Copiii si telefoanele. Ce limite trasam si cum abordam problema

Comunicat de presa
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 13:19
5124 citiri
Copiii si telefoanele. Ce limite trasam si cum abordam problema

Generatia cu cheia la gat a nascut-o pe cea cu pixelu-n ochi. Ecrane. Avem ecrane peste tot. Si, odata cu ele, vin si probleme noi. Ce inseamna socializarea in era Social Media? Cum ne mai evaluam prietenia? Si cum ne crestem copiii, care trag la telefoane si tablete cum trageam noi la joaca pe afara, in copilarie?

Sigur, tehnologia in sine nu este problema. Noi, oamenii, am creat telefoanele, noi le-am gasit utilitate. Noi am democratizat tehnologia prin ofertele de telefoane in rate. Tehnologia este nevinovata. Tot noi suntem responsabili sa gasim modurile sanatoase in care o folosim si cum sa o lasam mostenire.

Varsta potrivita

In astfel de momente, cautam un punct de reper, un parinte responsabil, dar si modern, care intelege ca nu poti pur si simplu sa interzici un obiect atat de bine integrat in cotidian.

Bill Gates, mintea geniala din spatele imperiului Microsoft, cunoaste bine ambele parti ale problemei. Si militeaza pentru rabdare.

Desi unele studii arata ca, in medie, un copil primeste primul telefon in jurul varstei de 10 ani, situatia sta altfel in familia Gates. Intr-un interviu recent, acesta dezvaluia ca nu le-a daruit copiilor sai un telefon mai devreme de 14 ani.

Poate fi o varsta de referinta. Este o perioada de trecere, de salt in treapta maturitatii. Pana la 14 ani, un copil sanatos ar trebui sa-si dezvolte un minim auto-control si sa deprinda abilitatile de baza in comunicarea fata in fata. Valori atat de importante pentru a lega acele prietenii din liceu, care tin uneori o viata intreaga.

Intrebari de siguranta

Dar fiecare copil e diferit. Si 14 s-ar putea sa nu fie varsta de aur la care sa-ti "actualizezi" copilul din punct de vedere digital. Sunt insa cateva intrebari prin care sa-ti dai seama daca e momentul potrivit.

* Are nevoie copilul tau sa ia legatura cu tine din motive de siguranta sau de ordin social?

* Intelege si poate sa respecte limitele pe care i le impui?

* Poti sa ai incredere ca va folosi telefonul responsabil, nu in timpul orelor sau al altor momente sociale nepotrivite?

Limitele folosirii telefonului

Marea problema este ca nici noi nu suntem un reper la acest capitol. Copiii absorb ce vad in jur. Daca mama si tata se abandoneaza ecranelor cand ajung acasa, si cei mici vor face la fel. De aceea, cand vorbim de limite, ar trebui sa incepem cu propriul comportament.

In prima faza, poate fi de ajutor sa interzici telefonul la masa, in prezenta prietenilor si inaintea orei de culcare. Pentru toata familia!

Asta inseamna, bineinteles, sa ne orientam mai mult atentia asupra noastra, sa comunicam, sa ne jucam, sa vorbim. O imagine poate idilica si greu de replicat pentru parintii care abia asteapta sa ajunga acasa pentru a-si reface energia supta in timpul orelor de lucru.

Dar un efort care sigur va fi rasplatit. Si, desi e imposibil sa controlam ce fac copiii nostri in absenta noastra, reperul se formeaza acasa. Si o farama din ce le imprimam in familie va ramane cu ei toata viata.

Pe de alta parte, cand simti ca poti sa-i oferi copilului tau un telefon, e bine sa nu te arunci la preturi mari si specificatii prea complicate. Ofera-i varianta de bun simt, suficient de buna incat sa nu se simta lasat in urma, dar suficient de ieftina incat sa nu rivalizeze cu telefoanele profesorilor. Si, ca sa fie o alegere responsabila pana la capat, plateste-l prin CardAvantaj, cardul care imparte cheltuielile mari in rate fara dobanda*.

*Dobanda zero se aplica daca se achita lunar suma totala de plata, astfel cum este evidentiata in extrasul de cont emis de catre Banca. Pentru o limita de credit de 5.367 lei, dobanda fixa este de 28%/an, rata lunara de plata este de 512,57 lei, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 38,94%, fiind calculata pentru suma mentionata mai sus retrasa in intregime in prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (Romania) S.A. si rambursata in 12 rate lunare egale. Valoarea totala platibila este de 6.307,27 lei incluzand dobanda, comisionul anual de administrare cont curent de card in valoare de 49 lei si costul de utilizare a mijlocului de plata in valoare de 107,69 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#smartphone copil, #telefoane copii , #smartphone