Seful Pentagonului: NATO ar putea accelera instalarea elementelor antiracheta in Europa

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 18:56
2733 citiri
Seful Pentagonului: NATO ar putea accelera instalarea elementelor antiracheta in Europa
Foto: Wikipedia

Alianta Nord-Atlantica ar putea accelera instalarea elementelor antibalistice in Europa, in contextul tensiunilor cu Rusia, afirma, la Varsovia, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel.

"Pentru moment, continuam programul stabilit al proiectului 'Abordare adaptiva etapizata', in scopul indeplinirii angajamentelor asumate pentru protejarea intereselor Poloniei, Romaniei si partenerilor NATO", a declarat Chuck Hagel in cursul intrevederii pe care a avut-o la Pentagon cu Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apararii, citat de National Journal.

Intrebat daca ar putea fi accelerata instalarea unor elemente antibalistice in Polonia, ca semnal adresat Rusiei, Hagel a raspuns: "Vom opera modificari unde vor trebui. In mod evident, elementele antiracheta sunt pentru amenintari reale. Nu sunt doar la nivel teoretic".

Cu toate acestea, Hagel a subliniat ca interceptoarele antibalistice care vor fi instalate in Europa "nu reprezinta amenintari la adresa Rusiei".

Purtatorul de cuvant al NATO: Securitatea Romaniei va fi intarita

Proiectul "Abordare adaptiva etapizata" prevede instalarea unor elemente antiracheta in Romania, pana in 2015, si in Polonia, pana in 2018.

Departamentul american al Apararii a anuntat pe 1 februarie ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani.

Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Ce cuprinde sistemul antiracheta

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California).

Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#NATO scut antiracheta, #NATO sistem antiracheta Europa, #NATO sistem antiracheta , #NATO