Povestile cutremuratoare ale mireselor jihadiste - Cine sunt femeile care se alatura Statului Islamic

Vineri, 29 Mai 2015, ora 21:07
17920 citiri
Povestile cutremuratoare ale mireselor jihadiste - Cine sunt femeile care se alatura Statului Islamic
Foto: Captura CNN

"Am facut pasi mici, tremuram. Eram nervoasa, speriata...". Shams descrie, cu lux de amanunte, prima intalnire cu cel care ar fi trebuit sa-i devina sot, de parca ar citi dintr-un roman de dragoste prost.

"Purtam niqab, m-am intors dupa cateva minute, s-a uitat la mine, privirile ni s-au intalnit, inima-mi batea cu viteaza luminii. El mi-a zambit, apoi mi-a pus o intrebare pe care nu o voi putea uita nicicand: 'ne casatorim astazi?'", isi continua Shams relatarea.

Povestea nu este insa un basm, un cliseu cu final fericit si nici nu se incheie cu "au trait fericiti pana la adanci batraneti".

Shams - nu este numele ei adevarat - este una dintre cele aproximativ 550 de femei din Occident care au renuntat la viata lor si si-au parasit familiile pentru a calatori in Siria si Irak, urmand sa se alature jihadistilor de la Statul Islamic. Shams scrie pe un blog despre care expertii spun ca reprezinta un instrument periculos de recrutare a adeptilor ISIL.

Motivele pentru care tinerele din Occident aleg sa devina mirese ale Statului Islamic

Un studiu efectuat de Institutul de Dialog Strategic in cooperare cu Centrul International de Studiu al Radicalizarii de la King's College din Londra avertizeaza ca se inregistreaza o crestere "fara precedent" a numarului de femei care se alatura jihadistilor. Cine sunt, totusi, femeile care se alatura ISIL? Jurnalistii de la CNN au analizat raportul expertilor britanici si incearca acum sa raspunda acestei intrebari.

Bloggerita care romanteaza viata mireselor jihadiste

In ciuda popularitatii sale in mediul online, se cunosc putine detalii despre Shams, iar informatiile care pot duce la aflarea identitatii sale sunt inexistente. Exista indicii ca ar avea 27 de ani, ar veni din Malaezia, insa ar avea origini indiene sau pakistaneze.

Instruita ca medic, si-a lasat viata in urma pentru a se alatura ISIL. Ea spune ca acum se afla la carma unei clinici pentru femei si copii, unde se efectueaza controale prenatale, se prescriu antibiotice si se administreaza vaccinuri. Bineinteles, aceste informatii nu pot fi verificate.

De pe blogul ei, insa, se vede pasiunea si respectul pentru jihadisti. Ea scrie despre cum si-a gasit dragostea in Siria, si, ca un roman de fictiune romantica, povestea sa de amor are si suisuri si coborasuri. Ca atunci cand sotul ei, un luptator jihadist originar din Maroc, nu ii raspundea la SMS-uri cand era pe campul de lupta.

"Promite-mi ca vei astepta pana la nasterea copilul nostru. Promite-mi ca ramai in viata", i-ar fi scris ea. Intr-un final, a venit si raspunsul: "e voia lui Allah".

Ea descrie viata sub ISIL ca o utopie, cu locuinte gratuite pentru luptatorii straini, servicii medicale de calitate, si acestea gratuite. Shams chiar ii sfatuieste pe occidentali cum sa-si faca bagajul. "Luati-va niste haine si niste cizme, veti fi dezamagiti de calitatea lor aici".

Scolaritele

In urma cu doar cateva luni, mesajele postate pe Twitter de Amira Abase nu erau deloc neobisnuite pentru o adolescenta din Londra: muzica, teme, echipa de fotbal preferata. In 15 ianuarie, profilul sau de Twitter a fost insa pur si simplu invadat de mesaje despre refugiatii sirieni. Multe mesaje aveau legatura si cu Khadiza Sultana si Shamima Begum, colegele ei de la Bethnal Green Academy din estul Londrei.

Se crede ca plecarea unui coleg in Siria, in decembrie 2014, a declansat interesul celor trei adolescente de a se alatura ISIL. Mesajele lor postate online aveau din ce in ce mai mult tenta politica si religioasa.

