Pactul Mondial ONU privind Migratiile a fost adoptat in mod oficial

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 13:28
3084 citiri
Pactul Mondial ONU privind Migratiile a fost adoptat in mod oficial
Foto: Facebook/United Nations

Pactul Mondial privind Migratiile al ONU a fost aprobat in mod oficial luni, la Marrakech, in Maroc, dupa ce a fost proclamat oral si in urma traditionalei lovituri de ciocan, in prezenta a 150 de tari reunite in Conferinta Interguvernamentala.

"Acest moment este produsul inspirat al unor eforturi", a declarat, in deschiderea dezbaterilor, secretarul general al ONU Antonio Guterres, relateaza AFP.

"Noi nu trebuie sa cedam fricii sau unor neratiuni false" despre migratie, a subliniat el.

Guterres a denuntat "numeroasele minciuni" propagate pe tema acestui acord.

Aproximativ 15 tari s-au retras sau si-au blocat decizia cu privire la acest text, care dezlantuie pasiuni. SUA s-au retras la sfarsitul lui 2017 din procesul de elaborare a pactului. Dupa aprobarea textului la 13 iulie, Austria, Australia, Chile, Cehia, Republica Dominicana, Ungaria, Letonia, Polonia si Slovacia s-au retras, iar Belgia, Bulgaria, Estonia, Israel, Italia, Slovenia si Elvetia au invocat consultari interne.

Acest acord nu are caracter constrangator asupra statelor care-l ratifica, ci vizeaza sa incurajeze o consolidare a cooperarii internationale in domeniul migratiei, in vederea unei migratii "sigure, ordonate si regulate".

Conferinta Interguvernamentala de la Marrakech este o simpla etapa formala a procesului, inaintea unui ultim vot de ratificare, la 19 decembrie, in Adunarea Generala a ONU, la New York.

"Este uluitor sa existe atat de multa dezinformare despre ceea ce este Pactul si ceea ce spune (...) . El nu creeaza niciun drept la migratie, el nu obliga in vreun fel vreun stat", a subliniatduminica seara, intr-o conferinta de presa, la Marrakech, Reprezentanta Speciala a ONU pentru Migratii, Louise Arbour.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Pact Mondial ONU migratii adoptat, #Pact Mondial ONU migratii , #ONU