Seful Pentagonului nu a vazut dovezi concrete ca Iranul planuia sa atace 4 ambasade americane, asa cum sustinea Trump

Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 08:43
5272 citiri
Seful Pentagonului nu a vazut dovezi concrete ca Iranul planuia sa atace 4 ambasade americane, asa cum sustinea Trump
Foto: Arhiva Hepta.ro

Secretarul american al Apararii, Mark Esper, sustine ca nu a vazut dovezi concrete furnizate de oficiali ai serviciilor de informatii cum ca Iranul planuia sa atace patru ambasade americane, o afirmatie facuta de Donald Trump pentru a justifica uciderea generalului Qassem Soleimani intr-un atac aerian.

Desi Esper a fost de acord cu Trump ca noi atacuri asupra unor ambasade americane sunt probabile, el a spus la emisiunea "Face the Nation" de pe CBS ca remarcile lui Trump de la Fox News nu s-au bazat pe dovezi specifice privind lovituri care sa vizeze patru ambasade, relateaza Reuters.

"Ceea ce presedintele a spus este ca probabil puteau exista atacuri suplimentare asupra ambasadelor. Impartasesc acest punct de vedere. Presedintele nu a invocat o dovada specifica in acest sens", a explicat Esper.

Presat sa raspunda daca ofiterii din serviciile de informatii au oferit dovezi concrete in acest sens, el a replicat: "Eu nu am vazut niciuna referitoare la patru ambasade".

Dupa ce au confirmat ca generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis intr-o lovitura aeriana americana la Bagdad, oficiali ai administratiei de la Washington au afirmat ca s-a actionat din cauza unui risc iminent de atac asupra diplomatilor si militarilor americani din Irak si din regiune.

Democratii si cativa republicani din Congres au pus sub semnul intrebarii justificarea atacurilor si au spus ca nu au avut parte de briefinguri adecvate, detaliate.

Trump a sustinut, vineri, ca Iranul probabil a vizat ambasada SUA de la Bagdad si planuia sa atace patru ambasade ale SUA inainte ca Soleimani sa fie ucis intr-un atac american cu drona pe 3 ianuarie.

"Va vom spune ca probabil urma sa fie ambasada SUA de la Bagdad. Pot sa dezvalui ca eu cred ca ar fi fost vorba despre patru ambasade", a acuzat Trump in cadrul unui interviu pentru Fox News.

Esper a precizat intr-un alt interviu la emisiunea "State of the Union" ca administratia avea "informatii excelente" ca un atac mai amplu asupra mai multor ambasade era probabil, dar ca putea impartasi aceste date numai cu asa-numitul "Grup al celor opt", format din lideri din Congres care sunt tinuti la curent cu informatii sensibile la care restul membrilor Congresului nu au acces.

Insa presedintele Comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor, democratul Adam Schiff, membru al "Grupului celor opt", a declarat ca grupul nu a fost informat privind posibile atacuri asupra a patru ambasade.

"Nu a fost nicio discutie in cadrul briefing-urilor 'Grupului celor opt' ca exista patru ambasade care sunt vizate si ca avem informatii excelente ca acestea sunt tinte specifice", a spus el.

Senatorul republican Mike Lee a declarat si el ca este ingrijorat privind integritatea informatiilor pe care presedintele si responsabilii de briefing-uri le-au furnizat Congresului despre Iran.

"Ni s-au furnizat declaratii generale, iar eu cred ca responsabilii de informarea noastra si presedintele au crezut ca exista motive pentru a ajunge la concluzia ca un atac este iminent. Nu ma indoiesc asupra acestui lucru. Este insa frustrant sa ni se spuna acest lucru si sa nu primim detaliile pe care se bazeaza asta", a declarat el la CNN.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sef Pentagon ambasade americane, #Mark Esper Pentagon , #Pentagon