Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > Rusia
A   A   A

Moscova nu va raspunde la ultimatumul Londrei. May reuneste azi Consiliul National de Securitate

Moscova nu va raspunde la ultimatumul Londrei. May reuneste azi Consiliul National de Securitate
Foto: Arhiva Pixabay
Moscova nu va raspunde la ultimatumul Guvernului de la Londra pana nu primeste mostre din substanta chimica folosita in atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent dublu rus, a anuntat Ambasada Rusiei in Marea Britanie.

Atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus a fost comis cu o substanta de uz militar, "cel mai probabil" de catre Rusia, a afirmat luni seara premierul Marii Britanii, Theresa May, care a dispus convocarea ambasadorului rus si a amenintat cu o riposta puternica.

"Cel mai probabil" Rusia este responsabila de ceea ce s-a intamplat. "Trebuie sa fim pregatiti sa aplicam masuri mult mai extinse.

Miercuri, vom face o analiza detaliata a raspunsului oferit de statul rus. Daca nu va fi oferit niciun raspuns credibil, vom concluziona ca aceasta actiune este echivalentul folosirii fortei de catre statul rus contra Marii Britanii, astfel ca voi reveni in Camera Comunelor pentru a stabili gama larga a masurilor de riposta", a atras atentia Theresa May.
Premierul May va prezida, miercuri, o reuniune a Consiliului National de Securitate pentru a analiza raspunsul Rusiei la ultimatum.

"Rusia nu va raspunde la ultimatumul Londrei pana cand nu primeste mostre din substanta chimica", a declarat un purtator de cuvant al Ambasadei ruse in Marea Britanie, citat de Reuters.

Ambasada Rusiei din Marea Britanie a reiterat ca Moscova nu este implicata in incidentul din Salisbury si a atras atentia ca "orice amenintare cu masuri punitive impotriva Rusiei va fi urmata de o riposta".

In acelasi context, marti seara, Administratia Vladimir Putin a atentionat Marea Britanie, transmitandu-i recomandarea de a nu ameninta o "putere nucleara" precum Rusia.
Un purtator de cuvant a adaugat ca presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel, cat si cele trei tari baltice, au condamnat atacul si si-au oferit suportul Marii Britanii.

Fostul spion rus Serghei Skripal, ranit in orasul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanta neurotoxica, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigatiei, substanta folosita este din gama Noviciok, un agent chimic dezvoltat in laboratoarele sovietice.
Citeste si interviul acordat Ziare.com de conf. univ. Armand Gosu, analist de politica externa specializat in spatiul ex-sovietic: "Rusia a simtit miros de sange". Vrea Putin umilirea Londrei? Ce nu se leaga in scandalul spionului otravit
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 14 Martie 2018, ora 07:51

 Articol citit de 3024 ori

Citeste si: