Minoritatea din Crimeea care ridica armele impotriva Rusiei

Luni, 15 Februarie 2016, ora 18:48
10787 citiri
Minoritatea din Crimeea care ridica armele impotriva Rusiei
Foto: Ziare.com

La doi ani dupa ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, presedintele Vladimir Putin considera ca acest fapt reprezinta o realizare istorica, asa cum se arata pe nenumaratele panouri publicitare din pensinsula de pe care liderul de la Kremlin priveste cu un zambet satisfacut si increzator trecatorii.

Exista insa o minoritate etnica, pe teritoriul Crimeii, care i se opune lui Putin si care arunca o umbra asupra acestei imagini de sustinere unanima a Rusiei. Asta reiese din interviuri cu peste 20 de membri ai acestei minoritati din peninsula anexata de Rusia - tatarii musulmani. Iar rezistenta acestora pare in crestere, arata un reportaj al agentiei Associated Press.

Cum au de suferit tatarii din Crimeea

Multi au vorbit despre intimidari ale liderilor comunitatii, despre scoaterea din programa scolara a orelor de limba tatara si despre o atmosfera generala de neincredere a locuitorilor tatari.

Intreruperile deliberate de curent sunt un lucru la ordinea zilei. In luna noiembrie, atacatori necunoscuti au aruncat in aer stalpi de curent electric in Ucraina si au legat steaguri tatare de acestia, iar doua milioane de oameni au ramas fara caldura. Nimeni nu a revendicat aceste explozii, insa au fost suspectati activistii tatari.

De altfel, tatarii din Crimeea au salutat intreruperile de curent, spunand ca astfel lumea si-a indreptat din nou atentia catre situatia din Crimeea. Muzafar Fukala, lider al comunitatii din satul Voinka, a spus ca ramanerea fara curent electric a fost "nimic" comparativ cu greutatile pe care tatarii le-au depasit in trecut.

"Sunt pregatit sa traiesc in bezna totala, pana cand vor pleca gunoaiele", a precizat acesta, referindu-se la sustinatorii anexarii. Pentru a evita hartuirea din partea politiei, Fukala a facut declaratiile in casa unor prieteni dintr-un sat vecin.

Lupta tatarilor cu regimul de la Moscova

Inainte de anexarea Crimeii de catre Rusia, Lenur Isliamov era un om de afaceri cu familie si bunuri in Moscova. Toamna trecuta, dadea costumele de afacerist pe haine militare pentru a conduce o miscare de rezistenta care a impus o blocada in peninsula, ca represalii pentru persecutia tatarilor de catre Rusia.

In luna septembrie, activistii au inceput sa opreasca intrarea bunurilor in Crimeea. Trei luni mai tarziu, guvernul ucrainean a intervenit si a interzis orice tranzactie cu Crimeea.

"Toata lumea, inclusiv Ucraina, ne-a lasat fara nicio alta optiune. Cei mai multi dintre noi nu vor sa mearga la razboi - vrem sa facem sandvisuri, sa ne ducem copiii la scoala, sa mergem la cumparaturi - insa am fost nevoiti sa facem asta", a spus Isliamov.

Atat blocada de la granita, cat si intreruperea curentului electric au creat o mare gaura in bugetul Kremlinului, intr-o perioada in care Rusia are de suferit si din cauza scaderii preturilor petrolului. Moscova a fost nevoita sa transporte provizii si mii de generatoare si sa grabeasca constructia de linii de curent subacvatice.

"Nu vreau la razboi, dar trebuie sa-mi apar pamantul. Vin oameni straini sa-l ocupe" - Fotoreportaj din Odesa

Isliamov mai spune ca lucreaza la infiintarea unui "batalion" de 500 de activisti tatari care sa fie stationati la doar cativa kilometri de granita. Activistii tatari, imbracati in haine militare, obisnuiau sa perchezitioneze masinile care treceau granita, pana cand liderii blocadei au anuntat ca granicerii ucraineni si oficialii vamali vor face acest lucru.

Oficialii din Guvernul Crimeii i-au acuzat pe liderii tatari care se opun anexarii ca au tradat interesele tatarilor si ca sunt agenti ai Ucrainei. Legea rusa prevede pedepse pentru cei care cer revenirea Crimeii la Ucraina.

O voce de la Moscova spune ca Peninsula Crimeea va fi returnata Ucrainei

Majoritatea celor din Crimeea sunt etnici rusi si sustin anexarea de catre Rusia, iar populatia tatarilor este de aproape 300.000, adica mai putin de 15 la suta din totalul locuitorilor tarii.

In luna mai 1944, toti cei 200.000 de tatari de atunci ai Crimeii, care reprezentau in acele vremuri o treime din populatia peninsulei, au fost urcati in trenuri si dusi in Asia Centrala, in doar trei zile. Mii au murit in timpul calatoriei sau de foame dupa ce au ajuns in stepele asiatice. Spre deosebire de alte deportari ale lui Stalin din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, tatarilor nu li s-a permis intoarcerea in tara natala pana in anii '80.

"Am vazut ca Ucraina ne-a parasit, ca era inevitabil ca Rusia va inghiti Crimeea si ca comunitatea globala nu face nimic", a mai spus Isliamov.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#tatari Crimeea Rusia, #Crimeea anexare Rusia , #Crimeea