Lentilele de contact cu care poti da zoom doar clipind

Sambata, 03 August 2019, ora 07:45
5065 citiri
Lentilele de contact cu care poti da zoom doar clipind
Foto: Arhiva Pixabay

Cercetatorii aduc omul bionic mai aproape de realitate prin crearea unei "super-puteri" pe care si-ar putea-o insusi oricine: posibilitatea de a da zoom doar clipind in directia obiectelor pe care vrem sa le vedem marite.

Acest lucru este posibil cu ajutorul unor lentile robotice dezvoltate de oamenii de stiinta de la Universitatea California - San Diego. Odata ce lentilele de contact speciale au fost aplicate pe ochii unei persoane, aceasta trebuie sa clipeasca de doua ori pentru a focaliza si sa repete actiunea pentru zoom out, arata oamenii de stiinta intr-un studiu publicat in jurnalul Advanced Functional Materials, potrivit DocWire News.

Lentilele se bazeaza pe o tehnologie folosita in cazul asa-numitilor "roboti soft", realizati din materiale care pot imita miscarile sistemului biologic natural, care pot, de exemplu, manipula obiecte foarte fragile, cum ar fi un ou. In cazul de fata, materialul imita mecanismele ochiului uman.

Daca majoritatea robotilor soft sunt controlati manual sau folosind un cod scris in prealabil, lentilele folosesc o interfata om-masinarie controlata prin miscarile ochiului si prin semnalele electrooculografice astfel produse.

Lentilele propriu-zise sunt realizate din apa salina prinsa intre doua pelicule polimerice electroactive si sunt controlate de cinci electrozi care detecteaza potentialul electric al ochiului. Acest potential electric se modifica atunci cand o persoana clipeste, generand schimbarea formei lentilelor, care devin mai concave sau mai convexe, ceea ce inseamna practic ca utilizatorul poate da zoom in si zoom out doar clipind.

Lentilele nu au fost folosite inca pe ochiul uman, ci doar in instalatii externe, dar cercetatorii spera sa aiba in curand un prototip de dimensiuni corespunzatoare pentru validarea conceptului. Tehnologia este, asadar, inca in fasa, insa, odata pusa la punct, ar putea avea beneficii uriase, in special in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati.

C.S.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#lentile zoom in, #lentile marire , #tehnologie
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Poate nu stiati, dar un anumit organ uman se poate dilata de 10x.
Poza Iohannis1
Iohannis1
rank 3
mai ce bine samana cu Stoeneasca !!! :)