Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > America
A   A   A

Un proiect militar de top: Avioanele americane ce zboara vertical (Video)

Un proiect militar de top: Avioanele americane ce zboara vertical (Video)
Foto: Phys
Agentia DARPA, din cadrul Departamentului Apararii al Statelor Unite, dezvolta noi tehnologii pentru inzestrarea armatei americane. Unul dintre proiectele de top cuprinde construirea unor avioane care zboara vertical.

Versatilitatea elicopterelor si altor avioane care decoleaza si aterizeaza vertical face din acestea niste aeronave ideale pentru o serie de operatiuni militare, scrie Phys.

Una dintre cele mai mari provocari ale ultimei jumatati din secolul trecut a fost, pentru inginerii din domeniul aeronauticii, cresterea vitezei aeronavelor care zboara vertical, fara a compromite cresterea puterii sau a eficientei acestora pentru zborurile de lunga durata.

In prezent, numai elicopterele pot manevra in zonele inguste, pe terenurile neamenajate, manevrand in toate directiile.
Prin proiectare, aeronavele care decoleaza si aterizeaza vertical au dezavantajul ca nu pot realiza viteze comparabile cu ale aeronavelor care au aripi fixe.

"In ultimii 50 de ani, am vazut avioane care au zburat mai sus si mai rapid, in timp ce viteza aeronavelor ce zboara vertical a ramas aceeasi.

Pentru a depasi aceasta problema, DARPA a lansat un program al avionului de tip VTOL X, care se doreste sa aduca o schimbare in industria aeronautica, iar inginerii incearca sa dezvolte inovarea in patru domenii: viteza, eficienta zborului, eficienta vitezei de croaziera si a capacitatii de incarcare", a spus Ashish Bagai, manager de proiect in cadrul DARPA.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 22:07
 Colaborator:George Titus Albulescu

 Articol citit de 4388 ori

Citeste si: