Potop in Balcani: Serbia, Bosnia si Hertegovina si Croatia, sub ape (Foto)

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Mai 2014, ora 13:26
5495 citiri
Potop in Balcani: Serbia, Bosnia si Hertegovina si Croatia, sub ape (Foto)

Ploile din ultimele zile au declansat inundatii si alunecari masive de teren in mai multe tari din Balcani. Mii de persoane au ramas izolate in mjlocul apelor si asteapta ca autoritatile sa ajunga la ele. In Serbia, Croatia si Bosnia si Hertegovina, apele au facut prapad.

Acestea sunt cele mai grave inundatii de cand a inceput documentarea lor in regiune, scrie Hurriyet.

Cel putin 25 de persoane au murit in urma ploilor, inundatiilor si alunecarilor de teren.

Inundatiile din Balcani ameninta o centrala din Serbia si zonele minate din Bosnia

In Bosnia, inundatiile au declansat alunecari de teren care au acoperit drumuri si sate intregi. Au fost raportate aproximativ 300 de alunecari de teren. Localnicii sunt salvati de elicoptere.

Ministrul bosniac pentru refugiati, Adil Osmanovic, a aratat ca "situatia este catastrofala", dupa ce volumul de ploaie asteptat in trei luni a cazut in doar trei zile in regiune.

Din aer, aproape o treime din Bosnia este acoperita de ape. Aproape un milion de oameni traiesc in zonele inundate.

"Sunt fara casa. Nu mi-a mai ramas nimic, nici macar o scobitoare. Am fugit din casa descult, cu copiii in brate", povesteste Mesan Ikanovic.

Inundatii fara precedent in Balcani - la cat a ajuns bilantul mortilor

Desi apele incep sa se retraga pe alocuri, pe malul raului Sava pamantul ramane sub apa, iar nivelele sunt in crestere in alte zone.

Elicoptere trimise de UE, de Slovenia si de Croatia, ajuta autoritatile bosniece sa salveze oamenii, in zona centrala si de nord-est, adica partea cea mai afectata a tarii.

In estul tarii invecinate, Croatia, doua persoane sunt date disparute si sute si-au parasit locuintele, dupa ce raul Sava si-a iesit din matca si a inundat campiile.

In Serbia, peste 20.000 de persoane au fost evacuate si oficialii se tem ca urmeaza noi inundatii. Toti stau cu ochii pe raul Sava, unde ar putea avea loc noua viitura.

"Ce ni s-a intamplat nou se intampla nu o data la 100 de ani, ci o data la 1000 de ani. Dar ar trebui sa se termine miercuri", a spus premierul sarb Aleksandr Vucic.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#morti inundatii Balcani, #inundatii Serbia, #morti inundatii Serbia , #stiri internationale