Peste 200 de localitati din Romania vor avea internet gratuit in spatiile publice, cu finantare europeana

Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 17:52
2631 citiri
Peste 200 de localitati din Romania vor avea internet gratuit in spatiile publice, cu finantare europeana
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a anuntat, vineri, cele 225 de localitati castigatoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU. Acestea vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless.

In total au fost alocate 42 de milioane de euro pentru toate cele 2.800 de municipalitati din intreaga Uniune Europeana (UE) care vor beneficia de finantare, potrivit unui comunicat de presa transmis vineri de CE. Astfel, cele din Romania reprezinta 8% din total.

Bonurile pot fi utilizate de localitatile selectate pentru a pentru a achizitiona si instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fara fir) in locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pietele publice.

"Datorita primului apel WiFi4EU, 2.800 de municipalitati din intreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau calatori, acces gratuit la internet in spatiile publice, aducand conectivitatea mai aproape de cetateni in viata lor de zi cu zi. Acele municipalitati sunt situate in toate colturile Europei. Imbunatatirea conectivitatii in UE este o parte esentiala a strategiei noastre privind piata unica digitala, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru sa devina o realitate pentru toata lumea", a declarat comisarul european Mariya Gabriel, resposabil pentru economie si societate digitala.

Costurile pentru intretinerea retelei vor fi acoperite de localitati. Retele finantate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fara publicitate si nu vor colecta date cu caracter personal.

Finantarea va fi acordata numai retelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente si cu o calitate similara in acelasi spatiu public.

"Localitatile care nu au fost castigatoare in aceasta runda vor avea inca trei oportunitati de depunere a cererilor de finantare prin WiFi4EU. Pana in 2020, in total, vor fi alocate 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localitati din toate statele membre, precum si din Norvegia si Islanda.

Initiativa WiFi4EU se inscrie in contextul unei revizuiri ambitioase a normelor UE din domeniul telecomunicatiilor, care include noi masuri menite sa raspunda nevoilor crescande in materie de conectivitate ale europenilor si sa stimuleze competitivitatea Europei", au mai anuntat reprezentantii CE.

Lista integrala a castigatorilor din Romania poate fi consultata aici: https://ec.europa.eu/romania/sites/romania/files/docs/romania_wifi4eu.pdf .

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#internet Comisia Europeana , #internet