7 beneficii pentru angajati care pot creste productivitatea la locul de munca

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 19:49
6841 citiri
7 beneficii pentru angajati care pot creste productivitatea la locul de munca
Foto: Shutterstock

Pastrarea unui nivel ridicat de productivitate al angajatilor este unul dintre factorii importanti care ajuta orice afacere sa ramana profitabila si competitiva. Cu cat angajatii sunt mai fericiti si mai putin stresati la locul de munca, cu atat mai mult vor reusi sa faca o treaba buna.

Insa productivitatea nu inseamna neaparat mai multa multa, ci reprezinta de fapt un mod inteligent de lucru, prin oferirea unor beneficii clare in acest sens. Iata ce trebuie sa faca orice angajator ca sa atinga acest obiectiv:

Program de lucru flexibil

Uita de programul de lucru standard, de la noua dimineata si pana la sase seara. Un program flexibil inseamna sa le oferi posibilitatea angajatilor sa lucreze in intervalul de timp in care pot sa ofere cele mai bune rezultate.

Asa cum exista persoane care sunt mai eficiente dis-de-dimineata, la fel exista si persoane care lucreaza mai bine in cea de-a doua parte a zilei. Ofera angajatilor posibilitatea sa stabileasca intervalul orar care functioneaza cel mai bine pentru ei.

Program de lucru scurt

La fel de bine functioneaza si saptamana scurta de lucru, de numai patru zile lucratoare. Conform celor de la fastcompany.com, care prezinta un experiment facut de o companie din Noua Zeelanda, dupa numai doua luni de la adoptarea unei saptamani de lucru patru zile, angajatii au fost mai fericiti, mai concentrati pe ceea ce au de facut si, per total, productivitatea a crescut. Din fericire, si la noi in tara exista cateva companii care au adoptat deja saptamana scurta de lucru.

Munca de acasa

In marile companii se practica lucrul de acasa care, de curand, a fost reglementat prin Legea nr. 81/2018 si a capatat statutul de telemunca. Angajatii care lucreaza de acasa pot fi la fel sau chiar mai productivi decat atunci cand sunt la birou. Cum tehnologia a evoluat atat de mult in ultimii ani, acestia pot fi in contact permanent cu ceilalti colegi de la birou sau cu managerul si pot comunica la fel de eficient.

Oportunitati de invatare

Chiar si angajatii care sunt buni la ceea ce fac au nevoie din cand in cand de programe de training si dezvoltare care sa le permita sa invete mai mult. Angajatorii trebuie sa fie constienti ca invatarea continua ii ajuta pe angajati sa fie la curent cu ultimele modificari din domeniul in care lucreaza, dar si sa capete noi abilitati sau sa isi imbunatateasca abilitatile actuale. Angajatii vor vedea acest beneficiu ca o oportunitate sa avanseze in cariera si sa lucreze mai eficient.

Instrumente pentru optimizarea modului de lucru

Orice angajator trebuie sa implementeze in strategia de business instrumente care sa optimeze timpul de lucru al angajatilor. Exista numeroase aplicatii si programe care usureaza munca unui angajat si salveaza minute sau chiar ore in care acesta poate rezolva alte sarcini.

De exemplu, programele de automatizare, asa cum ar fi automatizarea unei baze de date din Excel, data manipulation sau automatizarea fisierelor PFD, reprezinta solutii inovative care ajuta angajatii sa isi imparta timpul de lucru intr-un mod mult mai eficient.

Evenimente in echipa

Evenimentele in echipa, indiferent ca e vorba de teambuilding-uri sau iesiri in oras, trebuie sa indeplineasca doua scopuri: sa apropie mai mult echipa in afara mediului de lucru si sa fie distractive. Angajatii vad aceste beneficii ca o recompensa pentru munca depusa si, in schimb, vor comunica mai bine ca echipa si isi vor da silinta sa atinga obiectivele si sa ofere rezultatele dorite.

Pauze pentru relaxare

Orice loc de munca trebuie sa adopte o cultura care sa incurajeze pauzele scurte pe timpul zilei. Chiar daca angajatii care nu isi iau ochii de la laptop timp de ore intregi pot sa para ca lucreaza din greu, asta nu inseamna ca modul lor de lucru este cel mai productiv, ci poate duce la aparitia sindromului de burnout. In schimb, pauzele scurte pot sa creasca nivelul de concentrare si sa asigure performante bune.

De exemplu, conform unui studiu publicat de psychologytoday.com, o pauza de opt minute in care eventual angajatul urmareste un filmulet amuzant poate imbunatati nivelul de atentia al acestuia cand revine pe task-ul anterior.

Cel mai important factor care imbunatateste performanta la locul de munca este nivelul de satisfactie al angajatului. Micile schimbari in strategia de business, investitiile in instrumente specifice si in oferirea de beneficii contribuie la un mediu de lucru motivant pentru angajati.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#optimizare munca birou , #tehnologie