Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > stiri externe
A   A   A

Serbia bate palma cu Rusia si intra in Uniunea Economica Eurasiatica, in ciuda avertismentelor UE

Serbia bate palma cu Rusia si intra in Uniunea Economica Eurasiatica, in ciuda avertismentelor UE
Foto: Arhiva Hepta.ro
Serbia merge inainte cu planul de a adera, la sfarsitul lunii viitoare, la Uniunea Economica Eurasiatica, infiintata de presedintele Vladimir Putin pentru a concura piata libera europeana si pentru a reconstrui sfera de influenta a Rusiei in randul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice.

Uniunea Europeana a cerut raspicat Serbiei anularea oricaror acorduri comerciale bilaterale cu alte state daca doreste aderarea, liderii blocului comunitar declarand ca si-ar dori sa vada o aliniere mai rapida a Belgradului la politicile UE, scrie Bloomberg.

Oficialii sarbi au ignorat criticile si vor semna un acord pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica pe 25 octombrie.

Planul nu este "o piedica pentru integrarea europeana", a declarat ministrul sarb al Comertului, Rasim Ljajic. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta "decizia Serbiei de a incheia acest acord cu Moscova", a adaugat el.
Liderii UE au indicat faptul ca si-ar dori sa vada mai multe angajamente ale Serbiei in vederea aderarii, mai ales avand in vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arata ca Serbia a facut progrese modeste in vederea alinierii politicilor externe si de securitate cu cele europene.

Liderii sarbi au declarat faptul ca apartenenta la UE este o prioritate, un obiectiv pe care sa-l atinga pana la jumatatea deceniului viitor. In acelasi timp, statul are legaturi istorice si religioase cu Rusia, care ii ajuta sa impiedice recunoasterea internationala a Kosovo.

Totodata, Rusia a donat avioane de vanatoare si tancuri liderilor sarbi, inclusiv presedintelui Aleksandar Vucic, acestia vizitand frecvent Moscova.
Citeste mai multe despre Serbia bate palma cu Rusia si intra in Uniunea Economica Eurasiatica, in ciuda avertismentelor UE pe Curs de Guvernare
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:40

 Articol citit de 10942 ori

Citeste si: