SUA, acuzate ca spioneaza Turcia

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 21:52
2073 citiri
SUA, acuzate ca spioneaza Turcia

Autoritatile turce l-au convocat luni pe insarcinatul cu afaceri american la Ankara in urma aparitiei unor informatii in presa privind activitatile de spionaj ale SUA pe teritoriul Turciei, a declarat vicepremierul turc Bulent Arinc.

"Noul ambasador american nu este inca la post, dar insarcinatul sau de afaceri a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a oferi explicatii", a anuntat Arinc, la sfarsitul unui consiliu de ministri, relateaza AFP si Reuters.

In editia sa de duminica, saptamanalul german Der Spiegel a dezvaluit ca serviciile de informatii americane si britanice desfasoara o intensa supraveghere electronica asupra guvernului turc, aliat al lor in cadrul NATO.

Serviciile secrete germane au spionat Albania - Der Spiegel

Potrivit Der Spiegel, care sustine ca a avut acces la documente facute publice de fostul consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden, Agentia de Securitate Nationala (NSA) a SUA spioneaza din 2006 calculatoarele celor mai inalti oficiali turci, pentru a cunoaste intentiile liderului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

In fruntea guvernului din 2003, Erdogan a fost ales presedinte la 10 august si si-a inceput joi mandatul de cinci ani in noua functie.

NSA "a plasat Turcia pe acelasi nivel ca Venezuela si la un nivel chiar mai ridicat decat Cuba, in termeni de prioritate americana in materie de culegere de informatii", scrie saptamanalul german.

"Vom evoca aceasta chestiune, care preocupa Turcia, la intalnirea cu ceilalti lideri", cu ocazia Summitului NATO de la Newport (Tara Galilor), prevazut a avea loc joi si vineri, a indicat luni Erdogan.

Serviciile secrete germane au spionat-o pe Hillary Clinton - presa

In urma cu doua saptamani, Der Spiegel a publicat un prim articol in care se spunea ca serviciile secrete germane, la randul lor, supravegheaza Turcia. Guvernul turc l-a convocat atunci pe ambasadorul Germaniei in Turcia pentru a-i transmite 'preocuparea' sa.

In noul articol, revista germana explica faptul ca, desi spioneaza autoritatile de la Ankara, SUA sunt de asemenea unul dintre principalii furnizori de informatii in lupta impotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#SUA acuzate spionaj Turcia, #SUA scandal spionaj Turcia , #Turcia
Comentarii