Protest violent la Hong Kong in ziua aniversarii reintoarcerii la China (Video&Foto)

Luni, 01 Iulie 2019, ora 10:40
3505 citiri
Protest violent la Hong Kong in ziua aniversarii reintoarcerii la China (Video&Foto)
Foto: captura Twitter

Mii de manifestanti s-au ciocnit cu fortele de ordine, luni dimineata, in Hong Kong, in ziua aniversarii intoarcerii orasului sub autoritatea Chinei, autoritatile pregatindu-se de noi proteste masive fata de o lege privind extradarea infractorilor in China.

Peste un milion de persoane au protestat in ultimele trei saptamani pentru a-si arata nemultumirea fata de liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, sustinuta de China. Oamenii sunt nemultumiti de un proiect de lege care ar permite extradarea infractorilor in China pentru ca acestia ar fi expusi astfel unui sistem judiciar incorect si controlat de partidul comunist de la Beijing, noteaza Reuters.

Politia a folosit spray paralizant pentru a dispersa unii protestatari, majoritatea fiind studenti imbracati in negru si cu masti pe fata, inaintea unei ceremonii care marcheaza aniversarea a 22 de ani de cand Hong Kong-ul a revenit sub conducerea Chinei in 1997.

Politisti echipati cu casti de protectie si bastoane au marsaluit catre protestatari si au ridicat bannere rosii prin care avertizau ca vor folosi forta daca activistii vor inainta. Protestatarii au blocat din nou parti din centrul orasului, ei ocupand strazi pe care le-au blocat cu bariere de metal.

Lam a aparut in public pentru prima oara in doua saptamani pentru a participa la ceremonia aniversarii, insotita de sotul ei, fostul lider al Hong Kong-ului, Tung Chee-hwa.

Lam a afirmat ca guvernul trebuie sa isi schimbe modul de a guverna si a promis ca va face mai multe pentru tineri.

"Incidentele care au avut loc in ultimele luni au dus la controverse si dispute intre public si guvern. Acest lucru m-a facut sa imi dau seama ca eu, ca politician, trebuie sa imi reamintesc mereu de nevoia de a intelege dorintele publicului", a afirmat ea.

"Dupa acest incident, imi voi invata lectia si ma voi asigura ca actiunile viitoare ale guvernului vor fi mai apropiate de aspiratiile, dorintele si opiniile comunitatii", a adaugat Lam.

O persoana care a participat la ceremonie a declarat pentru Reuters ca atmosfera a fost tensionata si ca au participat mai putini oameni fata de alti ani, cele mai notabile absente fiind persoane importante din mediul de afaceri.

Protestatarii nu se multumesc cu suspendarea proiectului de lege si au cerut liderului din Hong Kong, Carrie Lam, sa il retraga cu totul. De asemenea, oamenii au reclamat un exces de zel al fortelor de ordine la protestele recente, politistii folosind gloante de cauciuc si gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.

Sustinatorii proiectului de lege argumenteaza ca exista instrumente pentru a preveni ca persoanele persecutate politic sau religios sa fie extradate in China. Insa criticii sustin ca proiectul de lege ar permite ca oamenii din Hong Kong sa fie expusi sistemului judiciar deficitar din China si erodeaza independenta juridica a teritoriului. Oficialii din Hong Kong au argumentat ca tribunalele din Hong Kong vor avea decizia finala pentru a permite extradarea si ca suspectii acuzati de infractiuni politice sau religioase nu vor fi extradati.

Un teritoriu chinez autonom, Hong Kong are propriile legi si are in prezent acorduri de extradare cu 20 de natiuni, printre care si SUA si Marea Britanie, insa nu si cu China.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Hong Kong protest violent, #Hong Kong ciocniri manifestanti politisti , #Hong Kong