Pana de curent din Venezuela face victime: 15 oameni au murit

Duminica, 10 Martie 2019, ora 12:11
4603 citiri
Pana de curent din Venezuela face victime: 15 oameni au murit
Foto: Arhiva Pixabay

15 pacienti suferind de boli renale au murit din cauza lipsei dializei in Venezuela, in timp ce tara este paralizata de 48 de ore de o pana de curent gigant, a anuntat, sambata, un ONG care se ocupa de probleme de sanatate.

"Intre ieri si astazi, am inregistrat 15 decese din cauza absentei dializei. Noua dintre aceste decese au fost inregistrate in statul Zulia, doua in statul Trujillo si patru la spitalul Perez Carreno din Caracas", a declarat pentru AFP Francisco Valencia, director al Coalitiei organizatiilor pentru dreptul la sanatate si viata (Codevida).

"Situatia persoanelor cu insuficienta renala este foarte dificila, critica, este vorba despre 95% dintre unitatile de dializa, care ar putea ajunge la 100% in prezent, paralizate din cauza lipsei de electricitate", a spus Valencia.

Venezuelenii se confrunta de joi dupa-amiaza cu cea mai grava pana de curent din istoria tarii. Guvernul o atribuie unui "razboi al electricitatii" condus de Statele Unite si de liderul Opozitiei, Juan Guaido, presedintele interimar autoproclamat, recunoscut de aproximativ 50 de tari dupa 23 ianuarie.

"In cele cateva unitati de dializa unde exista generatoare electrice, a devenit dificil sa le repornim din cauza lipsei de combustibil", a adaugat Valencia.

Referindu-se la numarul de persoane care au nevoie de dializa in mod regulat in Venezuela, directorul Codevida a avertizat ca pana de curent "ar putea conduce la moartea a mai mult de 10.200 de pacienti".

Vineri, "48 de copii dependenti de singura unitate pediatrica de dializa din tara nu au putut beneficia de dializa", a adaugat el.

Alti pacienti sufera, de asemenea, din cauza intreruperii curentului si lipsei generatoarelor electrice in spitale, potrivit lui Valencia.

Presedintele Nicolas Maduro a denuntat, sambata, un nou "atac cibernetic" care ar fi impiedicat restabilirea electricitatii in intreaga tara, confruntata de peste doua zile cu uriasa pana de curent.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Venezuela pana curent morti , #Venezuela