SUA aduc primele acuzatii penale impotriva unui distribuitor major de medicamente

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 12:16
5493 citiri
SUA aduc primele acuzatii penale impotriva unui distribuitor major de medicamente
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul american a inregistrat marti primele acuzatii penale impotriva unui distribuitor major de medicamente, Rochester Drug Co-operative Inc (RDC), din cauza contributiei avute de acesta in declansarea epidemiei nationale dedependenta de opioide, prin punerea profitului inaintea sigurantei pacientilor.

Rochester Drug Co-operative Inc (RDC), unul dintre cei mai mari 10 distribuitori de medicamente din Statele Unite, a acceptat plata unei amenzi de 20 de milioane de dolari si intrarea intr-un acord de cinci ani cu procuratura, pentru inchiderea cazului in care este acuzat ca a ignorat mii de comenzi suspecte pentru opioide.

"Am facut greseli si ne acceptam responsabilitatea pentru acele greseli", a afirmat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al RDC, Jeff Eller, potrivit Reuters.

Laurence Doud, care a fost director general al RDC in ultimii 25 de ani, a fost inculpat de un tribunal federal din Manhattan pentru ca a conspirat pentru a distribui ilegal narcotice, dar si pentru ca a conspirat pentru fraudarea Statelor Unite.

Avocatul acestuia a spus ca Doud, in varsta de 75 de ani, intentioneaza sa pledeze nevinovat. Aflat in custodia autoritatilor, acesta ar urma sa fie eliberat pe cautiune.

Un alt fost oficial al RDC, directorul William Pietruszewski, a pledat vinovat pentru trei capete de acuzare si a acceptat sa coopereze cu procurorii.

Cazul marcheaza un nou efort al Statelor Unite de a reduce numarul cazurilor de persoane dependente de opioide, intre care se afla oxicodona si alte medicamente pentru tratarea durerii.

Opioidele, intre care analgezice si heroina, au jucat un rol in numarul record de decese in urma unor supradoze, 47.600, produse in 2017, potrivit datelor oficiale.

"Aceasta tara este in mijlocul unei epidemii de abuz de medicamente comercializate cu prescriptie. Aceasta epidemie a fost provocata de lacomie. Lui Doud i-a pasat mai mult de profit decat de legile menite sa protejeze vietile oamenilor", a spus procurorul Geoffrey Berman, intr-o conferinta de presa.

Sute de procese intentate de autoritatile statale si locale acuza producatori de medicamente precum Purdue Pharma ca au comercializat in mod ilegal opioide si distribuitori ca AmerisourceBergen, Cardinal Health si McKesson ca au ignorat ca sunt folositi in mod incorect. Acesti acuzati, precum si RDC, au fost mentionati luna trecuta intr-un proces intentat de procurorul general din New York, Letitia James, fiind acuzati de frauda.

Vezi si Frauda de 2 miliarde de dolari in SUA: 601 persoane arestate, inclusiv multi medici

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#distribuitor medicamente SUA opioide, #ancheta SUA opioide medicamente, #acuzatii distribuitor medicamente SUA , #America