Siria si Hezbollah vor sa atace Israelul

Autor: Ana Ilie
Marti, 21 Mai 2013, ora 14:13
3037 citiri
Siria si Hezbollah vor sa atace Israelul

Siria si gruparea Hezbollah, incurajate de succesul recuceririi orasului sirian strategic Qusair de sub controlul rebelilor, nu-si mai ascund planul pentru ceea ce considera ca fi "marea confruntare", anume confruntarea militara cu Israelul, dupa ce pun capat razboiului civil sirian.

Liderii militari ai Israelului trateaza cu toata seriozitatea vorbele lui Ibrahim al-Amin, editor al publicatiei Hezbollah Al Akhbar, si prieten al presedintelui sirian Bashar al-Assad, scrie Debka.

Ibrahim al-Amin a scris luni: "Sfoara s-a strans. E stransa pana la limita. Oricine aflat la unul din capete trebuie sa flexeze doar un deget si marea confruntare va avea loc. Nu este nici o amenintare, nici o exagerare sau interpretare. Aceasta este situatia pe frontul de nord al inamicului. Acum inseamna azi; inseamna ora aceasta.

Expertii din serviciile israeliene de informatii nu au niciun dubiu ca al-Amin a scris acestea in numele liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, si al lui Bashar al-Assad.

Siria: Hezbollah si armata au cucerit orasul strategic Qusair

Trupele siriene, sprijinite de militanti Hezbollah, au intrat duminica in orasul strategic Qusair, aflat sub controlul rebelilor. Qusair face legatura intre Damasc si coasta si este considerat un element-cheie pentru controlul tarii.

Duminica dimineata, trupele guvernamentale si cele Hezbollah au inceput sa patrunda in oras, folosindu-se pentru a avansa de bombardamente, efectuate atat cu artileria cat si de catre avioane de razboi.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului sustine ca bombardamentele au ucis 52 de oameni, printre care cel putin 21 de rebeli.

A urmat o ofensiva la sol, trupele guvernamentale trecand din casa in casa pentru a se lupta cu rebelii.

Orasul, aflat aproape de granita cu Libanul si pe un coridor ce leaga Damascul de coasta mediteraneeana, este considerat a avea importanta strategica atat pentru rebeli cat si trupele guvernamentale. Pe aici au fost transportate clandestin arme si bunuri dinspre Liban rebelilor din Siria.

Qusair face parte si din enclava de coasta considerata patria sectei alawite, din care face parte si presedintele Bashar al-Assad, o ramura a islamului siit. Capturarea sa si a localitatilor invecinate a devenit un obiectiv major al fortelor guvernamentale.

Observatorii sunt de parere ca implicarea tot mai mare a gruparii libaneze Hezbollah in Siria creste riscul ca Israelul sa fie atras in conflict, ingrijorat fiind de faptul ca regimul Assad furnizeaza arme militantilor din Liban.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat, duminica, Siria, ca este pregatit sa actioneze daca aceasta tara livreaza arme avansate iraniene Hezbollahului. La inceputul lunii, Israelul a lovit de doua ori langa Damasc, pentru a intercepta asa-zise livrari catre Hezbollah.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Siria Hezbollah atac Israel, #Siria Hezbollah , #Siria