea ce priveste comenzile, mai exact cine da ordinele si cine le executa.

"La nivel tehnic capacitatile de comunicatii trebuie imbunatatite si la nivel de protocoale, la nivel judetean, va trebui sa intervenim", a punctat Tudorache.

La fel de problematica este si coordonarea intre actiunile de cautare si salvare si cele de asistenta a sinistratilor.

In plus, ministrul s-a mai plans de comunicarea dintre autoritati si cetateni sau apartinatorii victimelor, dar si de comunicarea cu presa.

"Pe toate aceste paliere avem de invatat. Nu am fost multumit de metodele pe care le-am gasit, chiar daca s-au folosit metode noi: Facebook, Twitter, dar cred ca in fata unei realitati nu stiu cati din cetatenii Romaniei vor sta pe Twitter sau Facebook ca sa primeasca stiri cu privire la ce se intampla.

Va trebui sa gandim un alt sistem de servicii de telefonie prin care fie cetatenii, fie apartinatorii sa poata sa aiba o comunicare constanta cu autoritatile si pentru a afla elemente importante cu privire la starea rudelor intr-o asemenea situatie", a spus ministrul.

3. Probleme in spitale

"Nu s-a putut verifica suficient de bine punerea in aplicare a planului alb la spitale, la nivel practic nu am observat la toate spitalele si masurile care trebuiau luate conform acelui plan", a spus ministrul, adaugand ca trebuie sa se investeasca timp si resurse pentru a rezolva acest aspect.

Citeste si Cat de pregatiti suntem pentru un cutremur devastator: Care e situatia in fiecare sector din Bucuresti

Un alt obiectiv major al exercitiului a fost timpul de reactie, care poate fi incadrat atat la punctele bune, pentru ca acum se stie clar cat dureaza pana cand resursele dintr-un judet pot ajunge in altul, dar si la cele slabe, pentru ca timpul este foarte lung, insa fara sa fie vina echipajelor care au participat la simulare, ci a infrastructurii sau a dotarilor.

"Acest exercitiu ne-a aratat real cat dureaza sa ajunga de la Bihor la Iasi, de la Satu Mare la Bucuresti. Dureaza 12 ore de la Bihor la Iasi. Trebuia sa stim care este realitatea. Sa stim pe cine ne putem baza in prima ora, a cincea ora. In prima ora ne putem baza real doar pe resursele din zona de dezastru si judetele limitrofe, care ajung intr-o ora. Ceea ce e bine.

Nu ne putem baza in primele ore pe judetele mai indepartate. Aici putem cauta vinovati, dar nu asta e problema. Putem sa dam vina pe infrastructura, pe nivelul de dotare a ISU", a adaugat Tudorache.

Care au fost punctele forte ale exercitiului:

Dragos Tudorache considera ca cel mai mare succes al acestei simulari este chiar faptul ca a fost facuta.

"Stim cu totii ce s-a intamplat la Colectiv, in alte situatii de urgenta, inundatii, prabusirile de avione sau elicoptere. De fiecare data ne-am pus cu totii intrebarea care sunt punctele vulnerabile. Trebuie sa le stim. Trebuie sa le stim din practica. Succesul e faptul ca am facut acest exercitiu. A fost o mobilizare fara precedent la nivelul structurilor de interventie, mai mult de 6.000 de oameni si peste 600 de utilaje tehnice. Ceea ce eu am cautat sa validam a fost comanda, modul de comanda si de control al unei astfel de interventii", a spus ministrul.

Un alt punct bun a fost faptul ca a existat o structura de comanda clara, cu roluri foarte clare si care a dat rezultatele asteptate.

Intrebat de jurnalisti daca poate spune ca nu s-a schimbat nimic dupa tragedia Colectiv, ministrul a raspuns ca nu este chiar asa, pentru ca s-au putut testa niste proceduri si concepte diferite.

Ministrul a precizat ca "modul de mobilizare a ISU a fost foarte bun" si ca faptul ca autospecialele din Bihor au ajuns in 12 ore la Iasi este o problema de dotare de la nivelul ISU, nu de personal.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Tudorache concluzii simulare cutremur, #bilant simulare cutremur , #ministru Interne