Sef al contraspionajului din Belgia, arestat la domiciliu: Ar fi spionat pentru Rusia

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:28
5905 citiri
Sef al contraspionajului din Belgia, arestat la domiciliu: Ar fi spionat pentru Rusia
Foto: Arhiva Pixabay

Seful departamentului de contrainformatii din cadrul serviciului de informatii din Belgia (ADIV), Clement Vandenborre, a fost plasat in arest la domiciliu sub suspiciunea ca ar fi spionat pentru Rusia.

Informatia a aparut in cotidianul belgian De Morgen, care citeaza mai multe surse, relateaza European Views.

Dupa 40 de ani de activitate in cadrul departamentului de contrainformatii, Vandenborre a fost inlaturat din functie temporar, pe durata investigatiei interne. El a negat acuzatiile ce i se aduc.

Conform presei belgiene, biroul lui a fost sigilat la sfarsitul lunii ianuarie, in urma unor acuzatii de spionaj in favoarea Rusiei care i se aduc pe baza scrisorii unui alt ofiter de contrainformatii belgian. In scrisoare se sugereaza ca, in timpul unei operatiuni speciale desfasurate in Serbia in 2016, Vandenborre le-ar fi dat acces sarbilor la informatii clasificate. Femeia de nationalitate sarba, cu care el era in contact, se presupune ca ar fi fost agent dublu si spiona in favoarea Rusiei.

Seful departamentului de contraspionaj din serviciul de informatii al Belgiei mai este acuzat si ca ar fi distrus documente confidentiale intr-un tocator de hartii. Conform publicatiei belgiene, acuzatiile ar fi probate si de o investigatie comuna desfasurata de procurorul federal impreuna cu comisia de supraveghere a serviciului de informatii.

Autorul articolului din De Morgen leaga acuzatiile de spionaj care i se aduc lui Vandenborre de tensiunile care exista de mult timp in ADIV si de conflictele dintre ofiterii militari si cei civili, dar si intre generatii.

Departamentul de contrainformatii este compus in special din civili, iar multi dintre tinerii ofiteri se plang de stilul managerial al lui Vandeborre, mai scrie sursa citata.

Fostul sef al departamentului, gen. Eddy Testelmans, s-a retras in 2016, dupa ce opt ofiteri, printre care si Clement Vandenborre, i-au criticat politicile intr-o scrisoare adresata ministrului belgian al Apararii, Steven Vandeput.

Rusia, acuzata ca a trecut "liniile rosii"

Cazul este comentat si pus in context de EU Observer, care subliniaza ca aceste acuzatii ridica semne de intrebare cu privire la securitatea asigurata unor institutii cheie ale UE si NATO, care au sediile in Bruxelles.

Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, cazul ar avea ecourile pe care le-a avut in 2009 cel al oficialului estonian de la Ministerul Apararii, Herman Simm, condamnat pentru spionaj in favoarea rusilor. Simm a fost gasit vinovat ca a scurs catre rusi 386 de documente cu informatii clasificate ca si "confidentiale" sau "secrete", informatii referitoare la UE si NATO.

Articolul din presa belgiana a aparut pe 14 februarie, in aceeasi zi in care al treilea nume de spion rus a fost dezvaluit in cazul complotului din Marea Britanie. Denis Sergeev, un ofiter de rang inalt in GRU, serviciul secret militar din Rusia, a luat parte la tentativa de omorare a fostului spion rus Sergei Skripal, conform unui site de investigatii citat de EU Observer.

Cazul Skripal, dar si altele arata ca "serviciile secrete rusesti au trecut 'liniile rosii' stabilite pe timp de pace, punand in aplicare operatiuni cinice si agresive impotriva Occidentului", a subliniat la inceputul acestei luni serviciul lituanian secret, VSD, care facea referire intr-un comunicat la "asasinate sau lovituri de stat", subliniind ca "nivelul de agresivitate al Rusiei in Europa este mai mare decat in urma cu 10 ani".

In acelasi timp, cotidianul german Welt am Sonntag a citat un memo intern al unui serviciu secret din UE conform caruia "in jur de 250 de spioni chinezi si rusi actioneaza in capitalele europene".

EU Observer mai noteaza ca Vladimir Yakunin, aflat pe lista celor sanctionati de SUA si cunoscut ca un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a fost invitat la o conferinta organizata la Bruxelles pe 27 februarie, la care Yakunin va intra in contact cu diplomati de top ai UE. Calatoria lui la Bruxelles este organizata sub auspiciile unei universitati din Bruxelles.

Vladimir Yakunin a fost pus pe lista de sanctiuni a SUA dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in 2014. Ulterior, el a organizat o serie de gale pentru politicieni de extrema dreapta sau neo-nazisti, in diverse orase din UE, mai scrie EU Observer.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sef contraspionaj Belgia arestat Rusia, #spionaj Belgia Rusia , #Rusia
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Stirea trebuie neaparat confirmata de Sputnik. Altfel, nu are nici
Poza Injineru
Injineru
rank 5
O sa joace barbut cu Ianukovici