Ucraina mai pierde un teritoriu? Donetk cere alipirea la Rusia (Video)

Luni, 12 Mai 2014, ora 19:26
7130 citiri
Ucraina mai pierde un teritoriu? Donetk cere alipirea la Rusia (Video)
Foto: AP

Republica Populara Donetk cere anexarea la Rusia, la numai cateva ore de la publicarea rezultatelor referendumului de duminica, 90% dintre locuitori votand pentru independenta.

Denis Pusilin, guvernatorul autoproclamat al regiunii, a declarat, luni, ca Moscova va primi o solicitare in care i se va cere sa ia in considerare anexarea Donetkului, care are granita comuna cu Rusia, relateaza The Guardian.

Cu toate acestea, oficialii de la Moscova au afirmat, luni dimineata, ca spera ca rezultatele referendumurilor din estul Ucrainei vor duce la dialog intre Kiev si regiunile care s-au exprimat in favoarea auto-determinarii.

Referendum haotic in Ucraina: Prima reactie oficiala a lui Putin

"Moscova respecta vointa cetatenilor din Donetk si Luhansk si spera ca realizarea practica a rezultatului referendumurilor va avea loc intr-o maniera civilizata, fara recurgere la violenta, prin dialog intre reprezentantii Kievului, Donetkului si Luhanskului", se arata in comunicatul citat de Russia Today.

Scenariul Crimeea nu se repeta

Moscova a mai salutat si eforturile de mediere in acest sens, inclusiv cele ale OSCE, sugerand ca o anexare similara cu cea din Crimeea nu este luata in calcul pentru estul Ucrainei.

In plus, liderul separatist a mai avertizat ca alegerile prezidentiale din Ucraina programate pentru 25 mai nu vor avea loc si in regiunea din estul Ucrainei, adaugand ca nu va exista o noua consultare populara pentru anexarea la Rusia saptamana viitoare, asa cum a relatat presa in ultima perioada.

Separatistii din Ucraina ameninta: Alegerile prezidentiale din 25 mai, nu si in Donetk

Majoritate absoluta pentru independenta

Declaratiile lui Pusilin au fost facute in contextul in care rebelii pro-rusi din sud-estul Ucrainei au iesit invingatori in urma referendumului pentru autoguvernare organizat duminica din regiunile Donetk si Luhansk.

Rezultatele referendumului separatistilor din Ucraina: Majoritatea covarsitoare vrea independenta

Voturile consultarii populare au fost numarate in totalitate, iar Comisia Electorala Centrala din Luhank a anuntat, luni, rezultatele finale: 96,2% dintre alegatori au votat pentru independenta.

Rezultatele sunt asemanatoare si in cazul regiunii Donetk. "Toate buletinele de vot au fost numarate", a declarat Roman Liagin, seful Comisiei Electorale Centrale din Donetk, adaugand ca 89,7% au votat pentru independenta Republicii Populare Donetk, 10,19% au optat impotriva, in vreme ce 0,74% dintre voturi au fost anulate.

Aceste rezultate nu sunt recunoscute de guvernul de la Kiev, dar nici de Uniunea Europeana sau Statele Unite, care afirma ca votul popular a fost unul ilegitim.

Incepe o perioada incerta

Asadar, sud-estul Ucrainei intra intr-o situatie incerta, mai ales in contextul in care separatistii nu aveau, duminica, nici cea mai mica idee referitoare la soarta regiunilor Donetk si Luhansk.

Separatistii nu stiu ce urmeaza dupa referendum: Ucraina, Rusia sau independenti?

Seful comisiei electorale centrale din Donetk, Roman Liaguin, a declarat, duminica, pentru Interfax, ca soarta regiunii va fi hotarata dupa votul popular, dar ca statutul acesteia va ramane neschimbat in viitorul apropiat.

"Poate ca vom ramane o parte a Ucrainei, unitara sau federalizata; poate vom deveni o parte a Rusiei. Poate vom deveni un stat independent sau un stat in interiorul unui model confederativ", a declarat Roman Liaguin.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Donetk anexare Rusia, #Donetk alipire Rusia, #Donetk separatisti Rusia , #Ucraina