Topul tarilor care ingradesc libertatea de exprimarea pe Internet (Infografic)

Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 10:11
7644 citiri
Topul tarilor care ingradesc libertatea de exprimarea pe Internet (Infografic)

Dreptul la libertate de exprimare? Sau de a fi informat? Ori acces nerestrictionat la Internet? Exista multe tari in lume unde aceste idei nu sunt puse in practica.

Mediul online se loveste de nenumarate bariere, lucru pus in evidenta de studiul Freedom of the Net 2014, al cincilea raport anual realizat de organizatia independenta Freedom House, potrivit Mashable.

Din cele 65 de tari analizate, 36 au inregistrat o traiectorie negativa a libertatii pe Internet, in perioada mai 2013 - mai 2014.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie trista?

Din ce in ce mai multe state au restrictionat accesul la retele sociale sau au sters continutul publicat pe aceste site-uri. De asemenea, in intervalul luat in calcul, a avut loc o supraveghere agresiva a modului in care este folosit Internetul, precum si mai multe atacuri cibernetice.

De asemenea, in unele tari, jurnalistii online, bloggeri si activistii au primit foarte multe amenintari, iar unii dintre ei au fost arestati.

Cine se afla in frunte

Raportul analizeaza trei factori mari pentru fiecare tara: obstacolele care stau in calea accesului la Internet, limitarea continutului publicat in mediul online si violarea drepturilor utilizatorilor.

Iranul ramane tara cu cea mai mica libertate de exprimare pe Internet, in ciuda sperantei de reformare a mediului online sadita de administratia Hassan Rouhani, care a venit la putere in august 2013.

Acesta a imbratisat mai mult retele sociale decat fostul lider, insa cetatenii inca nu au acces la unele site-uri, precum Facebook sau Twitter.

Studiul mai arata ca autoritatile iraniene au condamnat oameni la inchisoare pentru promovarea in mediul online a sufismului, printre altele.

Sufismul nu este vazut ca o secta distincta a Islamului, ci ca o dimensiunea interioara, mistica a acestuia, baza sa fiind iubirea reciproca dintre Dumnezeu si oameni, respingand, prin urmare, ideea inaccesibilitatii lui Dumnezeu.

Raportul Freedom House mai mentioneaza faptul ca in mai 2014, sase tineri iranieni au fost arestati pentru ca au postat pe Youtube un videoclip in care dansau pe melodia "Happy" interpretata de Pharell. Ei au primit sase luni de inchisoare cu suspendare si 91 de lovituri de bici.

In topul citat, Iranul este urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia si Uzbekistan.

La polul opus se afla Islanda. Guvernul din aceasta tara nu blocheaza platformele de social media sau continutul publicat pe ele, iar 97 la suta dintre gospodarii sunt conectate la Internet.

Top 5 este completat de Estonia, Canada, Australia, Germania si Statele Unite.

Freedom House nu a luat in considerare tari precum Romania, Bulgaria sau Serbia.

Pe de alta parte, un alt studiu publicat in noiembrie arata ca 83% din utilizatorii de Internet din toata lumea considera ca accesul la Internet la un pret convenabil ar trebui sa fie un drept fundamental al oamenilor.

Infographic: Where Internet Freedom Is (Far From) Reality | Statista

You will find more statistics at Statista

Unul din trei romani nu a folosit niciodata Internetul

61,6% dintre romanii cu varste intre 16 si 74 de ani au folosit vreodata Internetul, potrivit datelor Institutului de Statistica.

Putin peste jumatate (54,4%) din totalul gospodariilor au acces acasa la reteaua de Internet, majoritatea (70,9%) acestora fiind la orase. Dintre utilizatorii de Internet, 60% folosesc acest serviciu cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, mai arata datele INS.

Unul din trei romani nu a folosit niciodata Internetul

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat Internetul a fost de 80,7% in regiunea Bucuresti - Ilfov, acesta fiind cel mai ridicat procentaj din tara. Capitala este urmata de regiunile Vest si Nord-Est cu 70,4%, respectiv 62,6%, celelalte regiuni avand un grad de utilizare sub 60%.

O mare parte dintre gospodarii (84,7%) folosesc PC-urile pentru accesarea Internetului de acasa. Calculatoarele portabile (laptop, netbook, tableta) sunt folosite de catre 1 din 3 gospodarii.

Intr-o proportie mult mai mica sunt utilizate alte dispozitive, precum telefoanele mobile si smartphone-urile (20%).

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#tari libertate exprimare Internet, #liberate Internet , #acces internet