Comandantul suprem al fortelor aliate in Europa: Daca Berlinul va colabora cu Huawei pentru 5G, fortele NATO nu vor mai comunica cu partenerii germani

Joi, 14 Martie 2019, ora 11:14
9885 citiri
Comandantul suprem al fortelor aliate in Europa: Daca Berlinul va colabora cu Huawei pentru 5G, fortele NATO nu vor mai comunica cu partenerii germani
Foto: Arhiva Facebook/ Huawei Mobile

Comandantul suprem al fortelor aliate in Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a avertizat Germania ca fortele NATO vor inceta sa mai comunice cu partenerii lor germani, daca Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G.

"Ne este teama ca structura comunicatiilor lor va fi compromisa, mai ales cu sistemul 5G, a carui latime de banda este ultra larga, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibila", a declarat, miercuri, seful fortelor NATO in fata unei comisii parlamentare a Congresului SUA, informeaza AFP.

Daca 5G este "integrat in sistemul lor de comunicare militara, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem", a avertizat el. "Si pentru militari, aceasta ar fi o problema", a adaugat Scaparrotti.

Generalul Scaparrotti a fost intrebat despre discutiile comerciale in curs de desfasurare in Europa, in special in Germania, cu grupuri de telecomunicatii chineze cu ar fi Huawei si ZTE.

Wall Street Journal a dezvaluit, luni, ca ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al presedintelui Donald Trump, a adresat o scrisoare ministrului german al Economiei, Peter Altmaier, pentru a-i semnala ca relatiile de colaborare in materie de servicii secrete vor fi revizuite daca Berlinul nu renunta la companii chineze precum Huawei in domeniul tehnologiei mobile 5G.

Germania urmeaza sa lanseze licitatii la mijlocul lunii martie pentru viitoarea infrastructura de telecomunicatii mobile 5G, iar cancelarul Angela Merkel a promis ca va "discuta" cu Washingtonul inainte de a face eventuala alegere pentru Huawei.

"Acordam o mare importanta securitatii in construirea retelei 5G, motiv pentru care suntem pe cale sa ne definim propriile standarde si, desigur, le vom discuta cu partenerii nostri, atat in Europa, cat si in Statele Unite", a declarat cancelarul marti.

Berlinul vrea sa recupereze intarzierea semnificativa pe care o are in domeniul digital, orientandu-se spre tehnologia mobila 5G, care ofera Internet ultra-rapid ce ar trebui sa permita dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala, vehiculele autonome sau fabricile automatizate.

In acest domeniu, grupul Huawei este considerat mai performant si mai inovativ in raport cu concurentii sai, remarca France Presse. Dar Washingtonul se teme ca Beijingul il va folosi ca pe un "cal troian" pentru a spiona comunicatiile in tarile care folosesc echipamente chineze in reteaua lor 5G.

Legislatia chineza obliga grupurile al caror sediu social este in China sa ofere ajutor tehnic serviciilor de informatii, noteaza AFP.

Statele Unite au exclus Huawei de la implementarea pe teritoriul american a tehnologiei 5G si interzic institutiilor sa achizitioneze produsele si serviciile companiei chineze de telecomunicatii. Washingtonul incearca sa-si convinga aliatii occidentali sa faca acelasi lucru.

Audiata in aceeasi comisie miercuri, responsabila pentru afaceri internationale din cadrul Ministerului Apararii american, Kathryn Wheelbarger, a subliniat ca Huawei reprezinta o "amenintare" pentru intreaga Europa.

"Va pot asigura ca, in toate convorbirile noastre cu toti partenerii nostri europeni, incercam sa aratam clar amenintarea reprezentata de investitiile chineze si dezvoltarea unei infrastructuri chineze de telecomunicatii in Europa", a subliniat ea. Aceste ingrijorari vizeaza "securitatea comunicatiilor noastre private si militare", a adaugat Kathryn Wheelbarger.

Cei doi oficiali ai Pentagonului au refuzat sa dea mai multe detalii despre ingrijorarile lor in aceasta sesiune publica, spunand alesilor ca vor discuta subiectul in profunzime in timpul unei sesiuni cu usile inchise, programata sa aiba loc la o data ulterioara.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#SUA Germania Huawei 5G , #huawei