Pedepse grele cu inchisoarea, in SUA, pentru doi hackeri romani

Luni, 09 Decembrie 2019, ora 21:40
7527 citiri
Pedepse grele cu inchisoarea, in SUA, pentru doi hackeri romani
Foto: Arhiva Pixabay/Khusen Rustamov

Un judecator federal din statul american Cleveland a condamnat vineri la pedepse grele cu inchisoarea doi hackeri romani care au lansat o serie de atacuri sofisticate cu virusi informatici prin care au infectat mii de calculatoare din intreaga lume, scrie website-ul Cleveland.com.

Bogdan Nicolescu, in varsta de 37 de ani, liderul unui mic grup de hackeri denumit 'Bayrob', a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, in timp ce complicele sau Radu Miclaus, de aceeasi varsta, a primit 18 ani de inchisoare.

Conform justitiei americane, cei doi au controlat un botnet cu peste 400.000 de calculatoare infectate, cele mai multe localizate in SUA. Activitatile grupului erau extinse, de la vanzari fictive de masini pe internet si pana la sustragerea de date personale si vanzarea lor pe ''darkweb''.

Cei doi hackeri au castigat astfel peste 4,5 milioane de dolari, conform unei estimari indulgente facute de FBI. Ei au fost arestati la Bucuresti in septembrie 2016 si adusi in SUA trei luni mai tarziu. Un judecator american i-a gasit vinovati in aprilie pentru 21 de capete de acuzare, inclusiv frauda online, participare la trafic cu marci contrafacute, furt de identitate cu circumstante agravante si spalare de bani.

Virusii informatici erau continuti in e-mailuri si alte mesaje online, iar tintele predilecte erau de obicei americani despre care hackerii aveau impresia ca sunt bogati sau creduli.

Grupul de hackeri Bayrob a avut in permanenta de-a lungul timpului intre trei si cinci membri. Aceste nume i-a fost dat de compania de securitate informatica Symantec, care a descoperit malware-ul. Conform procurorilor americani, activitatea grupului a inceput in anul 2007, cand virusii informatici au fost introdusi prin e-mailuri pretinse a veni de la societatile Western Union, Norton AntiVirus si IRS.

Grupul folosea mai multe modalitati de a prelua controlul asupra calculatoarelor. Una dintre ele se realiza prin intermediul unor anunturi pe eBay cu vanzari de masini. Cand clientul potential trimitea mesaje cu intrebari, grupul Bayrob ii expedia ca raspuns fotografii ce contineau programul malware prin care prelua controlul asupra calculatorului respectivei persoane. Mai departe, victima primea o pagina falsa a eBay, astfel ca in final plata ajungea intr-un cont controlat de hackeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#hackeri romani inchisoare SUA , #hacker
Comentarii