Ce se intampla cu telefoanele la care renuntam

Advertorial
Vineri, 24 Mai 2019, ora 12:04
19014 citiri
Ce se intampla cu telefoanele la care renuntam

Orice telefon are un termen de valabiltiate, indiferent cat de modern este. Pe langa uzura fizica (ecran spart, baterii defecte, conectori rupti), mai intervine si uzura morala, cea cauzata de aparitia unor tehnologii mai moderne.

Practic, chiar daca ai tinut un telefon vechi in cutie, din anii 2000 pana astazi, ti-ar fi greu sa-l folosesti acum, cand esti obisnuit cu GPS, aplicatii, Internet. Dar chiar si telefoanele cu 5-6 ani vechime raman usor in urma.

Si cum oricine isi poate lua telefoane in rate, ne confruntam brusc cu intrebarea: unde pleaca telefoanele cand nu mai avem nevoie de ele? Raspunsul depinde de tine.

Daca il arunci

Este ipoteza pe care o descurajam puternic. Telefonul tau are plastic si metal. O combinatie care il face practic indistructibil, oricat s-ar chinui natura.

Daca-ti arunci telefonul la gunoi, acesta va ajunge intr-o groapa, unde va dainui intr-o stare destul de nealterata timp de milenii.

Daca fiecare dintre cele 3 miliarde de utilizatori de smartphone-uri si-ar arunca dispozitvul la gunoi, imagineaza-ti ce ar insemna asta pentru mediu.

Daca il reciclezi

De partea responsabila a problemei, exista optiunea reciclarii. Daca telefonul tau nu mai poate face fata de nicio culoare, este singura varianta civilizata.

Telefonul tau va ajunge intr-un centru de reciclare. Mai intai, va fi demontat piesa cu piesa, apoi impartit pe materiale, iar in final, fiecare tip de material va fi maruntit sau refolosit pentru crearea altui dispozitiv.

In orice caz, chiar daca nu ajunge sa fie reciclat 100%, nicio parte nu va risca sa polueze mediul natural.

Daca il dai prin buy-back

Dupa caz, mai exista o optiune de luat in calcul. Unii operatori de telefonie mobila sau comercianti de electronice si electrocasnice ofera reduceri substantiale la cumpararea unui telefon nou, daca il cedezi pe cel vechi la schimb.

In cazul asta, exista doua posibile directii pentru telefonul tau vechi. Ori este reciclat, daca nu mai poate fi salvat in vreun fel. Ori, daca mai functioneaza cat de cat, trece printr-un proces de reconditionare si este trimis pe piete mai putin dezvoltate, unde exista inca cerere pentru telefoane ieftine si nu neaparat foarte moderne.

Dar daca il pastrezi?

Chiar daca iti cumperi un telefon nou, nu inseamna neaparat ca trebuie sa te desparti de cel vechi. Mai ales daca are una sau mai multe parti functionale. Poti foarte bine sa-l transformi intr-un dispozitiv responsabil cu o singura sarcina. Cum ar fi, de exemplu, sa te trezeasca in fiecare dimineata si sa-ti monitorizeze somnul printr-o aplicatie desteapta.

Sau sa-ti serveasca drept camera video de supraveghere pentru copii sau animalute. Sau sa-l folosesti ca sistem de navigare in masina, permanent bagat in priza, ca sa nu-ti mai irosesti bateria telefonului principal pe toate drumurile.

Asadar, daca te gandesti sa-ti schimbi telefonul, nu trebuie sa-ti para rau dupa cel vechi. Exista solutii responsabile si civilizate de a renunta la el. Iar daca folosesti un card de credit pentru a-l cumpara pe cel nou, nu-ti pare rau nici de bugetul tau.

CardAvantaj, de exemplu, are oferte speciale la majoritatea magazinelor si te ajuta sa imparti costurile in rate fara dobanda*. Ca sa te desparti de vechiul telefon cu inima cu adevarat impacata.

*Dobanda zero se aplica daca se achita lunar suma totala de plata, astfel cum este evidentiata in extrasul de cont emis de catre Banca. Pentru o limita de credit de 5.367 lei, dobanda fixa este de 28%/an, rata lunara de plata este de 512,57 lei, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 38,94%, fiind calculata pentru suma mentionata mai sus retrasa in intregime in prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (Romania) S.A. si rambursata in 12 rate lunare egale. Valoarea totala platibila este de 6.307,27 lei incluzand dobanda, comisionul anual de administrare cont curent de card in valoare de 49 lei si costul de utilizare a mijlocului de plata in valoare de 107,69 lei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#telefoane rate, #reciclare smartphone , #smartphone