Cum mergi la shopping in viitor: Oglinzi inteligente in cabinele de proba si roboti care ne vor asista la tot pasul (Galerie foto & video)

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 16:55
5124 citiri
Cum mergi la shopping in viitor: Oglinzi inteligente in cabinele de proba si roboti care ne vor asista la tot pasul (Galerie foto & video)
Foto: Ziare.com

Datorita tehnologiei, mersul la cumparaturi s-ar putea schimba cu totul, mult mai curand decat credem. Astfel, in loc sa mai stam minute in sir la coada, la case, am putea plati cumparaturile direct din cabina de proba, doar apropiindu-ne ceasul, brelocul sau inelul de o oglinda inteligenta. Sau si mai bine - ca sa evitam aglomeratia din trafic - am putea vizita, de acasa, magazinele care, desi par aievea, exista doar in realitatea virtuala sau in cea augmentata.

Plata cu bani pesin sau chiar cu cardul bancar este pe cale sa devina istorie, in conditiile in care deja s-au inventat moduri mai sigure si atractive de a achita cumparaturi sau note de plata. Parte dintre aceste inovatii - pe care pana de curand le admiram doar in filme stiintifico-fanstastice - sunt expuse pe 29 si 30 octombrie la Mastercard Technology Summit, de la Palatul Parlamentului.

Iata doar cateva dintre aceste inovatii care ar putea schimba in curand lumea cumparaturilor:

Oglinda inteligenta: alegi haine, le incerci si le platesti direct din cabina de proba

Pe langa faptul ca te face sa simti ca traiesti in viitor, oglinda inteligenta te ajuta sa economisteti o multime de timp. Sa spunem ca tricoul pe care ti l-ai ales nu iti vine. In loc sa colinzi magazinul ca sa iti alegi altul, e suficient sa il apropii de oglida. Aceasta iti va afisa un meniu, cu ajutorul caruia sa poti comanda tricoul intr-o marime si chiar cu o culoare diferita.

In plus, aceeasi oglinda te va ajuta sa afli cum iti sta tricoul in lumina de rasarit, de amiaza sau de asfintit. Iar daca esti multumit, il poti plati direct din cabina, fara sa mai treci pe la casa.

Oglinda inteligenta nu oboseste niciodata sa te ajute la cumparaturi. Video: Ziare.com

Evident, plata "la oglinda" se face contactless, fie cu un card bancar, fie cu alte dispozitive care ar putea in curand sa il inlocuiasca. Deja exista tehnologia care permite ca cipul cardului sa fie incorporat intr-un ceas, intr-o bratara sau chiar intr-un breloc sau un inel.

Un simplu inel va tine, in curand, loc de card. Foto: Ziare.com

Pana la acest moment, nici aceste mini-dispozitive de plata (numite wearables) si nici oglinda inteligenta nu sunt disponibile in Romania. De fapt, oglinda se foloseste doar in vreo cateva magazine din Los Angeles, momentan.

Cumparaturi in realitatea augmentata

Un smartphone v-ar fi suficient ca sa vedeti cum arata, in casa, orice piese de mobilier pe care vreti sa le cumparati online.

Sistemul e simplu. Primul pas e sa alegeti dintr-un magazin virtual o piesa de mobilier. Sa spunem, un scaun. Apoi, cu ajutorul telefonului mobil, scanati zona din casa in care vreti sa-l asezati. Si in cele din urma, dupa ce bifati cateva optiuni in plus, veti vedea pe ecranul telefonului mobil exact cum arata scaunul, in casa si sa stiti exact ce se potriveste mai bine.

Ochelarii cu ajutorul carora putem intra in magazinele deschise in realitatea augmentata. Foto: Ziare.com

Cam la fel se procedeaza si in cazul magazinelor care folosesc realitatea augmentata, doar ca aici e musai sa aveti niste ochelari speciali. Motivul? Doar cu ajutorul lor puteti vedea articolele din magazin.

Sa spunem ca intrati intr-un boutique de haine din realitatea augmentata. De cum alegeti din meniu tipul de haine, acestea va vor aparea, in 3D, pe un stander. Cu miscari ale degetelor, puteti combina tinutele pe un manechin si puteti adauga accesorii. In cele din urma, puteti plati totul online, tot cu miscari ale degetelor.

Un utilizator testeaza cumparaturile in realitatea augmentata. Video: Ziare.com

Pepper - robotul care iti face orice calatorie mai frumoasa

Pepper a fost creat inca din 2016 pentru a imbunatati calitatea serviciilor din aeroporturi. Practic, e suficient sa-i spui lui Pepper unde vrei sa mergi si el iti gaseste exact locul pe care ti-l doresti, in avion. In plus, te ajuta sa si platesti biletul, cu telefonul mobil. Iata cat de usoara este interactiunea cu Pepper.

Pepper, ajutand la rezervarea unui zbor. Video: Ziare.com

In plus, pe langa rezervari, Pepper se pricepe de minune sa iti faca ziua mai frumoasa.

Pepper nu precupeteste niciun efort pentru a-ti face ziua mai buna. Video: Ziare.com

Nu in ultimul rand, tot pentru aeroporturi a fost creata o masa speciala, pe de-a-ntregul digitalizata. Aceasta iti permite sa iti alegi felurile de mancare, sa le comanzi si sa le platesti contactless. Daca la masa sunt mai multi oameni, acestia pot opta pentru a imparti nota. Practic, tot ce mai are de facut ospatarul este sa aduca mancarea la masa.

Masa care iti permite sa comanzi si sa platesti, fara ajutorul unui ospatar. Video: Ziare.com

Mastercard informeaza ca, in curand, astfel de mese se vor gasi pe aeroportul Fiumicino din Italia. N-ar fi exclus, insa, ca mai devreme sau mai tarziu ele sa apara si in marile restaurante din lume.

Ramane de vazut cat de repede vor ajunge aceste tehnologii si in Romania. Country managerul Cosmin Vladimirescu a declarat ca Mastercard stie ca, la acest moment, mai putin de 10% din populatie face plati electronic. Cu toate astea, specialistii sunt optimisti. Pana la urma, tot va trebui sa intram si noi in randul lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Mastercard Technology Summit, #oglinda inteligenta cabina proba, #plata wearables, #robot cumparaturi , #roboti