Companiile vor sa stie tot ce faci pe telefonul mobil: Un mare avantaj sau un risc urias?

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 20:39
5195 citiri
Companiile vor sa stie tot ce faci pe telefonul mobil: Un mare avantaj sau un risc urias?
Foto: Arhiva Ziare.com

Dispozitivele mobile au transformat semnificativ modul in care ne dorim sa interactionam cu informatia. Ceea ce pentru companii reprezinta foarte multe oportunitati datorita informatiilor colectate despre consumatori, pentru utilizatorii de dispozitive mobile pot reprezenta riscuri.

Companiile sunt interesate sa-i cunoasca pe cei care le viziteaza website-ul si sa le propuna produsele/serviciile cele mai relevante pentru ei. Intrebarea este daca si consumatorii doresc ca informatiile referitoare la comportamentul si coordonatele lor de navigare in website sa le fie colectate. Merita beneficiile utilizarii dispozitivelor mobile riscurile pierderii securitatii si confidentialitatii datelor?

Pentru a afla raspunsul la fiecare dintre aceste intrebari, EY Romania a realizat studiul de perceptie privind "Utilizarea dispozitivelor mobile in Romania", informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Principalele concluzii

- Pentru 60% dintre respondenti confidentialitatea este extrem de importanta, pentru 27% este foarte importanta si 10% este importanta. Suma de 97% a valorilor inregistrate de cei care considera confidentialitatea de la "importanta" la "foarte importanta" este un indicator despre relatia pe care utilizatorul o vrea cu online-ul privind regimul de confidentialitate a datelor pe care le primeste si expediaza.

- In ceea ce priveste asigurarea confidentialitatii si securitatii datelor, atunci cand folosesc dispozitivul mobil, pe respondenti ii preocupa cel mai mult: parola de acces la contul bancar (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), codul numeric personal (68%), continutul mesajelor din email (67%). Cel mai putin ii preocupa confidentialitatea cautarilor din motoarele de cautare (21%), obiceiurile de cumparare (19%) si optiunile politice (7%).

- In functie de varsta respondentilor, cei mai deschisi sa plateasca in magazin folosind dispozitivul mobil sunt cei de 35-45 ani (35%), urmati la egalitate (cu 24%) de catre cei de 45-55 ani si cei de 25-35 ani care ar plati in acest mod indiferent de suma.

Confidentialitatea si securitatea utilizarii dispozitivelor mobile

Paritatea celor care accepta sau nu accepta cookies atunci cand navigheaza online este sensibil egala 49% vs. 51% cu cea a celor care accepta cookies. Se disting astfel doua tipuri posibile de utilizatori: 1. utilizatorul "just browsing" - pentru care colectarea datelor este perceputa drept incalcare a confidentialitatii, 2. utilizatorul "determined buyer" care are o nevoie articulata, cauta cu tinta, vrea optiuni si accepta colectarea datelor din motive pragmatice.

Deoarece pe primele locuri in topul securitatii datelor care ii preocupa cel mai mult pe respondenti, atunci cand utilizeaza dispozitivul mobil, sunt parola de acces la contul bancar pentru (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), se constata un comportament precaut privind transferul de bani catre o alta persoana (33%), plata in magazin (20%).

Nu ramane decat ca bancile si institutiile financiare din Romania sa implementeze pe langa sistemul de plati cu cardul si unul de plati cu ajutorul dispozitivelor mobile utilizand protocoale de autentificare si de protectie a datelor performante si sigure.

Beneficiile utilizarii dispozitivelor mobile

In opinia respondentilor, principalele beneficii pe care le aduce utilizarea dispozitivelor mobile sunt mobilitatea, accesibilitatea informatiilor, conectivitatea si utilizarea eficienta a timpului.

In functie de varsta respondentilor, cei de 35-45 de ani sunt cei mai numerosi dintre cei care socotesc mobilitatea (38%), accesibilitatea (38%) si conectivitatea (37%) drept cele mai importante beneficii.

Respondentii de 45-55 de ani sunt a doua cea mai numeroasa categorie de respondenti care considera mobilitatea si conectivitatea cele mai importante beneficii in timp ce respondentii de 25-35 ani sunt a doua cea mai numeroasa categorie care considera accesibilitatea drept una dintre cele mai importante beneficii.

In top 3 beneficii, dintre cele 6 listate, pe care le aduce utilizarea dispozitivelor mobile in perceptia respondentilor la cercetarea EY sunt: mobilitatea (locul 1), accesibilitatea (locul 2), si conectivitatea (locul 3).

Pe locurile urmatoare s-au aflat, in ordinea mentionarii, utilizarea eficienta a timpului (locul 4), utilizarea aplicatiilor (locul 5) si promptitudinea in raspuns (locul 6). (Reamintim ca aceasta este o analiza a perceptiilor).

Concluzie

Asistam la o revolutie mobila, arata EY Romania. In 2014 utilizarea Internetului de pe dispozitivul mobil a depasit utilizarea acestuia de pe PC-uri. Raportul Gartner estimeaza ca pana in 2018, 70% dintre angajati isi vor desfasura activitatea folosind un dispozitiv mobil tip smartphone/tableta si inca si mai multi vor fi cei care vor accesa informatii in interes privat.

In aceste conditii, verificarea contului bancar, transferul de bani si efectuarea de plati de pe astfel de dispozitive vor deveni obisnuite.

Beneficii precum mobilitate, conectivitate si accesibilitate asociate generic utilizarii dispozitivelor mobile sunt evidente, doar ca viteza de adoptare a noilor modalitati de utilizarea a acestora va depinde de respectarea confidentialitatii si de asigurarea securitatii datelor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#telefoane riscuri, #navigare internet telefon, #studiu Internet telefon , #mobile