Rusia, condamnata la CEDO pentru ca l-a plasat in arest la domiciliu pe Navalnii

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 16:40
2268 citiri
Rusia, condamnata la CEDO pentru ca l-a plasat in arest la domiciliu pe Navalnii
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti Rusia pentru ca l-a plasat in arest la domiciliu si i-a impus restrictii in 2014 lui Aleksei Navalnii, principalul opozant al lui Vladimir Putin, care vizau, apreciaza ea, sa-i "restranga activitatile publice".

Opozantul a salutat imediat aceasta hotarare, care urmeaza sa aiba, in opinia sa, "consecinte importante pentru toti cei care, in Rusia, sunt supusi unui asemenea arbitrariu", relateaza AFP.

CEDO a stabilit ca "plasarea in arest la domiciliu nu era justificata". "Este evident ca tratamentul caruia i-a fost supus viza sa-i restranga activitatile publice", noteaza Curtea in hotararea sa, constatand incalcarea articolelor 5 (dreptul la libertate si la siguranta), 10 (libertatea de exprimare) si 18 (limitarea folosirii restrictiilor drepturilor) din Conventia europeana a drepturilor omului.

"Aceste masuri urmareau acelasi scop, constand sa inabuse pluralismul politic si aveau un scop nemarturisit", subliniaza Curtea.

Moscova i-a impus, in 2014, un arest la domiciliu lui Navalnii, in cadrul unei anchete deschise cu doi ani mai inainte impotriva sa si a fratelui sau, Oleg, cu privire la escrocarea societatilor Multidisciplinary Processing si Yves Rocher Vostok si spalare de produse ale unor tranzactii ilegale.

Aceasta masura a fost motivata prin arestarea in doua randuri, in mai 2012, a lui Navalnii, din cauza ca s-a dus la judecarea unor persoane care au participat la o adunare politica, in mai 2012, si pentru ca a participat la o manifestatie fara sa ceara autotrizatie, asa cum cerea ancheta penala.

Arestul la domiciliu a fost prelungit in mai multe randuri si a durat zece luni.

Activistul anticoruptie, in varsta de 42 de ani, a purtat o bratara electronica, i s-a interzis sa vorbeasca cu alte persoane decat rude, familie si avocati, sa scrie si sa primeasca corespondenta, sa comunice pe Internet si prin presa. Masurile cu privire la comunicarea sa si la declaratiile sale publice au fost flexibilizate in octombrie 2014.

In ianuarie 2015, Navalnii a anuntat ca pune capat arestului sau la domiciliu in absenta unei notificari scrise cu privire la o prelungire, in termenul prevazut de lege. El si-a spart bratara electronica si s-a dus la birou, fara sa fie arestat sau sanctionat.

Navalnii a depus o petitie la CEDO, la 6 iunie 2014, apreciind ca arestul sau la domiciliu era "inutil si arbitrar". El aprecia, de asemenea, ca "masurile luate impotriva sa au vizat sa-l impiedice sa-si continue activitatile publice si politice" si ca ele au fost motivate "de consideratii politice".

CEDO a condamnat Rusia sa-i plateasca lui Navalnii suma de 20.000 de euro pentru prejudiciul moral pe care i l-a cauzat.

In noiembrie, CEDO a condamnat Rusia in legatura cu multiple arestari cu caracter "politic" ale opozantului rus.

Activistul, un avocat de profesie, a depus cinci petitii la CEDO cu privire la sapte arestari de catre politia rusa in perioada 2012-2014, in marja unor adunari politice impotriva Guvernului.

"Victorie", a reactionat el contul sau de Instagram. "Sunt convins ca aceasta hotarare va avea consecinte importante pentru toti cei care, in Rusia, sunt supusi in permanenta unui asemenea arbitrariu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rusia condamnata CEDO, #arest domiciliu Navalnii , #Rusia