Drama copiilor fugari: "Tot ce-mi doresc e sa fiu langa familia mea si sa merg la scoala"! Cati refugiati sunt in Romania? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 07:46
9009 citiri
Drama copiilor fugari: "Tot ce-mi doresc e sa fiu langa familia mea si sa merg la scoala"! Cati refugiati sunt in Romania? Interviu
Foto: Facebook/Gabriela Alexandrescu

Ravi a ajuns la Timisoara in 2008, avea 17 ani si era refugiat din Sri Lanka. Doi ani nu a auzit nimic de parintii ramasi in urma. A fost preluat de Salvati Copiii. Si-a cautat refugiul in arta si studiu. Petrecea ore intregi desenand si modeland. Acum este absolvent de liceu si asistent manager la firma la care, initial, a fost angajat ca muncitor necalificat, si este voluntar pentru ONG-ul care l-a salvat pe el.

Ne-a spus povestea lui, intr-un interviu acordat Ziare.com, Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii, ONG-ul care de 20 de ani se ocupa de acesti oameni si, mai ales, de copiii lor.

In Romania au ajuns in ultimii 10 ani 12.000 de refugiati. O parte au ramas si si-au construit aici o noua viata: "si-au deschis propriile afaceri, care si-au refacut studiile si au devenit medici, contabili, actori, profesori, zidari etc." Motorul dificilei integrari sunt copiii, adevarati profesori pentru parintii lor.

Gabriela Alexandrescu a explicat pentru Ziare.com cum se pregateste Salvati Copiii pentru refugiatii care vor ajunge in Romania, cat de pregatite sunt autoritatile, ce nevoi si asteptari au acesti oameni, dar si cat de deschisi sunt romanii: "ca urmare a evenimentelor recente, dar si a mediatizarii controversate, observam o schimbare negativa la nivelul perceptiei opiniei publice."

Cei pe care ne pregatim sa ii primim acum nu sunt primii refugiati care ajung in Romania. Cati au venit de-a lungul timpului si de cand se ocupa Salvati Copiii de ei?

Romania a primit solicitanti de azil si persoane cu statut de refugiat de foarte multi ani, din cate stim noi, imediat dupa 1990. Numai in ultimii 10 ani s-au primit aproximativ 12.000 de cereri de solicitanti de azil, dintre care o parte au fost aprobate. Au ajuns in Romania si peste 350 de minori neinsotiti.

Salvati Copiii lucreaza de 20 de ani in asistenta refugiatilor, solicitantilor de azil si persoanelor relocate, timp in care am asistat peste 4.500 de copii si peste 3.000 de adulti.

Numai in 2014 am lucrat cu peste 320 de copii si 680 de adulti din peste 20 de tari intre care Siria, Afganistan, Irak, Iran, Somalia, Algeria, Pakistan, Turcia, Moldova etc.

In prezent, interventiile noastre privind solicitantii de azil si refugiatii sunt orientate catre familiile cu copii care sunt deja in Romania si avem echipe pregatite in Bucuresti, Galati, Timisoara si Radauti, echipe care desfasoara activitati educativ-recreative si servicii de consiliere sociala.

Cu aceasta retea de oameni formati ne putem implica imediat in asistenta materiala si emotionala a copiilor refugiati, pentru a atenua traumele prin care au trecut si a le imbunatati starea. De asemenea, le vom oferi la sosire sprijin material in functie de nevoile lor: alimente de baza, imbracaminte si incaltaminte, produse igienico-sanitare, inclusiv scutece si alte articole pentru nou-nascuti si sugari etc. Salvati Copiii ar putea mobiliza un numar total de 80 de voluntari si 20 asistenti sociali/psihologi in locatiile in care acestia vor fi distribuiti.

Foto: Jonathan Hyams/Save the Children/O mama si cei doi copii ai sai merg pe sina de tren fugind din Serbia catre Roszke, Ungaria, pentru a ajunge la un punct de intalnire de unde refugiatii si migrantii sunt imbarcati in autocare pentru a ajunge intr-un centru de refugiati din nordul Ungariei, langa granita cu Austria.

Autoritatile v-au cerut sa va implicati?

Noi consideram necesara o colaborare stransa intre ONG-uri si autoritati atat pentru o asistenta de calitate, cat si pentru a ne asigura ca drepturile acestora sunt respectate. Am trimis deja o scrisoare catre Inspectoratul General pentru Imigrari in care am prezentat posibilitatile noastre de suport. Raspunsul a fost favorabil si urmeaza sa stabilim o intalnire atunci cand IGI va avea date concrete.

Am discutat si cu colegii de la alte organizatii nonguvernamentale pentru a stabili cine ce poate sa faca. Cum Salvati Copiii este singura organizatie cu oameni pregatiti si cu experienta in lucrul cu aceasta categorie vulnerabila, este posibil sa avem un rol de coordonare a suportului oferit de ONG-uri in centrele si taberele ce se vor instala, in domeniul protectiei si asistentei copiilor.

Initial, 1.785 era numarul maxim posibil pentru Romania, apoi numarul a devenit 4.200 de refugiati care pot fi gestionati usor, potrivit presedintelui Iohannis. Din informatiile pe care le aveti, care e numarul corect? Pentru cati suntem pregatiti?

Este greu sa estimezi, in momentul actual, care este numarul maxim de refugiati pe care Romania il va gestiona, avand in vedere ca sunt inca discutii la nivelul autoritatilor. Din datele pe care le avem, capacitatea actuala din cele sase centre ale Inspectoratului General pentru Imigrari este de aproximativ 1.050 de locuri. Dar ea poate fi marita in caz de nevoie. In centrele in care ne desfasuram activitatile, au inceput deja demersurile de amenajare a spatiilor in vederea receptiei si cazarii unui numar mai mare de refugiati.

Ce probleme anticipati ca vor aparea la primirea refugiatilor? Ma refer atat la aspectele logistice, cat si la cele de mentalitate.

Din experienta noastra, multe dintre persoanele care sunt nevoite sa-si paraseasca urgent casele de multe ori pleaca fara documente, doar pentru a reusi sa scape cu viata. De aici dificultati in solutionarea procedurii de azil si accesarea diferitelor beneficii materiale, medicale si educationale. Documentele de identitate provizorii, pana la solutionarea procedurii, nu sunt suficiente in accesarea tuturor drepturilor.

In general, Romania este perceputa de catre refugiati ca fiind doar o tara de tranzit in drumul lor catre tarile mai dezvoltate economic. Din aceasta cauza, uneori procesul de integrare nu are finalizare.

Pana la momentul actual, perceptia romanilor privind integrarea refugiatilor in comunitati a fost favorabila, refugiatii fiind acceptati, dar ca urmare a evenimentelor recente, dar si a mediatizarii controversate, observam o schimbare negativa la nivelul perceptiei opiniei publice. Suntem siguri ca aceasta atitudine se va schimba.

Foto: Hedinn Halldorsson/Save the Children/Arij Boureslan, Child Protection Advisor, de la Save the Children, se joaca cu un copil sirian, intr-o tabara neoficiala in care mii de refugiati si-au gasit adapost, in afara Centrelor Nationale de Identificare de pe insula Chios, Grecia.

Deocamdata in discutie sunt mai mult chestiuni de tranzit: primire, inregistrare, amprentare. Dar daca vor exista refugiati care vor dori sa ramana in Romania, ce probleme in integrarea pe termen lung vedeti?

Daca vorbim despre integrare, putem spune ca acesta este un proces care necesita o perioada mai mare de timp si implica cooperarea dintre refugiat, ministere si ONG-uri. Pentru a te adapta unui nou stil de viata, a invata limba tarii in care te afli, ca sa cunosti legi si sa te poti supune acestora este nevoie de vointa si mult ajutor. Unele persoane se pot integra mai usor, altele au nevoie de o perioada mai lunga.

Educatia joaca un rol decisiv in viata adultilor si copiilor solicitanti de azil. De obicei, copiii se adapteaza mai usor si devin ajutoarele adultilor, explicandu-le si invatandu-i pe acestia limba si ajutandu-i de multe ori sa isi rezolve sarcinile cotidiene.

In asistenta noastra au fost beneficiari care au ramas in Romania de peste 15 ani, s-au adaptat foarte bine, si-au gasit locuri de munca, au inchiriat locuinte. Sunt copii care si-au continuat studiile fiind in prezent la facultate si care, impreuna cu familiile lor, simt ca Romania este casa lor.

Ce vor cei cu care ati lucrat? Cum se raporteaza la Romania in special si la cultura occidentala in general?

In primul rand, sunt oameni cu nevoi, dorinte, aspiratii, planuri de viitor, care doresc lucruri, de altfel, normale: un trai decent, protectie, liniste pentru a-si putea creste copiii in siguranta si pentru a le putea oferi un viitor. Asa cum spuneam, multe persoane si-au refacut viata in Romania, avem exemple de refugiati care si-au deschis propriile afaceri, care si-au refacut studiile si au devenit medici, contabili, actori, profesori, zidari etc. Considera ca Romania este un popor primitor si au primit aici sansa la o noua viata.

Ce drepturi au refugiatii ajunsi in Romania?

Aceleasi drepturi ca si cetateanul roman, mai putin dreptul la vot, si primesc din partea statului un ajutor nerambursabil in valoare de 540 lei/luna timp de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire inca 3 luni pentru persoane/familii vulnerabile (familii monoparentale, persoane cu handicap, minori neinsotiti, varstnici). De asemenea, acestia beneficiaza de cursuri de limba romana si sesiuni de acomodare culturala.

Statul roman, prin intermediul fondurilor europene, acorda finantari ONG-urilor pentru a oferi servicii complementare, cum ar fi: facilitarea accesului la educatie, sanatate, pe piata muncii, sprijin in accesarea unui locuinte, continuarea studiilor etc. Din pacate, aceste fonduri nu au insa caracter permanent, fondurile fiind scoase anual la concurs, uneori cu intarziere, ceea ce cauzeaza sincope in oferirea asistentei.

Foto: Jonathan Hyams/Save the Children/O mama siriana si cele doua fiice ale sale merg pe sina de tren fugind din Serbia catre Roszke, Ungaria, pentru a ajunge la un punct de intalnire de unde refugiatii si migrantii sunt imbarcati in autocare pentru a ajunge intr-un centru de refugiati din nordul Ungariei, langa granita cu Austria.

Exista vreun caz special care v-a ramas in minte? O poveste care v-a impresionat?

Este foarte greu sa vorbesti doar de un caz, fiecare om are o poveste speciala.

Imi aduc aminte de o familie cu 3 copii din Siria pe care i-am luat in asistenta in 2013. Veneau din Alep, unde aveau o situatie materiala buna, propria afacere, insa din cauza conflictelor au fost nevoiti sa lase in urma totul. Desi au trait cu speranta ca lucrurile se vor linisti, atunci cand intregul cartier a fost distrus, nu au avut alta solutie decat sa ia calea exilului.

Desi cei mai multi sirieni voiau sa ajunga in tari mai dezvoltate economic, tatal a hotarat sa vina in Romania deoarece facuse aici facultatea si "aici oamenii erau caldurosi si primitori". Principalul obiectiv al parintilor a fost ca toti copiii sa nu renunte la educatie.

Salvati Copiii a inscris copiii la gradinita si scoala, sprijinindu-i cu rechizite, imbracaminte si plata gradinitei. Intreaga familie a beneficiat de consiliere sociala si de activitati de acomodare culturala, facilitandu-le integrarea in societatea romaneasca.

Si acum monitorizam situatia copiilor, cel mare in varsta de 9 ani fiind premiant si dupa spusele parintelui "cel mai bun din clasa".

O experienta deosebita am avut-o cu Ravi, sosit in Timisoara in 2008, pe cand avea 17 ani, din Sri Lanka, din cauza conflictului armat. Mai mult de doi ani dupa parasirea tarii de origine nu a mai avut contact cu nici unul dintre parinti. Adaptarea la noua societate nu a fost usoara pentru el, mai ales fiindca nu cunostea limba si era "o alta persoana de culoare" care popula strazile orasului Timisoara.

Gandul ca parintii si fratii sai s-ar putea sa nu mai fie in viata l-a urmarit o lunga perioada de timp, fapt ce l-a determinat sa caute refugiu in arta si studiu. Ravi petrecea ore intregi desenand si modeland. Schitele si obiectele realizate de el sunt pline de sensibilitate si reflecta trairile si personalitatea sa.

De la deschiderea Camerei Copilului in Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitanti de Azil din Timisoara de catre Organizatia Salvati Copiii, Ravi nu a lipsit nicio zi. Mai mult decat atat, Ravi a dorit sa devina voluntar al Organizatiei Salvati Copiii. Rabdator, calculat si saritor, desfasoara activitati recreative si educative pentru copii, indrumandu-i in realizarea desenelor, picturilor, figurinelor confectionate din hartie sau lut. L-am inscris la scoala.

Dupa 7 ani petrecuti in Romania, Ravi este acum absolvent de liceu si detine postul de asistent manager la firma la care, initial, a fost angajat ca muncitor necalificat. Face parte dintr-un grup de prieteni romani cu care isi petrece concediile si timpul liber, fiind recunoscator pentru protectia pe care statul roman i-a oferit-o. "Vreau sa ajut si eu asa cum oamenii de la Salvati Copiii m-au ajutat pe mine". Iar acest viitor si-l doreste in Romania.

Foto: Salvati Copiii Romania/Hani, o fetita din Somalia, in varsta de 5 ani, invata sa scrie literele pentru prima oara cu sprijinul cadrelor didactice Salvati Copiii.

In general, copiii sunt foarte cooperanti si entuziasmati. Ei isi doresc sa se implice in cat mai multe activitati, sa invete cat mai multe lucruri noi care sa le aduca aminte ca sunt copii si sa uite de experientele prin care au trecut. Pentru ei fiecare zi este foarte importanta.

Imi raman in minte cuvinte pe care le spun copiii: "Tot ce-mi doresc este sa fiu langa familia mea si sa merg la scoala"!

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#refugiati Romania, #copii refugiati Romania , #Romania