Grija numarul unu a romanilor care au gadgeturi smart: "Le-am cumparat, dar mi le controleaza altcineva"

Comunicat de presa
Marti, 22 Mai 2018, ora 09:00
14822 citiri
Grija numarul unu a romanilor care au gadgeturi smart: "Le-am cumparat, dar mi le controleaza altcineva"

Aproape jumatate dintre romanii care detin dispozitive inteligente se arata preocupati ca cineva ar putea prelua oricand controlul asupra gadgeturilor prin internet, arata un studiu realizat la comanda Bitdefender.

43% dintre respondenti sustin ca temerea lor e ca informatiile si documentele lor personale de pe dispozitive ar putea ajunge pe mana raufacatorilor, in timp ce 39% vorbesc despre psobilitatea de a fi furate.

Daca unul dintre trei romani afirma ca se teme de defectiuni care pot aparea pe durata utilizarii, mai ales legate de uzura bateriei, unul din patru se arata ingrijorat ca un necunoscut s-ar putea folosi de dispozitivele inteligente din locuinta ca sa capteze imagini si sunet chiar din mijlocul familiei.

20% mentioneaza ca dispozitivele smart pot fi fragile si usor de deteriorat, in timp ce 19% se tem ca pot crea dependenta.

Mai putini - unul din 13 - sunt cei care vorbesc inclusiv despre factura crescuta la energie electrica, cauzata de numarul mare de terminale conectate.

In luna februarie, specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender au identificat o retea de zeci de mii de gadgeturi inteligente, controlate de la distanta de catre atacatori, capabila sa contamineze rapid orice device vulnerabil si sa spioneze viata privata a victimei. Investigatia asupra Hide'N'Seek (De-a v-ati ascunselea - n.ed) a aratat un nivel crescut de complexitate si noutatea furtului de informatii personale, ideale pentru santaj.

Reteaua controlata de atacatori a ajuns in prezent la peste 90.000 de terminale infectate, din peste 100 de tari. Doar in ultima luna, HNS a adaugat noi functionalitati care sa asigure o mai buna propagare. De exemplu, malware-ul exploateaza acum doua noi vulnerabilitati care permit identificarea a doua noi tipuri de dispozitive si spargerea cu usurinta a numelul de utilizator si a parolei.

Cel mai grav atac de acest fel a avut loc in toamna anului 2016, cand un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai, operat folosind dispozitive inteligente, a condus la blocarea activitatii unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest si Paypal, prin suprasolicitarea Domain Name System (DNS), o componenta de importanta cruciala a infrastructurii digitale.

Cercetarea le reaminteste utilizatorilor riscurile de securitate la care se expun, dat fiind ca exploatarea anumitor vulnerabitati poate avea consecinte serioase. Dispozitivele conectate extind limitele supravegherii si urmaririi, lasand utilizatorii fara prea multe posibilitati sa isi personalizeze setarile legate de intimitate sau sa controleze ce se intampla cu datele personale.

Iata cateva recomandari:

1. Faceti o scurta cercetare inainte de a cumpara un dispozitiv smart pentru locuinta. Cronicile de pe internet pot descrie problemele de confidentialitate pe care alti utilizatori le-au identificat.

2. Testati gadgetul si intelegeti cum functioneaza. Incercati sa gasiti raspunsuri la urmatoarele intrebari: Cum se conecteaza la internet? Ce date acceseaza? Unde stocheaza datele si in ce circumstante? Pot ajunge datele pe mana unui necunoscut, daca reteaua Wi-Fi este atacata? Calculati raportul intre riscuri si beneficii.

3. Cititi declaratia producatorului dispozitivului legata de tipul de informatii colectate si impactul acestora asupra dreptului la viata privata.

4. Folositi o solutie de securitate performanta, capabila sa protejeze atat dispozitive traditionale (laptop, PC, tableta, telefon), cat si terminale smart.

Studiul iSense Solutions a fost realizat in 2017 la comanda Bitdefender pe un esantion reprezentativ de 311 respondenti din Romania. Marja de eroare este de +/-5,5% la un nivel de incredere de 95%.

In luna aprilie, Bitdefender a lansat pe piata locala Bitdefender BOX, dispozitivul de securitate produs la Satu Mare care protejeaza gadgeturile inteligente conectate la internet.

Bitdefender BOX ofera un sistem avansat de protectie a datelor, bazat pe analiza in timp real a traficului de internet, si pe mecanisme de corelare a incidentelor de securitate cibernetica, care avertizeaza asupra amenintarilor periculoase si blocheaza incercarile atacatorilor de a invada viata personala.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Bitdefender BOX securitate cibernetica , #antivirus