Americanii aduc in Romania cel mai avansat sistem antiracheta - rusii au primit explicatii, dar nu sunt multumiti

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 15:22
22306 citiri
Americanii aduc in Romania cel mai avansat sistem antiracheta - rusii au primit explicatii, dar nu sunt multumiti
Foto: Flickr/ The U.S. Army

Rusia a primit informatii din partea Statelor Unite privind instalarea temporara a sistemului antiracheta Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) in Romania.

Anuntul a fost facut vineri de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, argumentand ca sunt necesare clarificari suplimentare privind baza de la Deveselu.

"Am primit anumite informatii si explicatii despre motivele instalarii temporare a sistemului THAAD pe durata lucrarilor de intretinere la baza balistica din Deveselu, Romania. Analizam informatiile", a declarat Serghei Riabkov, citat de agentia de presa Tass.

Rusia "nu poate intelege ce sarcini va indeplini sistemul Aegis pentru uz terestru in domeniul apararii balistice. Poate ca problema este ca noi intelegem amenintarile in mod diferit fata de SUA si aliatii acestei tari", a subliniat Riabkov.

"De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - daca pot - sa garanteze ca lansatoarele universale Mk-41, incluse in sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol. Am discutat de multe ori despre aceasta problema cu colegii nostri americani in timpul negocierilor pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), atunci cand inca era posibil sa ajungem la un acord rezonabil si sa mentinem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va inceta sa existe pe 2 august 2019", a subliniat Serghei Riabkov.

Sistemul balistic THAAD va fi instalat temporar in Romania pe durata lucrarilor de intretinere si modernizare a Bazei NATO de la Deveselu (Olt), unde sunt montate interceptoare Aegis de uz terestru.

Amintim ca, in urma cu doua saptamani, Ministerul Apararii Nationale a transmis ca sistemul anti-racheta Aegis Ashore din baza militara de la Deveselu va fi actualizat cu THAAD. La cateva zile dupa, a aparut si o prima reactie a Rusiei.

Oficial rus: Sistemele balistice ale SUA au rolul lansarii unui atac nuclear asupra Rusiei

Sistemele balistice montate de SUA, inclusiv cele din Europa, au rolul de a crea capabilitati pentru lansarea unui atac nuclear contra Rusiei, afirma generalul Viktor Poznikhir, prim-vicepresedinte al Departamentului operational al armatei ruse, amenintand tarile care gazduiesc astfel de instalatii.

"Instalarea unui sistem balistic in apropierea frontierelor noastre creeaza potentialul pentru lansarea unui atac puternic al SUA, de tip nuclear, asupra Rusiei", a declarat generalul Viktor Poznikhir la Conferinta pentru Securitate Internationala de la Moscova.

Prin dezvoltarea unui astfel de sistem balistic mondial, Washingtonul incearca si sa obtina potentialul de a lansa un astfel de atac fara a exista riscul unei riposte impotriva vreunui stat aliat, a subliniat oficialul militar rus.

Acesta a avertizat natiunile care gazduiesc sau vor gazdui elemente ale sistemului balistic american ca instalatiile militare vor fi tinte prioritare in cazul unui conflict, subliniind ca distrugerea focoaselor nucleare va genera contaminare radioactiva pe termen lung. "Prin urmare, tarile care participa la construirea sistemului balistic al Pentagonului ar putea avea de suferit", a explicat generalul Viktor Poznikhir.

Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud. Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea amenintarilor balistice din Iran, in timp ce sistemul din Coreea de Sud vizeaza amenintarea nord-coreeana. Relatiile dintre Rusia si Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina si Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sistem THAAD Deveselu, #THAAD SUA Deveselu, #Rusia SUA rachete Deveselu, #SUA sistem antiracheta Deveselu, #Aegis Deveselu , #Rusia