Statul Islamic difuzeaza dovezi ale unei implicari in atentatele din Sri Lanka

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 07:37
4077 citiri
Statul Islamic difuzeaza dovezi ale unei implicari in atentatele din Sri Lanka
Foto: Arhiva Hepta.ro

Gruparea jihadista Statul islamic a revendicat, marti, atacurile din Sri Lanka, iar apoi a revenit cu cateva dovezi pentru a sustine acest lucru.

"Autorii atacurilor care au vizat cetateni din tarile coalitiei (anti-ISIL) si crestini in Sri Lanka alataieri sunt combatanti ai Statul Islamic", a anuntat organizatia prin agentia sa de propaganda Amaq, adaugand o fotografie si o inregistrare video menite sa-i arate pe cei sapte atacatori implicati in masacru, relateaza AFP.

Statul Islamic a difuzat o inregistrare in care presupusi kamikaze ii jura credinta.

Intr-un comunicat publicat ulterior, gruparea a prezentat numele de razboi a sapte "combatanti" care ar fi participat la atentate.

Abu Ubeida, Abu Baraa si Abu Moukhtar ont, potrivit gruparii jihadiste, au comis atacurile de la Cinnamon Grand Hotel, Shangri-La si Kingsbury.

Abu Hamza, Abu Khalil si Abu Mohamad au comis, potrivit aceleiasi surse, atacurile la cele trei biserici din Colombo, Negombo si Batticaloa.

Al saptelea jihadist, Abu Abdallah, a ucis, potrivit jihadistilor, trei politisti intr-un atac la periferia Colombo.

Intr-o fotografie difuzata odata cu comunicatul, a caror autenticitate nu a putut fi verificata din surse independente, opt barbati, imbracati in negru, dintre care sapte au fata mascata, pozeaza in fata steagului ISIL.

Singurul barbat cu fata descoperita are barba si tine in mana o mitraliera.

Autoritatile din Sri Lanka au arestat 40 de persoane, insa suspecti sunt, in continuare, fugari, potrivit premierului Ranil Wickremesinghe.

Intrebat despre posibilitatea unor noi atacuri, seful Guvernului a anuntat, intr-o conferinta de presa, marti, ca "nimic nu este exclus". "Anumiti" suspecti fugari ar putea detine explozibili, a adaugat el, raspunzand unei intrebari.

Sapte tinte

Elemente ale anchetei, de care AFP a luat cunostinta marti, permit clarificarea cronologiei si circumstantele acestui Paste insangerat.

Din totalul de opt explozii ale unor bombe, primele sase, duminica dimineata, sunt atentate sinucigase la trei biserici si trei hoteluri de lux - Cinnamon Grand Hotel, Shangri-La si Kingsbury. Doua explozii ulterioare, duminica dupa-amiaza, la Colombo, sunt faptele unor suspecti care s-au sinucis pentru a scapa arestarii.

Un al patrulea hotel de lux din capitala srilankeza, invecinat celor vizate, se afla pe lista obiectivelor. Dintr-un motiv necunoscut, rucsacul plin cu explozivi al atacatorului insarcinat cu aceasta tinta nu a explodat, iar acesta a fugit, au declarat surse din cadrul politiei pentru AFP.

Incercuit de fortele de ordine, cateva ore mai taziu, la periferia de sud, Dehiwala, suspectul s-a detonat. Aproape in acelasi moment, in nordul Colombo, la Orugodawatta, sotia unuia dintre fratii kamikaze a detonat explozivi dupa ce forte de ordine au venit la resedinta familiala, omorand odata cu ea cei doi copii ai sai si trei politisti.

Sri Lanka a adus marti un omagiu emotionant celor 321 de morti in atentate. Intre morti se afla cel putin 39 de straini, potrivit politiei. De asemenea, cel putin 45 de copii si adolescenti au fost ucisi, potrivit ONU.

Guvernul a decretat o zi de doliu national. Magazine care vand alcool au fost inchise, steagurile au fost coborate in berna, iar radiourile si televiziunile si-au adaptat programul muzical.

Aproximativ 1,2 milioane de catolici traiesc in Sri Lanka, o tara majoritar budista (70%), care numara de asemenea 12% hindusi si 10% musulmani.

Citeste mai multe detalii despre atacurile din Sri Lanka:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Statul Islamic atentate Sri Lanka, #atentate Sri Lanka , #Sri Lanka