Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > Rusia
A   A   A

Ucraina incheie, simbolic, prietenia cu Rusia

Ucraina incheie, simbolic, prietenia cu Rusia
Foto: Hepta.ro
Prietenia dintre Ucraina si Rusia s-a incheiat de cativa ani, dar Parlamentul de la Kiev a deciz, joi, sa puna capat si simbolic unui tratat de prietenie si de cooperare cu Rusia, dupa patru ani de criza si o confruntare militara fatisa in Stramtoarea Kerci la sfarsitul lui noiembrie.

Propusa de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko, aceasta masura urmeaza sa intre in vigoare in aprilie, potrivit AFP.

Ea a fost sustinuta de 227 de deputati, in contextul in care minimul necesar era de 226 de voturi.

Ucraina refuza, astfel, sa reinnoiasca acest tratat, aflat in vigoare din aprilie 1999, menit sa fie prelungit in mod automat din zece in zece ani.

Rusia a imobilizat, la 25 noiembrie, trei nave de razboi ucrainene care incercau sa treaca din Marea Neagra in Marea Azov si a luat prizonieri cei 24 de marinari de la bordul navelor.
Aceasta a fost prima confruntare militara fatisa intre Moscova si Kiev dupa anexarea in martie 2014 a Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si izbcnirea, in aprilie 2014, a unui razboi sangeros in estul Ucrainei intre forte guvernamentale si sepratisti prorusi.

Kievul si Occidentul acuza Moscova ca se afla in spatele acestui razboi, soldat cu peste 10.000 de morti, si ca ii sustine militar si financiar pe separatisti, ceea ce Rusia neaga cu vehementa, in pofida numeroaselor probe in acest sens.
Facebook ShareTweet
 Joi, 06 Decembrie 2018, ora 18:19

 Articol citit de 5940 ori

Citeste si: