Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > Israel
A   A   A

Moment istoric: Israelienii, palestinienii si iordanienii prelungesc viata Marii Moarte

Moment istoric: Israelienii, palestinienii si iordanienii prelungesc viata Marii Moarte
Reprezentantii Israelului, Iordaniei si palestinienilor vor semna, luni, o intelegere istorica prin care Marea Rosie se leaga de Marea Moarta.

Ministrul israelian al Energiei si Dezvoltarii Regionale, Silvan Shalom, a explicat ca acordul, ce urmeaza sa fie semnat la sediul Bancii Mondiale din Washington, prevede ca apa sa fie trasa din Golful Aqaba, la capatul nordic al marii Rosii, scrie France24.

O parte din apa extrasa va fi desalinizata si distribuita Israelului, Iordaniei si palestinienilor, iar restul va fi transferata prin patru conducte in Marea Moarta, care fara acest supliment dispare pana in anul 2050.

Shalom a subliniat aspectele economice ale furnizarii de apa desalinizata ieftina statelor invecinate, chestiunea ecologica a salvarii Marii Moarte si latura strategico-diplomatica a intelegerii, intr-un moment cand negocierile de pace dintre israelieni si palestinieni nu cunosc progrese.
"Este un moment de cotitura dypa multi ani de eforturi. Este o miscare istorica", a apreciat acesta.

Shalom va semna acordul impreuna cu ministrul insarcinat cu chestiunea apei din Autoritatea palestiniana, Shaddad Attili, si ministrul iordanian al apei, Hazem Nasser.

Dupa semnare se va organiza o licitatie internationala pentru intregul proiect, anume constructia centralei de desalinizare de la Aqaba si a primei din cele patru condcte.
Facebook ShareTweet
 Luni, 09 Decembrie 2013, ora 12:25
 Autor:Ana Ilie

 Articol citit de 3423 ori

Citeste si: