Un roman a creat portofelul inteligent, cu sistem antifurt. Cum functioneaza si cat costa Interviu

Vineri, 24 Martie 2017, ora 08:42
16860 citiri
Un roman a creat portofelul inteligent, cu sistem antifurt. Cum functioneaza si cat costa Interviu
Foto: KickStarter

Sa ti se fure portofelul este un lucru absolut neplacut. Nu doar ca pierzi bani, dar trebuie sa umbli foarte mult si pentru refacerea actelor si a cardurilor. Asa ca un roman s-a gandit sa combine moda cu tehnologia si sa creeze un portofel inteligent, elegant si dotat cu sistem antifurt.

Ziare.com a stat de vorba cu Viorel Cretu, CEO la Wallor Wearables, pentru a afla cum a prins viata aceasta idee care te scapa de multe dureri de cap, cum a reusit sa stranga 22.000 de dolari printr-o campanie de crowdfunding pe platforma KickStarter si planurile de viitor.

Ce ati facut inainte de acest proiect? Cine face parte din echipa si cum v-ati adunat?

Am avut o firma initiala de publicitate in 2000, pe urma am urmat un master de Tehnologii si Internet la Universitatea Transilvania, in colaborare cu un colegiu din Statele Unite. Din 2007 am pornit o firma de web si mobile development, pe care am dezvoltat-o de la 0 pana la 240 de colaboratori pe partea de programare. Firma este inca functionala, Webeffects Network, si are birouri de vanzari si de programare in toata lumea.

Echipa Wallor a fost creata in urma unei combinatii intre colaboratori de lunga durata cu parteneri de afaceri cu care am colaborat in ultimii 6 ani si colegi de la MBA (Master of Business Administration - n.red.). Pe perioada programului de MBA de la IE Business School am acumulat foarte multe cunostinte si mi-am dezvoltat o retea profesionala foarte vasta.

Din echipa fac parte: un partener din Statele Unite, un partener din Spania unde avem biroul pentru piata europeana, doi parteneri locali in Orientul Mijlociu si 4 companii colaboratoare pe partea de productie din China. Sistemul de logistica ne ajuta sa facem livrari rapide si sa oferim servicii rapide si locale pentru clienti, atat la partea de comunicare, cat si la partea de taxare.

Cum s-a nascut ideea unui portofel cu sistem GPS si sistem antifurt?

Ideea in sine a pornit de la sotia mea anul trecut, in februarie. I-a fost furat portofelul in Alicante (Spania - n.red.), iar procesul de recuperare a cardurilor si a datelor a fost foarte dureros. 2 luni fara asigurare de sanatate si card de identitate in tara straina - e o experienta oricum, dar numai placuta nu.

Partea de productie a inceput in timpul schimbului de experienta cu programul de MBA la Shanghai.

De ce ati ales sa va finantati proiectul prin platforma de crowdfunding KickStarter? Ce a presupus mai exact pregatirea acestei campanii? Si cat a costat investitia?

Ideea Kickstarter nu a fost atat partea de finantare, cat mai mult partea de testare a designului si a ideii. In urma campaniei am reusit sa identificam ce culori si ce design prefera clientii. Pe baza acestui feedback am reusit sa perfectionam conceptul initial si sa alegem solutiile corecte pentru lansarea oficiala a companiei.

Insa povestea cu Kickstarter este putin mai complexa. In spatele acestor campanii se afla o intreaga industrie de marketing. Ideea ca pui proiectul pe Kickstarter si banii incep sa se stranga in contul bancar este o iluzie. Proiectul in sine inseamna o perioada de munca asidua la partea de promovare, prieteni, colaboratori, advertising pe Facebook sau orice alta sursa care poate aduce trafic. In final, campania de Kickstarter nu este nimic altceva decat o conversie a traficului in cumparatori.

Odata inceputa o campanie, dai de pericole de genul: multi "spammeri" pe marketing care promit solutii salvatoare ce pot aduce sute de mii de dolari, ori pentru un procent din vanzari, ori pentru o suma platita in avans. Nu sunt decat scammeri si niciuna din aceste solutii nu functioneaza pe perioada campaniei. Restul campaniei este o lupta asidua cu timpul si un roller coaster in care ajungi sa-ti doresti doar sa se termine.

Pe noi, campania ne-a costat aproximativ 10.000 de dolari.

Cum ati reusit sa strangeti 22.000 de dolari pentru proiect din donatii pe aceasta platforma? Ce ati vrea acum sa fi imbunatatit la aceasta campanie si ce sfaturi aveti pentru cei care vor sa faca o campanie pe KickStarter?

Mesaje la cat mai multe cunostinte si campanii de marketing pentru feedback de la utilizatorii finali. Am analizat publicul tinta si am creat campanii de publicitate pe care le-am optimizat in asa fel incat sa obtinem o rata de conversie mai mare de 1%.

Cea mai importanta parte intr-o campanie de Kickstarter nu este campania in sine. Este partea de dinainte si dupa campanie. Unele sfaturi ar fi:

  • 1. Creati pagini de promovare a ideii cu cel putin 6 luni de zile inainte de campanie
  • 2. Strangeti cat mai multe adrese de email cu persoane interesate de produs in aceasta perioada
  • 3. Comunicati cu aceste persoane si incercati sa strangeti un feedback preventiv
  • 4. Cititi cat mai multa documentatie. Exista in momentul acesta multe resurse care pot ajuta o persoana care vrea sa lanseze un proiect pe Kickstarter.
  • 5. Dupa campanie, comunicati cat mai devreme si repede cu backerii. Un customer service va poate salva sau distruge ideea.
  • Noi dorim sa lansam inca o campanie pe Kickstarter pentru portofelul modular cu noul design. Dar de data asta, vrem sa trecem prin pasii 1. 2. 3, care au fost evitati in prima campanie.

    Cum v-ati promovat?

    Prin diferite platforme. Ideal daca se face o pre-campanie, se poate dezvolta un sistem de vanzari care sa parcurga pasi de genul: Anunturi pe retelele sociale -> pagina de prezentare a produsului -> pagina de Kickstarter. Daca nu, se sare pasul doi si se trece direct de pe Facebook pe pagina de Kickstarter.

    Prezentati portofelul ca pe unul modular. Ce inseamna acest lucru?

    Portofelul modular este format din doua componente principale:

  • - Pentru carduri
  • - Pentru bancnote.
  • Portofelul este realizat din piele de cea mai inalta calitate si sistemul de protectie RFID. Vine in 36 de combinatii de culori si poate cumparat atat in varianta cu Bluetooth/GPS, cat si in varianta normala.

    Conceptul presupune combinatia intre suportul pentru carduri si cel pentru bancnote, precum si detasarea celor doua in componente separate care pot fi utilizate individual. De exemplu, daca o persoana doreste sa mearga in parc sau la plaja, poate lua doar modulul pentru bancnote care include un buzunar pentru monede, unul pentru un card si clipperul din mijloc pentru bancnote.

    Cum functioneaza sistemul GPS in cazul acestui portofel?

    Sistemul are de asemenea trei componente principale:

  • - Bluetooth
  • - GPS
  • - O baterie cu posibilitate de incarcare wireless
  • Conexiunea intre telefon si sistem se va face prin componenta de Bluetooth, in 99% din cazuri, pentru ca utilizatorul va primi notificari in urmatoarele situatii:

  • - Utilizatorul pleaca si lasa portofelul in urma
  • - Daca cineva incearca sa sustraga portofelul
  • - Daca portofelul este scapat din buzunar
  • - Daca bateria portofelului este pe sfarsite
  • De asemenea, se poate suna portofelul prin intermediul telefonului, si telefonul prin intermediul portofelului prin dubla atingere a portofelului.

    In cazul in care utilizatorul pierde portofelul, acesta va trimite un semnal GPS prin satelit catre aplicatia de pe telefon. Aplicatia va localiza portofelul, urmand ca utilizatorul sa isi poata recupera portofelul in conditii cat de cat sigure. Suntem constienti ca exista o posibilitate ca bancnotele sa nu mai fie gasite. Dar incercam sa oferim totusi o sansa utilizatorului de a elimina partea de recuperare a actelor sau a cardurilor bancare.

    Pentru conectarea sistemului de GPS cu aplicatia folosim un sistem de date la pret promo de doar 3,5 dolari pe luna.

    Cum functioneaza mai exact sistemul antifurt?

    Printr-un strat de protectie RFID care elimina posibilitatea de scanare a cardurilor. In Europa, inclusiv in Romania, au aparut acum carduri care pot fi folosite pentru plata prin wireless. Aceste carduri permit plata la magazine pana intr-o anumita suma, 20 de euro sau mai putin, fara introducerea codului PIN in terminal. Aceasta bresa este folosita de hoti care utilizeaza scannere pentru a retrage exact aceste sume pentru care nu este necesar codul PIN. Noi folosim un strat de protectie care este pozitionat intre carduri si piele si care face imposibila aceasta scanere.

    In ce stadiu se afla acum proiectul? Cat costa portofelul? Unde il fabricati?

    In momentul acesta avem 16 produse in gama de portofele si incarcatoare wireless sau carcase din piele premium create manual. Aceste produse sunt gata de livrare incepand de saptamana aceasta. Produsele cu GPS si Bluetooth vor fi gata de livrare incepand cu luna iunie.

    Pretul produselor incepe de la 27 de dolari. Portofelul cu GPS/Bluetooth se vinde la 139 de dolari, dar acum avem o promotie prin care oferim un discount de 40 de dolari pentru pre-comenzi.

    Cat despre partea de productie, avem contracte cu 4 parteneri din China.

    Cum stati cu distributia? E doar online sau aveti incheiate parteneriate cu magazine?

    In momentul acesta avem foarte mult interes din Orientul Mijlociu, de unde am primit comenzi pentru 2.000 de unitati. Dorim sa incheiem contracte cu magazine sau distribuitori. Dorim sa colaboram cu retaileri care ne pot ajuta sa promovam atat brandul cat si ideea Wallor - calitate, excelenta, stil.

    Cum vreti sa va faceti cunoscuti? Ce rol are Romania pentru produsul vostru?

    Dorim sa cream o comunitate pe retelele sociale - Facebook, Instagram, Twitter si Pinterest. Dorim sa promovam un alt fel de afacere axata nu pe produs, ci pe partea de feedback primit de la utilizatori. Ideea noastra nu este de a aduce noi produse pe piata, ci de a crea produsele in functie de preferintele utilizatorilor.

    Suntem foarte atasati de Romania, si desi suntem constienti ca pretul este ridicat pentru acest tip de accesoriu, Romania reprezinta o piata si un partener de incredere. Avem in momentul acesta contracte de exclusivitate incheiate cu parteneri din Romania, si reactiile pe care le-am primit pana acuma au fost mai mult decat pozitive. Dorim sa promovam atat produsul, cat si brandul pe care dorim sa-l dezvoltam ca fiind un brand cu origini romanesti lansat la nivel international.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #portofel inteligent, #roman portofel sistem antifurt, #portofel sistem antifurt, #portofel wallor, #wallor , #tehnologie