Statul cu ochi peste tot: Cum este prins un suspect in doar sapte minute in China

Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 06:36
15615 citiri
Statul cu ochi peste tot: Cum este prins un suspect in doar sapte minute in China
Foto: captura BBC

Intr-o tara cu o populatie de peste 1 miliard de locuitori, esti tentat sa crezi ca te poti pierde destul de usor in multime. Nu si daca aceasta tara este China.

O retea formata din 176 de milioane de camere de supraveghere, care va ajunge la peste 600 de milioane pana in 2020, urmareste fiecare miscare a cetatenilor chinezi.

Camerele sunt prevazute cu inteligenta artificiala, inclusiv cu tehnologie de recunoastere faciala, ceea ce le permite autoritatilor chineze sa gaseasca si sa prinda in doar cateva minute persoanele pe care le percep ca fiind o amenintare.

Sistemul a fost testat recent de jurnalistul John Sudworth, trimis de BBC in acest scop in Guyiang, un oras din sudul Chinei cu o populatie de aproximativ 3,5 milioane de oameni.

Pe baza unei poze facute inainte de inceperea "urmaririi" de catre Big Brother-ul chinez la care s-a supus Sudworth, camerele de supraveghere l-au identificat si localizat in cel mai scurt timp, fiind inconjurat de fortele de ordine intr-un interval de sapte minute. Vezi clipul cu operatiunea mai jos.

Autoritatile din Guiyang pastreaza un volum urias de date despre toate persoanele pe care le pot identifica, indiferent daca sunt oameni obisnuiti sau infractori, spun chiar acestea.

Oficialii chinezi sustin ca doar infractorii au motive sa se teama de ceea ce ei numesc "cea mai mare retea de supraveghere video din lume", insa lucrurile par diferite in practica, scrie Huffington Post.

De exemplu, conform mai multor relatari, camerele sunt folosite pentru a monitoriza si intimida minoritati etnice preum comunitatea uighur din vestul Chinei.

Alte controverse sunt legate de ceea ce considera autoritatile din China a fi infractiune. Depasirea ratiei de hartie igienica este o fapta care poate intra in aceasta categorie.

Organizatiile pentru drepturile omului se tem ca o astfel de retea, alaturi de alte practici ale guvernului chinez, precum monitorizarea telefoanelor mobile si a traficului de internet, poate fi folosita impotriva disidentilor sau activistilor.

Nu sunt insa aspecte care sa ii impiedice pe investitorii straini, inclusiv din Silicon Valley, sa sustina companiile chineze din spatele acestor tehnologii, care nu sunt folosite doar in China.

In 2014, o companie chineza de telecomunicatii a vandut sisteme de monitorizare similare guvernului Etiopiei, care a lansat anul trecut ample represalii la adresa protestatarilor antiguvernamentali.

Alte tari care au cumparat sisteme chineze de monitorizare video sunt Brazilia, Kenya, Ecuador si Marea Britanie.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#jurnalist BBC camere supraveghere China, #monitorizare China , #tehnologie