O familie de romani a fost repatriata din Yemen, unde se afla in mare pericol

Joi, 22 August 2019, ora 18:39
6033 citiri
O familie de romani a fost repatriata din Yemen, unde se afla in mare pericol
Foto: Hepta.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca in urma demersurilor sustinute la nivelul Departamentului Consular au fost finalizate joi procedurile de repatriere din Republica Yemen, prin Republica Araba Egipt si Republica Turcia, a unei familii compuse din sase cetateni romani si doi membri de familie ai acestora, cetateni yemeniti.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Cairo si al Consulatului General al Romaniei la Istanbul, costurile aferente procedurilor de repatriere, inclusiv transportul aerian international, fiind suportate de MAE.

"Prin intermediul Ambasadei Romaniei la Cairo, MAE a intreprins demersuri pe langa autoritatile egiptene pentru facilitarea intrarii grupului in Republica Araba Egipt, a emis documentele de calatorie pentru cetatenii romani, precum si vizele de intrare in Romania pentru membrii de familie ai acestora.

De asemenea, a mentinut dialogul in permanenta cu acestia pana la parasirea teritoriului yemenit in scopul deplasarii spre Cairo. Demersurile au fost desfasurate sub coordonarea Departamentului Consular din cadrul MAE, precum si cu avizul autoritatilor romane competente in materie", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, grupul format din cele opt persoane a parasit Republica Yemen, miercuri, la data de 21 august 2019, pe cale aeriana, pe ruta Seyoun - Cairo - Istanbul - Bucuresti.

Pe toata durata perioadei in care s-au aflat in compania reprezentantilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei, cetatenilor romani si membrilor de familie li s-a acordat tot sprijinul necesar in materia asistentei si protectiei consulare.

Masura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenta si protectie consulara acordata de MAE cetatenilor romani aflati in situatii deosebite, prin misiunile diplomatice si oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

MAE reaminteste ca avertismentul de calatorie emis pentru Yemen, care contine nivelul maxim de alerta, respectiv "Pericol major - parasiti imediat zona sau tara!", este inca in vigoare.

MAE reitereaza recomandarile ferme adresate cetatenilor romani aflati in zonele de conflict de a parasi zona si de a contacta misiunile diplomatice ale Romaniei din teritoriu sau din vecinatate pentru a-si anunta prezenta in regiune, astfel incat sa poata beneficia de asistenta si protectie consulara si totodata, de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta" (www.mae.ro/app_cs), care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#repatriere Yemen, #conflict Yemen , #razboi