Pentagonul ascunde suprafata reala a teritoriului controlat de talibani in Afganistan

Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 10:13
3793 citiri
Pentagonul ascunde suprafata reala a teritoriului controlat de talibani in Afganistan
Foto: Arhiva Pixabay

Pentagonul incearca sa tina secret suprafata in crestere a teritoriilor ocupate de catre talibani in Afganistan.

Aici, SUA poarta un razboi de peste 16 ani, cel mai lung conflict dus in strainatate in istoria lor.

SIGAR - organismul public responsabil cu controlul actiunii americane in Afganistan - a dezvaluit marti ca Pentagonul i-a interzis sa publice, spre deosebire de anii precedenti, numarul districtelor controlate de rebeli si proportia populatiei afgane care se afla, mai mult sau mai putin, sub controlul acestora.

Guvernul american publica uneori astfel de date pentru a arata terenul castigat de catre trupele afgane si influenta crescanda a puterii centrale de la Kabul, sustinuta cu miliarde de dolari.

SIGAR, ale carui rapoarte sunt adeseori extrem de critice, s-a declarat deranjat de aceasta cerere, comenteaza marti AFP.

"Aceasta evolutie este ingrijoratoare din mai multe cauze, dar principala este ca pentru prima data SIGAR i se ordoneaza sa nu publice informatii 'nesecretizate', destinate contribuabilului american", apreciaza John Sopko, controlorul general, in raportul trimestrial al SIGAR.

Pentagonul afirma ca nu el a cerut ca aceasta informatie sa nu fie publicata, ci fortele NATO prezente in Afganistan. Totusi aceasta forta este sub comanda SUA, iar Statele Unite reprezinta o parte esentiala a misiunii, remarca in acest context AFP.

"In acest caz, misiunea 'Resolute Support' a NATO este cea care, ca prima autoritate de clasificare, a decis clasificarea ce restrictioneaza accesul public la aceste informatii", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Mike Andrews.

Pentagonul a cerut, de asemenea, SIGAR - si aceasta pentru prima data din 2009 - sa nu publice nici numarul celor ucisi si raniti din cadrul fortelor de securitate afgane.

Iar daca Pentagonul decide sa ascunda statisticile, aceasta nu are drept explicatie faptul ca situatia se imbunatateste, noteaza France Presse.

"Istoric, numarul de districte controlate sau sub influenta guvernului a scazut de cand SIGAR a inceput sa-si publice statisticile, in timp ce numarul de districte controlate sau sub influenta rebelilor a crescut; aceste date nu fac decat sa accentueze ingrijorarea provocata de ascunderea cifrelor si de nesupunerea lor unei dezbateri publice", a subliniat John Sopko.

In pofida anuntarii unei noi strategii de catre presedintele american Donald Trump, care nu este diferita de cea a predecesorului sau, Barack Obama, talibanii - si, din ce in ce mai des, ramura afgana a Statului Islamic - par sa castige initiativa pe teren.

La aceasta se adauga pierderile grave in randul fortelor guvernamentale - politia si armata - coruptia care afecteaza moralul personalului si duce la numeroase dezertari.

Atentatele s-au intensificat in ultimele luni, inclusiv la Kabul, care ar trebui sa fie o adevarata fortareata cu numeroase baraje, cu zidurile sale impotriva exploziilor si o puternica prezenta a fortelor de ordine.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Pentagon cifre secrete , #Pentagon