Cele mai mari atacuri informatice din toate timpurile: Cel de la Marriott a ajuns in top 3

Duminica, 02 Decembrie 2018, ora 17:51
9342 citiri
Cele mai mari atacuri informatice din toate timpurile: Cel de la Marriott a ajuns in top 3
Foto: Arhiva Pixabay

Internetul este un loc periculos pentru datele noastre. Iar cea mai recenta bresa de securitate ne demonstreaza inca o data acest lucru.

Vineri, pe 30 noiembrie, Marriott a anuntat ca hackerii au obtinut informatii personale despre 500 de milioane de clienti care si-au rezervat camere la proprietatile Starwood ale lantului hotelier.

Atacatorii informatici au cautat sa obtina informatii referitoare la cardurile de credit ale oamenilor. Aceste informatii ar putea fi folosite pentru a le fura banii clientilor lantului hotelier.

In teorie, simpla accesare a bazelor de date n-ar trebui sa fie o porblema, pentru ca informatiile erau codate. Problema este ca atacatorii ar fi putut fura si codurile necesare pentru a decripta datele si a le citi, a mai informat Marriott

"Regretam ca acest incident a avut loc. Nu le-am oferit oaspetilor ce meritau si ne-am dezamagit pe noi insine. Facem tot ce putem pentru a ne sustine oaspetii si folosim aceasta lectie pentru a face lucrurile mai bine in viitor. (...) Vom continua sa sustinem eforturile autoritatilor si sa lucram cu expertii in securitate pentru a ne imbunatati. In final, alocam resursele necesare pentru a accelera imbunatatirile privind securitatea in reteaua noastra", a declarat Arne Sorenson, presedintele Marriott.

Compania a precizat ca a informat autoritatile si ca lucreaza cu ele la investigatie. De asemenea, clientii au primit acces gratis timp de un an la un serviciu de monitorizare prin care vor putea vedea daca informatiile lor personale au fost accesate de persoane neautorizate pe Internet.

Acest urias atac informatic ocupa locul al doilea in clasmentul celor mai mari brese de securitate inregistrate vreodata, transmite publicatia Quartz.

Iata clasamentul:

1. Yahoo / 3 miliarde de conturi sparte / august 2013

2. Marriott / 500 de millioane / 2014-2018

3. Yahoo / 500 de millioane / finalul anului 2014

4. Adult FriendFinder / 412 de millioane / octombrie 2016

5. MySpace / 360 de millioane / mai 2016

6. Under Armor / 150 de millioane / februarie 2018

7. Equifax / 145,5 de millioane / iulie 2017

8. EBay / 145 de millioane / mai 2014

9. Target / 110 millioane / noiembrie 2013

10. Heartland Payment Systems / peste 100 de milioane /mai 2008

11. LinkedIn / 100 de millioane / iunie 2012

12. Rambler.ru / 98 de millioane / februarie 2012

13. TJX / 94 de millioane / 2003-2004

14. AOL / 92 de millioane / 2004

15. MyHeritage / 92 de millioane / octombrie 2017

16. Sony PlayStation Network / 77 de millioane / aprilie 2011

17. JP Morgan Chase / 83 de millioane / iulie 2014

18. Tumblr / 65 de millioane / februarie 2013

19. Uber / 57 de millioane / 2016

20. Home Depot / 53 de millioane / aprilie 2014

21. Facebook / 50 de millioane / iulie 2017

Iata ce ne recomanda specialistii pentru ca datele noastre sa fie mai sigure in mediul online:

Mai intai, trebuie sa ne schimbam periodic parolele. De exemplu, am putea face acest lucru o data la sase luni. O combinatie buna contine litere mari, litere mici, simboluri si cifre. Insa este indicat sa nu folosim un cuvant din dictionar, ci o fraza precum "UrascS@PunParol3!", care ar fi o parola foarte puternica.

De asemenea, ar trebui sa avem parole diferite pentru fiecare cont pe care il avem, sau macar pentru cele pe care le folosim frecvent.

In plus, ar trebui sa folosim autentificarea in doi pasi acolo unde este posibil. Aceasta ofera un nivel suplimentar de securitate si presupune introducerea unui cod primit pe telefon. Odata introdus, el iti permite sa te conectezi mereu de pe calculatorul respectiv. Insa in momentul in care tu sau altcineva va incerca sa se conecteze de pe un alt dispozitiv, atunci va fi nevoie sa introduca codul respectiv. Multe site-uri ofera aceasta posibilitate, inclusiv Google, Facebook, DropBox sau Paypal.

Un alt sfat este schimbarea raspunsului la intrebarea de siguranta, care iti este necesara in cazul in care uiti parola. El poate fi ghicit usor de hackeri, asa ca ar fi bine ca sa alegi fie un cuvant inventat, fie ceva care nu are legatura cu intrebarea. Cel mai rau lucru ar fi sa dai informatii reale, cum ar fi numele de domnisoara al mamei tale sau porecla ta din copilarie. De exemplu, la intrebarea "Cati frati ai?" raspunsul tau ar trebui sa fie "Portocala".

Un alt sfat pretios este sa nu dai click pe linkurile sau fisierele pe care le primesti pe email sau pe retelele sociale de la necunoscuti, pentru a evita descarcarea unor programe malitioase. Prin intermediul lor, hackerii obtin acces la datele din calculator.

Fraudele prin telefon sunt inca populare, asa ca nu trebuie sa oferiti necunoscutilor informatii personale (CNP, serie si numar de buletin, numarul contului bancar etc.).

Verifica-ti cu regularitate conturile de credit sau de debit si notifica banca chiar si atunci cand vezi ca ti-au fost sustrase sume mici. Cu cat prinzi mai devreme hotul, cu atat mai bine.

De asemenea, atunci cand observi activitati dubioase, blocheaza-ti cardul pentru ca hackerii sa nu aiba acces la banii tai.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#top atacuri cibernetice, #sfaturi atacuri cibernetice, #aparare atacuri cibernetice, #atacuri hackeri, #hackeri furt date , #hacker