Putin l-a inlocuit pe seful agentiei spatiale ruse cu Dimitri Rogozin

Joi, 24 Mai 2018, ora 18:08
4249 citiri
Putin l-a inlocuit pe seful agentiei spatiale ruse cu Dimitri Rogozin
Foto: 1tv.ru

Presedintele Vladimir Putin l-a inlocuit joi pe directorul agentiei spatiale ruse, Roskosmos, afectata in ultimii ani de o serie de esecuri, si l-a numit in aceasta functie pe Dmitri Rogozin, fost vicepremier, a anuntat biroul de presa de la Palatul Kremlin, citat de AFP.

Dmitri Rogozin, care a fost pana saptamana trecuta vicepremier pentru Aparare si Industria Spatiala, este cunoscut pentru declaratiile sale virulente la adresa occidentalilor si este vizat de sanctiuni impuse de Statele Unite - partener major al Rusiei in sectorul spatial - Canada si Uniunea Europeana, sub forma interdictiei de a calatori in aceste zone.

El l-a inlocuit in functia de director al Roscosmos pe Igor Komarov, care a ocupat acest post incepand din ianuarie 2015.

"Voi face tot ce este posibil si tot ce este necesar pentru a justifica increderea voastra", a declarat Dmitri Rogozin, potrivit imaginilor difuzate joi de postul public de televiziune Rossia-24.

Rusia a cunoscut in ultimii ani o serie de esecuri rasunatoare, care au patat reputatia sectorului sau spatial.

Astfel, in decembrie 2017, Rusia a pierdut pentru o scurta perioada contactul cu primul satelit angolez de telecomunicatii lansat de pe cosmodromul din Baikonur din Kazahstan, inainte de a relua legatura cu dispozitivele aflate la bordul acestuia. Totusi, viabilitatea pe termen lung a acestei misiuni spatiale ramane incerta.

In noiembrie 2017, contactul cu satelitul meteorologic Meteor si cu alti cativa sateliti mai mici a fost in intregime pierdut dupa o lansare operata de pe cosmodromul Vostocinii, care, pe termen lung, urmeaza sa il inlocuiasca pe cel din Baikonur si a carui constructie a costat intre 300 de miliarde si 400 de miliarde de ruble (4 miliarde - 5,3 miliarde de euro).

Rusia ramane insa o forta in domeniul spatial, detinand singurele vehicule capabile sa transporte echipaje de astronauti la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) . Modulul principal al statiei orbitale provine tot din Rusia.

Saisprezece tari participa la proiectul ISS, un laborator spatial plasat pe orbita in 1998, a carui constructie, finantata in cea mai mare parte de Statele Unite si Rusia, a costat in total 100 de miliarde de dolari.

Spatiul reprezinta unul dintre rarele domenii de cooperare bilaterala care nu au fost afectate de tensiunile politice existente intre Washington si Moscova.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dmitri Rogozin Roskosmos , #Rusia