Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului. Mai multe tari europene critica decizia

Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului. Mai multe tari europene critica decizia
Foto: Hepta.ro
Mai multe tari europene au criticat miercuri seara decizia presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, apreciind ca statutul acestui oras trebuie sa fie stabilit in cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat ca nu sustine decizia "unilaterala" a presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si a lansat un apel la calm in regiunea Orientului Mijlociu.

"Aceasta este o decizie regretabila pe care Franta nu o aproba si care este contrara dreptului international si tuturor rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internationala care priveste intreaga comunitate internationala. Statutul Ierusalimului trebuie sa fie decis de israelieni si palestinieni in cadrul negocierilor sub auspiciile Natiunilor Unite", a declarat Macron intr-o conferinta de presa la Alger, unde efectueaza o vizita.
El a reafirmat ca Franta si Europa sustin solutia coexistentei a doua state - unul israelian si unul palestinian - si a subliniat ca Parisul este gata sa lucreze cu partile interesate pentru gasirea unei solutii.

La randul sau, Italia a sustinut ca statutul Ierusalimului trebuie sa fie "definit in cadrul unui proces de pace".

"Ierusalimul - Orasul Sfant, unic in lume. Viitorul sau trebuie sa fie definit in cadrul unui proces de pace bazat pe (coexistenta a) doua state, Israel si Palestina", a reactionat pe Twitter premierul italian Paolo Gentiloni.

#Gerusalemme citta santa, unica al mondo. Il suo futuro va definito nell'ambito del processo di pace basato sui due Stati, Israele e Palestina- Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) December 6, 2017
Ministrul de Externe polonez Witold Waszczykowski, citat de PAP, a afirmat ca Polonia "inca priveste Tel Aviv drept capitala Israelului". "Acolo este locul unde se afla ambasada noastra. Dar ne dam seama ca principalele institutii ale Israelului sunt localizate in Ierusalim", a spus seful diplomatiei de la Varsovia.

Potrivit DPA, Margot Wallstrom, ministrul de Externe al Suediei, tara care in prezent este membra a Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat ca o "actiune unilaterala privind Ierusalimul ameninta pacea si stabilitatea in regiune si in afara ei".

Wallstrom a estimat ca este "vital sa se protejeze statutul special al Ierusalimului asa cum a fost stabilit de ONU si sa se respecte rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU". In anul 2014, Suedia a recunoscut Palestina ca stat, ceea ce a dus la inrautatirea relatiilor intre tara scandinava si Israel.
Presedintele american Donald Trump a anuntat miercuri ca SUA recunosc Ierusalimul drept capitala a statului Israel, anunt ce marcheaza o schimbare majora a politicii Washingtonului in Orientul Mijlociu.

Totodata, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA sa inceapa pregatirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim si a anuntat ca vicepresedintele Mike Pence va efectua o vizita in Orientul Mijlociu in urmatoarele zile.

Citeste si: Israelul saluta decizia lui Trump privind Ierusalimul: Nu exista un cadou mai potrivit si mai frumos
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 23:36

 Articol citit de 5700 ori

Citeste si: