Umanitatea priveste haul in fata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Iulie 2014, ora 18:44
4189 citiri
Umanitatea priveste haul in fata (Opinii)

Am privit cutremurata imaginile de la ceremoniile organizate in Olanda cu ocazia repatrierii primelor 40 de victime ale atentatului terorist comis asupra avionului Malaysia Airlines.

Greu de imaginat mai multa decenta, demnitate si eleganta decat in durerea teribila a acestei tari. Si ca o teribila ironie, tara aceasta cea mai lovita de nenorocire este una dintre cele mai tolerante si pasnice tari europene, un exemplu de civilizatie.

Si privind acele imagini, m-a izbit antiteza, contrastul teribil si din el esenta tragediei care depaseste, desi pare greu de crezut, moartea celor 298 de oameni complet nevinovati. Ceea ce s-a intamplat si se intampla in continuare in estul Ucrainei este confruntarea dintre principiile fundamentale ale umanitatii si barbarie.

Eu pot intelege pana la un punct orice lupta pentru autonomie, pentru independenta, pentru ce vreti. Pana la urma orice om, orice grup are dreptul sa creada in ceva, sa lupte pentru ceva. Razboaie exista de cand lumea.

Exista insa o limita dincolo de care nimic nu mai e de inteles. In Ucraina nu mai vorbim despre razboi. Este depasita chiar si limita actului terorist. Dupa 11 septembrie, operatiunile de recuperare a trupurilor au inceput imediat. Le-a fost acordat tot respectul posibil, bandajarea ranii a inceput imediat.

De aceasta data, insa, rana continua sa sangereze. Pentru ca, dincolo de actul terorist propriu-zis, a inceput barbaria. In Olanda au ajuns doar 40 de trupuri, restul zac inca prin trenuri incinse, altele nici nu au fost ridicate de pe camp, din soare. Sunt jefuite, batjocorite.

Respectul pentru morti este una dintre constantele umanitatii din cele mai vechi timpuri. Toate popoarele, cat de primitive, au avut ceremonii funerare, unele foarte complexe, si-au respectat mortii, au respectat simbolistica profunda a mortii.

In mai toate razboaiele, dupa marile batalii au existat momente de acalmie pentru a permite taberelor sa-si adune mortii. Smerenia in fata mortii a fost o linie rosie a istoriei omenirii. Si poate chiar unul dintre elementele care ne-a distantat de animale.

In Ucraina pana si aceasta ultima limita, aceasta ultima regula a umanitatii, a fost incalcata. Nu numai ca a fost comisa crima, dar asistam la profanarea cadavrelor. A disparut pana si acest ultim respect in mod normal aproape instinctiv.

Este un cumplit puseu de barbarie care izbucneste in Europa. Este ca o prabusire in neant, ca o gaura neagra care ne duce direct in grota neanderthalienilor, in preistorie, la granita dintre statutul patruped si cel biped.

De aceea, ceea ce trebuie sa urmeze acum nu este atat pedeapsa, nu este sactiunea, nu este razbunarea. Ar fi prea putin. Ceea ce trebuie sa urmeze este reinstaurarea civilizatiei, vindecarea ranii adanci adusa nu unor familii, nu unor popoare, ci umanitatii care a privit haul in fata.

Daca barbaria comisa de hoarda de salbatici din estul Ucrainei va ramane fara un raspuns ferm al lumii civilizate, haul acesta va ramane cascat in fata noastra. Acesta ar fi lucrul cel mai grav care s-ar putrea intampla, dincolo de orice pierdere de vieti omenesti. Cel mai grav ar fi ca un fundament al ceea ce numim umanitate sa fie dinamitat si in felul acesta ea sa devina cea dintai victima.

Si cred ca pentru aceasta miza uriasa nu exista niciun pret prea mare, nu exista nicio reactie prea severa. In estul Ucrainei avem o celula canceroasa de o agresivitate teribila care, daca nu e starpita la timp, va provoca o boala grava si poate incurabila.

Cred ca aceasta este datoria principala pe care omenirea civilizata o are fata de victimele barbariei. Si singura sansa sa nu ne prabusim in hau. Niciun morman de euro, niciun interes de niciun fel nu poate fi mai important ca aceasta datorie decat pentru oameni din aceeasi stirpe cu barbarii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#avion prabusit Ucraina, #repatriere trupuri Olanda , #avion prabusit in Ucraina