Handelsblatt: Germania are probe ca Huawei a colaborat cu spionajul chinez UPDATE Replica producatorului

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 16:18
11768 citiri
Handelsblatt: Germania are probe ca Huawei a colaborat cu spionajul chinez UPDATE Replica producatorului
Foto: Arhiva Facebook/ Huawei Mobile

Guvernul german se afla in posesia unor probe care arata ca Huawei, primul producator mondial de echipamente de telecomunicatii, a colaborat cu serviciile chineze de informatii, dezvaluie in editia de miercuri Handelsblatt.

"La sfarsitul lui 2018, Statele Unite ne-au trimis informatii potrivit carora Huawei a cooperat in mod dovedit cu autoritatile chineze in domeniul securitatii", scrie ziarul, citand un document confidential de la Ministerul german de Externe.

Contactate de Reuters, nici diplomatia germana si nici Huawei nu au comentat dezvaluirile.

Dezvaluirile Handelsblatt ar urma sa alimenteze o dezbatere apriga in interiorul Guvernului german cu privire la problema excluderii sau nu a Huawei de la dezvoltarea pe teritoriul german a unei retele mobile de generatia cincea (5G).

UPDATE 30 ianuarie Huawei a trimis pe adresa redactiei un drept la replica. Redam integral mesajul:

"Huawei Technologies nu a facut si nu va face niciodata ceva care sa compromita securitatea retelelor si a datelor clientilor companiei.

Articolul publicat de Handelsblatt repeta aceleasi supozitii vechi si nefondate, fara sa ofere vreun fel de dovezi clare."

Washingtonul acuza Huawei de spionaj in contul Beijingului si isi indeamna aliatii sa nu se aprovizioneze de la grupul chinez in construirea retelelor lor 5G.

Huawei respinge aceste acuzatii.

Partidul Social-Democrat german (SPD), care face parte din Guvern alaturi de Uniunea Crestin Democrata (CDU) si Uniunea Crestin Sociala (CSU), reclama excluderea specialistului chinez in echipamente de retea, insa conservatorii Angelei Merkel sunt impartiti, in contextul in care operatorii germani - cu totii clienti ai Huawei - avertizeaza ca interzicerea grupului chinez ar antrena intarzieri importante si ar costa miliarde de euro.

Comisia Europeana (CE) urma sa publice miercuri un ansamblu de directive menite sa defineasca o pozitie comuna in acest subiect.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Huawei spionaj China , #huawei