In februarie, pe profilul Amirei a aparut o imagine care infatisa trei femei in voal, cu spatele la aparatul de fotografiat. "Surori" era descrierea imaginii. Patru zile mai tarziu, camerele de supraveghere de pe un aeroport din Turcia le-a surprins pe cele trei fete, care au zburat din Londra la Istanbul, apoi au trecut granita in Siria. Femeile indurerate ale celor trei fete au facut apeluri publice si le-au cerut sa revina acasa, dar nu au primit niciun raspuns. Pana in aprilie, cand Amira a dat, in sfarsit, un semn de viata. Ea a postat pe Twitter o poza cu mancare, cu descrierea "Dawlah Takeaway". "Dawlah" inseamna stat si este deseori folosit de jihadisti pentru a se referi la califatul proclamat de Statul Islamic.

In aceasta saptamana, avocatul familiilor celor trei adolescente a declarat ca tinerele au luat legatura ca rudele lor din Londra: "Au transmis ca sunt sanatoase, tefere, dar acum nu mai sunt impreuna. E improbabil sa se intoarca acasa in viitorul apropiat".

Recrutorul

Familia lui Aqsa Mahmoud crede ca fiica lor poarta mare parte din responsabilitate pentru ca le-a ademenit pe Abase, Sultana si Begum sa plece in Siria.

O australianca si-a lasat copiii si a plecat la Statul Islamic - altele vor sa o urmeze

Mahmoud avea doar 19 ani cand a plecat de acasa, dintr-o zona bogata din Scotia, in noiembrie 2013. Ca de obicei, si-a imbratisat tatal inainte sa iasa pe usa, apoi nu s-a mai intors. Patru zile mai tarziu, si-a anuntat parintii ca a trecut granita in Siria.

De atunci, pe blogul sau apar numeroase mesaje in care ii incurajeaza pe occidentali sa-si paraseasca familiile si sa se alature jihadului. Parintii sai spun ca Aqsa era o adolescenta normala, un copil ca oricare altul, si nu stiu ce ar fi putut sa o determine sa se alature ISIL. "Actiunile tale sunt o distorsiune pervertita si rea a islamului. Esti o rusine", au transmis parintii sai, la inceputul acestui an, cand cele trei adolescente au fugit din Londra.

Copilul

Zaynab Sharrouf nu s-a alaturat voluntar Statului Islamic. Avea doar 13 ani cand tatal sau, condamnat pentru terorism, si-a facut bagajele, si-a luat familia si a fugit din Australia in Siria, pentru a scapa de autoritati. Barbatul a trecut granita folosind un pasaport fals.

Copil de jihadist al Statului Islamic, cu un cap taiat in mana: Mama nu va fi iertata acasa

Desi Zaynab nu era radicalizata, s-a adaptat rapid, iar postarile sale de pe Internet sugereaza ca este implicata activ in viata jihadistilor si le impartaseste ideologia violenta.

La un an de cand a ajuns in Siria, fata s-a casatorit cu cel mai bun prieten al tatalui sau, Mohamed Elomar. Cel din urma a facut valuri cand a postat pe o retea sociala o poza care-l infatiseaza alaturi de sotia si copilul lor, tinand in mana capul decapitat al unui ostatic. De asemenea, Elomar anunta ca vinde sclave sexuale pentru 2.500 de dolari.

Vaduvele

Cu un an in urma, gemenele Salma si Zahra Halane erau niste adolescente populare, care invatau bine si visau la o cariera in medicina. In iunie 2014, insa, cele doua au fugit de acasa si au trecut granita in Siria.

Au anuntat pe Twitter ca s-au casatorit, au aplaudat masacrul comis la inceputul anului in redactia Charlie Hebdo si au indemnat alti tineri sa se alature ISIL.

Expertii cred ca sotii ambelor fete au fost ucisi in decembrie anul trecut. Zahra a scris, pe 6 decembrie, ca sotul sau este "un martir". "A fost o binecuvantare de la Allah... Eu il voi urma curand", a mai transmis fata. O saptamana mai tarziu, Salma a scris un mesaj similar, declarandu-se "onorata" ca are "privilegiul" de a fi sotia unui "martir".

Se crede ca fetele, care sunt de origine somaleza, au fost influentate de fratele lor mai mare, care, potrivit autoritatilor, a calatorit in Siria in 2013. El a parasit campul de lupta si este acum in Danemarca.

Pe Twitter, gemenele sunt sfidatoare, chiar arogante. Expertii spun insa ca daca ele si-ar dori sa plece, ar fi mult mai greu decat a fost pentru fratele lor. In primul rand, pasaportul le-a fost confiscat, apoi ele nu pot calatori decat cu permisiunea unui barbat din interiorul ISIL. Asadar, pentru aceste fete nu prea exista optiuni, daca vor sa traiasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#femei ISIL, #femei Statul Islamic , #Statul Islamic